Úvod > Články > Jak hrál Pavel Nedvěd tenis a Radek Štěpánek fotbal

Jak hrál Pavel Nedvěd tenis a Radek Štěpánek fotbal

Miluju internetové online hry, resp. sportovní manažery. V tomto virtuálním světě je totiž možné naprosto všechno. Úplně nejzajímavější jsou pak databáze českých jmen a příjmení, z nichž vznikají pak jména virtuálních hráčů. Třeba takový Květoslav Píč.

Téma výběru jmen virtuálních hráčů ve virtuálních fotbalových, tenisových, basketbalových nebo hokejových hrách mne napadlo, když jsem si v Hattricku vytáhl mladého nadějného fotbalistu jménem Květoslav Píč. Květoslav patří v mé juniorce k velmi dobrým křídlům, kdo Hattrick hraje, ví, že ucházející křídlo v 17 letech je docela dobrý tah, dává i góly.

Ale to jméno! Tuhle hráli dorostenci ligový zápas, a můj Květoslav Píč zde nastoupil proti soupeřovu hráči jménem Michal Čurjak.

Ptal jsem se gamemasterů a tvrdili, že databáze jmen a příjmení je převzata ze stránek Českého statistického úřadu. Je hezké, že tvůrci her mají smysl pro humor a protěžují k výběru zrovna příjmení ne moc obvyklá.

Na Hattricku existuje, nebo donedávna existovalo, dokonce diskuzní vlákno nazvané Úchylná jména hráčů. Tabulku asi vede tým nazvaný Mrdaci, protože všichni jeho hráči se jmenují příjmením Mrdak. Najdeme zde i hráče se jmény Penis, Pochva apod.

Jeden z manažerů má dorostenecké skuty se jmény Zelený a Beer. Jiný má trio Čáp – Čáp – Vrána. Jiní si dávají tu práci, aby sestavili tým, kde nebudou jen hráči se sprostými příjmeními, ale poněkud sofistikovaněji. Např. shání hráče, kteří nosí jména již zesnulých světových trenérů.

Nemusí však jít jen o úchylná jména. Po zelených trávnících se prohánějí Václav Klaus a Václav Havel. V titulku zmíněný Radek Štěpánek je na Hattricku dokonce dvakrát. A to jsme stále jen v českých vodách. 

Kdybychom zabrousili do zahraničí, potkáme se s hráči jako Jean-Claude Van Damme, Chuck Norris, Sean Connery, Richard Gere, Vladimir Putin, a dokonce tuhle nastoupila ve středu pole čtveřice hráčů George Harrison, John Lennon, Richard Starkey a Paul McCartney.

Na Wiki Hattrick najdeme další příklady, jimž vévodí hráč se jménem I-Q. Poněkud níže najdete hráče se jménem Pí.

Nejde samozřejmě jen o záležitost Hattricku. Podobná jména a samozřejmě diskuze najdeme na Hockey Areně, Buzzer Beateru, Football Areně, Tennis Game Manageru (kde najdeme právě Pavla Nedvěda).

Tyhle hrátky se jmény mne prostě fascinují. Pokud byste se do nich chtěli ponořit sami hlouběji, můžete přes internet a použít tyto stránky ministerstva vnitra jako rozcestník. Najdete zde tabulky s četností českých jmen a příjmení, buď samostatně, nebo i s obyvateli, kteří se přistěhovali z jiných zemí. Dokonce si můžete vyjet seznamy VŠECH příjmení v České republice a podívat se, jak je početně zastoupené to vaše. 

Například Lipšanských je v republice jen 13 (mužských příjmení). Což mi odpovídá na otázku, proč v žádném z těch online sportovních manažerů, které hraji, nemůžu žádného svého jmenovce dohledat. 

Je mi to samozřejmě líto. Když už není čas běhat po hřišti osobně, dal bych přednost virtuální verzi. Je tu tedy ale ještě jedna možnost, že? Mohl bych se přejmenovat. Moje nové občanské jméno by bylo Květoslav Píč.


18. 7. 2009

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...