Úvod > Články > Prasata létají: Microsoft uvolnil kódy pro Linux

Prasata létají: Microsoft uvolnil kódy pro Linux

Patrně jeden z nejpřekvapivějších okamžiků v historii Microsoftu. Firma, jež své podnikání a celou firemní politiku opírá o uzavřený software a softwarové patenty, kterých vlastní s přehledem nejvíce, uvolnila programové kódy přímo pro jádro jejího velkého konkurenta - pro Linux.

(První část nadpisu jsem přebral od Marry Jo Foley, blogerky serveru ZDnet.com, která je známá svými sloupky o Microsoftu. Zajímáte-li se o dění kolem redmondské firmy, blog All about Microsoft je pro vás jako stvořený.)

Firma Microsoft, jejíž produkty jsou [takřka] všechny proprietární (tj. recept na jejich přípravu si MS bedlivě střeží) a čistě komerční, totiž vydala víc než 20 000 řádků programových kódů přímo pro jádro jednoho z největších konkurentů, kterým v novodobé historii čelí. A to přímo Linuxu, jenž se čím dál častěji objevuje napříč celým odvětím IT, od vestavěných zařízení, přes mobilní přístroje a PC až po servery a nejvýkonnější superpočítače na světě. Pozici Microsoftu u domácích uživatelů sice Linux na PC nemůže nijak vážně ohrozit (i když na netboocích mu „sebral" desítky milionů dolarů), ale úspěšně mu konkuruje hlavně v korporativní sféře, u firemních zákazníků, a to na různých typech serverů a v oblasti virtualizace.

Součástí nyní uvolněných kódů je několik ovladačů pro lepší podporu virtualizace Linuxu na serverech Windows přes hypervizor Microsoftu. Vylepšením linuxového jádra si Microsoft slibuje jediné: Že firemní klientela svou infrastrukturu může klidně postavit na serverech Windows a Linux z železa přenést nebo rovnou nasadit do virtuálního prostředí - vydané ovladače totiž zaručují to, že Linux poběží s velkým výkonem nad Windows Server s virtualizačním nástrojem Hyper-V. Jde vlastně o zesílení konkurenčního boje s firmou VMware, které vládne světu virtualizace.

Uvolnění kódů pro linuxové jádro je historický moment, Microsoft je vůbec poprvé poskytl přímo linuxové komunitě a firmám, které se na vývoji Linuxu podílejí. Vydání ovladačů pro konkurenční linuxové jádro zástupci firmy oznámili na O'Reilly OSCON, konferenci věnované open source. Že jde o důležitý moment v historii firmy zdůraznil i Tom Hanrahan ze společnosti Microsoft: „Je to zásadní milník, protože je to poprvé, co uvolňujeme kódy přímo pro linuxovou komunitu. Podstatné je i to, že je vydáváme pod licencí GPLv2, což je mezi lidmi z linuxové komunity upřednostňovaná licence."

Jak Mary Joe na svém blogu poznamenává, Kevin Turner, jeden z hlavních představitelů redmondského žraloka, přitom před týdnem partnerům z řad distributorů řekl, že Microsoft v současnosti bojuje proti "falešnému pocitu toho, co je zdarma" - narážel tím samozřejmě na obchodní modely firem, které se věnují vývoji, distribuci a podpoře open-sourcového softwaru, hlavně linuxových systémů.

Dvojí postoj špiček Microsoftu vůči open-source průmyslu však není ničím novým. Současný výkonný ředitel Steve Ballmer v minulosti řekl, že "Linux je rakovina, která napadá duševní vlastnictví všeho, čeho se dotkne". To bylo ale už velice dávno, v roce 2001 - od té doby se v IT průmyslu stalo hodně a nutně se musí měnit i chování Microsoftu.

Ovšem posledním velkým útokem Microsoftu na open source a Linux zvlášť bylo v roce 2007 nařčení, že open-sourcové projekty porušují minimálně 235 patentů, které on vlastní - podle většiny pozorovatelů ale šlo o pouhé zastrašování, které firmy mělo odradit od toho, aby si pořizovaly cokoli jiného, než co nese punc „(c) Microsoft Corporation". Ve vzduchu se totiž vznášela možnost případných žalob a vybíraní poplatků. Microsoft ani na opakované výzvy zainteresovaných lidí a firem nereagoval a neupřesnil, o jaké patenty má jít... A když v pondělí oznámil uvolnění kódů pro Linux, tento krok prezentoval jako „další doklad zlepšování integrace a interoperability Windows a Linuxu"...

