Úvod > Články > Zasloužíme si všechny ty úžasné čínské USB vychytávky?

Zasloužíme si všechny ty úžasné čínské USB vychytávky?

Jestli si nedáme pozor, Čína nás sežere. Tak tohle tvrzení není vůbec pravda. Je totiž jedno, jestli si pozor dáme, nebo ne. Čína nás sežere stejně. Konkurovat něčemu takovému cenou je nemožné. Ještě nám zbývá kvalita, ale i tu umí Číňané dodat, když chtějí.

Made in China. Tento nápis známe dlouhá léta, ale nyní se blížíme k okamžiku, kdy jej budeme číst i na mléce. Než vykupovat litr českého za 4 koruny, vyjde levněji přivézt ho z Číny. Pokud si myslíte, že to nesouvisí s IT, tak se pletete. V současné chvíli jsme na tom ještě tak, že máme navrch s vymýšlením, ale s výrobou musíme na východ. 

To, co kupujeme na našich trzích, je ovšem ale až špička celého ledovce jménem výroba v Číně. Platíte dopravu, platíte značku, platíte ty, kteří to vymysleli (tato položka na seznamu zůstává pouze do okamžiku, kdy zvládnou Číňané výrobek zkopírovat), platíte clo, platíte skladné a další a další. Zajímá vás, kolik vlastně ve skutečnosti stojí výrobky, které kupujeme? Prakticky nic. Jejich cena je u těch jednodušších jen o málo vyšší než cena nafty, ze které je vyrobena umělá hmota.

Dobrým místem na pochopení toho, jak se to s čínskými cenami má, je světově proslulý nákupní server e-bay. Stačí zadat libovolný výrobek a jít po nejnižší ceně. Pokud je místo, kde se předmět nalézá, Čína, máte vyhráno. Pak už jen stačí podívat se, co nám prodejce nabízí. Ceny na e-bayi jsou přitom už ceny pro Zápaďany. Stojí sice čtvrtinu (i méně) toho, co stojí u nás, ale ani tak to nejsou ceny, za které nakupují velkoodběratelé.

Protože toto téma není zrovna nejveselejší, udělali jsme pro vás malý průzkum mezi čínskými výrobky. Vybírali jsme zejména ty, které mohou zlepšit náladu a mají něco společného s počítači. Když už nás mají dostat, tak ať už se u toho alespoň zasmějeme. K vyhledávání jsme použili pouze e-bay, takže všechny předměty můžete snadno dohledat (ceny jsou od 0,77 do 35 dolarů plus poštovné, které také není nijak tragické). 

Už předloni jsme pro vás hledali udělátka, která fungují na USB rozhraní. Rozvoj jde kupředu, a kdo by to měl vědět lépe než Číňané? Proto pro vás máme další trochu ujeté tipy, co si můžete strčit, vy víte kam…

Lednička

USB ohřívátko na hrnek kafe či čaje není nic nového a už i na DSL jsme o něm v minulém článku psali. Ovšem pozor! Čínští výrobci z Hong-Kongu nabízejí USB chladničku s přednastavitelnou teplotou. Vejde se do ní akorát tak nápojová plechovka. Gadget je to zábavný, ale hodí se spíše pro lidi, kterým stačí na zahnání žízně 0,33 l tekutin a nevadí jim, že minilednička stojí skoro 30 dolarů plus pěkně mastné poštovné.

Skartovač

Jednou z nejzbytečnějších USB vychytávek pro váš počítač bude bezesporu ruční skartovač. Vypadá to trochu jako kulma s dírou, ke které přiložíte papír, jenžto bude natřapen na proužky právě tak, jak jste zvyklí z normálního skartovače. Do přírody tedy můžete vyrazit nejen s notebookem, ale i se skartovačkou! Výrobek se zejména hodí pro všechny, kteří trpí obsesivní paranoiou. Za 33 dolarů i s poštovným se to určitě vyplatí.

