Úvod > Články > Mafie žije ze softwaru

Mafie žije ze softwaru

Podle tiskové zprávy české pobočky BSA (Business Software Alliance), která sdružuje klíčové výrobce softwaru z celého světa, se mezinárodní mafie obrátila ke komoditě dosud jí opomíjené. Zní to neuvěřitelně, ale jde o software. A jako plaftorma pro nekalé podnikání slouží internet. Po éře jednotlivců, kteří v malém páchali podvůdky, se teď objevují na scéně organizované gangy.

Jejich taktika je jednoduchá: prodávají nelegální software, který vydávají za pravý. Kupce lákají na nízké ceny – slevy tvoří až 80 či 90 %. „Mírnější“ z nich tolik nehamouní a spokojí se, kvůli možnému podezření, s 50 i méně procenty. Nelicencovaný software nabízejí mafiánské party jak přes falešné internetové obchody, které si samy zřizují, tak i na aukčních portálech typu eBay.

Tam je přirozeně možnost, že kupující bude ostražitý, výrazně menší. Udává se, že v aukcích prodávaný software je nelegální až z 90 %. Mix legálního a nelegálního zboží je ideální pro zmatení zákazníků, kteří nemají šanci ani mít podezření na kradený software. Pro názornost: ze 115 vzorků softwaru z eBay bylo 46 padělků a 14 bylo nepatřičně modifikovaných.

Ani na podvodných internetových obchodech to však nemají zájemci snadné. Jsou profesionálně provedené a zdařile budí zdání solidnosti. Jak uvádí BSA, dokonce nabízejí rychlou zákaznickou podporu a snadné placení všemi možnými způsoby. Právě těchto plateb pak zneužívají k vykrádání kont nic netušících klientů.

Dobrá zpráva je, že se gangy zajímají nejvíc o země s nízkou mírou pirátství (20 – 50 % nelegálního softwaru), kam patříme i my. Proč dobrá? Od počátku působení BSA u nás jsme byli prezentovaní jako hlupáci, kteří kradou software, aniž by jim docházelo, co činí. V době, kdy u nás byla míra (odhadovaná podle ne zcela průhledných metodik) pirátství kolem 60 a více procent, (a tak tomu bylo ve většině zemí Evropy), byla skutečně míra obecného povědomí o nezákonnosti takového počínání nízká.

Jenže od těch dob se situace nejen u nás změnila a už řadu let jsme na tom dobře. Samozřejmě se dál software "krade", ale dnešních 38 % nás řadí v Evropě na začátek těch hodných. Konstatování BSA, že i my jsme obětí softwarových mafií, tedy znamená, že tato organizace konečně uznala, že stav u nás je relativně dobrý.

Uživatel nelegálního softwaru je na tom přitom paradoxně hůř než uživatel nelegální hudby či videa. I pouhé stažení je totiž považované za porušení autorských práv. Na rozdíl od stahování nelegálních filmů a hudby, kde je protizákonné jen to, když je stahovatel s někým dále sdílí. Tady se ukazuje zmatek v autorském zákoně, protože software získal v důsledku tlaku zájmových skupin nesmyslně a nelogicky vyšší ochranu než ostatní autorská díla. Přitom krádež je jako krádež, ne?


15. 7. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...