Na vývoji Linuxu, jádra mnoha operačních systémů, se dnes podílí řada korporací. Mezi nejslavnější a největší firmy přispívající k jeho vývoji patří giganti jako Intel, IBM, Oracle, Red Hat, AMD nebo Novell.

Za vývojem a uvolněním tří ovladačů pro Linux stojí tým OSTC, Open Source Technology Center z Microsoftu, tým, jehož vede Greg Kroah-Hartman, programátor linuxového kernelu ze společnosti Novell. Firma Novell se ve své novodobé historii věnuje právě otevřenému softwaru a vyvíjí i linuxové systémy (SUSE Linux pro servery, osobní počítače a komunitní bezplatný operační systém openSUSE).

Byla vůbec první linuxovou firmou, která v roce 2006 podepsala s Microsoftem rozsáhlou smlouvu o spolupráci, která sice byla mnohými kritizována, ale z níž těží i ostatní firmy a uživatelé (namátkou jmenujme podporu formátu OpenXML v kancelářském balíku OpenOffice.org, projekt Mono, který je open-sourcovou implementací .NET v Linuxu a jiných unixových a unix-like systémech) a projekt Samba umožňující síťovou komunikaci Windows a Linuxu (souborové a tiskové služby mezi linuxovými servery, servery Windows a klientskými počítači).

"Našim původním záměrem při vývoji ovladačů pro Linux bylo umožnit, aby Linux mohl běžet jako virtuální stroj v Hyper-V, hypervizoru Microsoftu. (...) Díky těmto ovladačům Linux dostane stejná optimalizovaná syntetická zařízení jako Windows bežící v Hyper-V. Bez tohoto kódu sice Linux nad Windows může běžet, ale ne s takovým výkonem.", řekl vedoucí open-sourcové skupiny Microsoftu Tom Hanrahan.

"Zákazníci nám stále říkají, že by se rádi usadili na jedné virtualizační platformě - linuxové ovladače pomohou klientům, kteří používají Linux, aby zkonsolidovali své servery postavené na Linuxu a Windows do jedné virtualizační platformy, čímž se sníží složitost jejich infrastruktury," vysvětluje Hanrahan motivaci Microsoftu.

Postoj Microsoftu vůči světu open-sourcového softwaru se během posledních let zásadně mění - v oblasti vývoje a i zlepšování interoperability Windows s Linuxem aj. Redmondská firma v nedávné době podnikala, byť i pod konkurenčním tlakem nebo tlakem z Evropské komise, řadu kroků, kterými software s otevřenými kódy začala různě podporovat. Microsoft ve zprávě o uvolnění ovladačů pro Linux nezapomněl zmínit spolupráci s komunitou kolem PHP, jazyka konkurujícího jeho ASP, podporu PHP Engine optimalizující PHP 5.3 na platformě Windows a práci na vylepšení „velkého počtu PHP aplikací na Windows."

Microsoft se taky překvapivě vrhl na pomoc řadě projektů vedených Apache Software Foundation (Apache je přitom konkurent IIS od Microsoftu a patří mu většina trhu). Z projektů, na kterých se podílel, jmenuje Hadoop, Stonehenge a QPID. „Kromě toho jsme pracovali na vylepšení interoperability s Axis2 a pomohli jsme komunitě kolem Firefoxu tento webový prohlížeč optimalizovat pro Windows Vista a Windows Media Player. (...) A spousta dalších projektů je před námi."

Pro odborníky však příspěvek Microsoftu k vývoji linuxového jádra nijak zásadně šokující není. Novell s Microsoftem totiž na vývoji těchto kódů pracuje přes dva roky a otázka virtualizace a společný postup v této oblasti byl jedním z hlavních bodů zmíněné smlouvy o spolupráci. Uvolnění kódů pro Linux je jen pragmatickým krokem v obchodní strategii Microsoftu a logickým vyústěním několikaletého úsilí v některých směrech sblížit svět Windows a Linuxu na korporativní úrovni.

23. 7. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.