Akvárium

Tak trochu záhadou zůstalo redakci USB akvárium, ve kterém jsou jakési umělé korály a ryba. Dá se předpokládat, že po zapojení do rozhraní začne vydávat nádobka světlo a něco se začne pohybovat. Zvuky se předpokládat nedají. K čemu to celé slouží, bude zřejmě jedno z oněch prastarých čínských tajemství, které se na Západě nikdy nedozvíme. Popis u předmětu chybí. Akvárium i s poštovným vás vyjde na necelých 9 dolarů!

Raketová odpalovací rampa

Následující předmět stojí bez poštovného celých 35 dolarů, ale o jeho užití rozhodně nemusíte dlouze přemítat. Pokud pracujete (i přes trvající krizi) ve veselém a hravém týmu, nebo pokud jen nemáte rádi svého šéfa (případně zaměstnance), je to pro vás to pravé. Umělohmotná odstřelovací rampa v maskáčovém nástřiku, který bude na vašem stole určitě zcela nenápadný, nadchne velké i malé milovníky počítačů. Pokud si připlatíte pár dolarů navíc, bude na vašem sile připevněna ještě webová kamera, abyste mohli natáčet důkazy o tom, koho jste zastřelili. Tato varianta je k dostání v epesní modročerné barvě.

Podložka pod notebook

Jednou z mála ptákovin do USB, která se asi doopravdy vyplatí, je plastová chladicí podložka se zabudovaným větrákem. Že to nic není a že to u nás máme také? Máme. Ale za 6 dolarů i s poštovným přímo z Číny jen těžko. Celé zařízení je modře podsvíceno, abyste si připadali kosmicky.

Zmuchlatelné klávesy

Něco pro ty hudbymilovnější milovníky IT. Gumová klávesnice, kterou srolujete a strčíte do kapsy, když ji nebudete potřebovat. Dodává se i se softwarem, který zaznamená, co jste právě nahráli. V jakém hudebním formátu nahrávka bude, se ovšem nedočtete. Ostatně i požadavek na 2,4 GHz, když stačí pouhých 128MB RAM, je také poněkud podezřelý. Skoro třicet dolarů bez poštovného je potom celkem risk.

Sovička a chameleon

Další z čínských podivností. Zřejmě se jedná o čínskou USB verzi japonského tamagoči. Sova má mrkat a vydávat zvuky. Daleko úchylnější variantou je ovšem chameleon, jehož si můžete přicvaknout na váš LCD monitor. Velice hlasitě koulí očima, vysouvá jazyk a zaklapává tlamu. Jak vypadá, naleznete i na YouTube. Něco takového mít na monitoru, dozajista se do týdne zblázníte! Opět stojí asi 35 dolarů.

Zahřívátko na ruce

Tento gadget vzbudí svým anatomickým tvarem na první pohled podezření, ale jedná se skutečně pouze o zahřívátko rukou (o USB erotických pomůckách, kterých také není málo, zase někdy příště). Zasunete do zdířky a během minuty už ohříváte prokřehlé prsty. Hodí se zejména na chmurné podzimní večery, v nichž ještě netopíte. Pokud půjdete od počítače, raději přístroj odpojte… Přece jen je z Hong Kongu (firma nabízí dokonce i USB klíč s jantarovou intarzií!). I s poštovným vás zahřívátko nepřijde ani na 10 dolarů.

Sopka

Gadget symbolicky ponechaný na závěr, protože podobných a dalších hračiček najdete dnes celé stovky. Čína je chrlí jako USB sopka lávu. Zapojíte do vstupu a krom výbuchů svého šéfa můžete sledovat, jak bouchá zmenšenina Vesuvu. Krásné, romantické, velmi kýčovité, vhodné i jako dárek pro tchyni.

Nejzábavnější na všech těch předmětech je asi to, že ti, kteří je vyrábějí, nejspíš vůbec nechápou, proč by si měl někdo něco takového kupovat. Ale to nevadí. Spousta lidí si podobnou ptákovinu ráda koupí (redakce zvažuje hromadné zakoupení ohříváčků kvůli škrtům na topení) a tím jen přispěje k tomu, abychom byli pozřeni. A nezdá se vám, že docela zaslouženě?


17. 7. 2009

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.