Úvod > Články > Soud zprostil obžaloby údajné piráty. ČPU vyčíslila škodu na 37 milionů korun

Soud zprostil obžaloby údajné piráty. ČPU vyčíslila škodu na 37 milionů korun

A další novinky uplynulých dní: WiMAX spuštěn v Ostravě, Brně a Olomouci - Windows 7 jsou hotovy a míří do výroby - a více...

Údajní počítačoví piráti byli osvobozeni

Trojice mužů obviněná z porušování autorských práv a práv souvisejících, čehož se měli dopustit sdílením kopií filmů, hudby a softwaru, byla Obvodním soudem pro Prahu 8 zproštěna obžaloby. Tzv. Topsite servery, přes které měl být nabízen autorsky chráněný obsah, se nacházely v prostorách Akademie věd, patřily však soukromé firmě. Soud argumentoval tím, že se neprokázalo, že porušení zákona se dopustila právě obviněná trojice. Rozsudek není pravomocný, žalobce si ponechal čas na odvolání.

Soudce Ivo Skoupý prohlásil, že obžaloba nespecifikovala, jaká díla přesně měla být sdílena a jaké subjekty k nim vlastnila práva. Obžalované proto zprostil podmíněné ročního trestu, který byl nad nimi vynesen v dubnu letošního roku.

Na serverech se podle ředitelky České protipirátské unie Martiny Prchalové mělo nacházet 1063 filmů. Celkovou škodu, která vlastníkům práv vznikla, vypočetla na 37 milionů korun. Servery byly policií objeveny v prostorách Akademie věd loni v dubnu.

Obhájci poukazovali kromě jiného na to, že počítače policie zajistila neoprávněně ještě před zahájením trestního stíhání. Proto nemohly být použity jako důkaz. Problém byl také s IP adresou počítačů. "Pan znalec nebyl schopen popsat, jak server fungoval, prý z důvodu bezpečnosti. To mi připadá, jako by znalec v oboru lékařství neřekl, jak byl člověk zabit, aby nedával návod k vraždě," uvedl jeden z obhájců pro server iDnes.cz. Data na discích byla i šifrovaná, takže znalec ani kriminalisté nemohli zjistit jejich povahu.

Své prohlášení vydal také Ústav termomechaniky Akademie věd České republiky, v jehož prostorách se servery nacházely. Ústavu se nelíbí, že s případem pirátství je Akademie věd a jmenovitě tento ústav neustále spojován. "Vedení Ústavu termomechaniky AV ČR důrazně protestuje proti opakovanému spojování jména Ústavu termomechaniky s činností tří mladíků, které obžaloba vinila z provozování serveru s načerno staženými filmy, hudbou a hrami a kteří byli osvobozeni Obvodním soudem pro Prahu 8 dne 22. července 2009. Z dostupných informací především konstatujeme, že obžalovaným vina nebyla prokázána. Velmi podstatná je skutečnost, že ani jeden z mladíků nemá jakýkoliv vztah s ústavem."

"Dobré jméno si získal ústav během své více jak padesáti pětileté činnosti jak základního výzkumu, tak výzkumu aplikovaného, související především s moderním strojírenstvím. Poškození dobrého jména může mít dopad především na dlouhodobě a úspěšně rozvíjené mezinárodní vztahy i na úspěšnou spolupráci s průmyslovou sférou. Zvláště v době, kdy je plánovitě připravováno drastické omezení rozpočtu Akademie věd, poškození dobrého jména může mít fatální dopad na činnost ústavu. Žádáme proto o ukončení mediálních dezinformací ohledně spojení jména Ústavu termomechaniky AV ČR, v.v.i. a činností „počítačových pirátů"," píše v prohlášení ředitel ústavu Zbyněk Jaňour.

Radiokomunikace spustily WiMAX v Brně, Ostravě i Olomouci

Tři velká česká města se dočkala pokrytí "bezdrátovou technologií nové generace". WiMAX se dostal do Brna, Ostravy a Olomouce. "Tyto tři lokality se připojily k Praze, kde WiMAX úspěšně funguje již od ledna 2009. Spuštěním technologie v těchto městech začalo její celostátní rozšiřování, které bude dokončeno v závěru letošního roku a pokryje celkem 25 měst," uvádějí Radiokomunikace v tiskové zprávě.

„K rozhodnutí vybudovat národní WiMAX síť nás motivoval její velký úspěch a pozitivní zájem ze strany klientů v Praze. Nejen touto významnou investicí dokazujeme, že naše společnost stojí na silných a zdravých základech," říká David Mašát, výkonný ředitel pro obchod a marketing Českých Radiokomunikací. „Dle plánu jsme měli zahájit provoz v dalších lokalitách až v srpnu, ale protože je o WiMAX v regionech velký zájem, snažíme se budovat síť rychleji, což se nám daří", doplňuje Libor Kubišta, ředitel provozu telekomunikační sítě Českých Radiokomunikací.

Nabídka připojení přes WiMAX obsahuje symetrické i nesymetrické rychlosti. Nabídka s rychlostí downloadu i uploadu s rychlostí 5 Mbit/s je určena především firmám. Domácí uživatelé a živnostníci si mohou zřídit přípojku s rychlostmi 3 Mbit/s pro stahování dat a 1 Mbit/s pro odesílání. Radiokomunikace díky specifikaci technologie WiMAX slibují kvalitní pokrytí do vzdálenosti 15 kilometrů od základnové stanice.

Třetí alfa verze Ubuntu 9.10 - snadné sdílení souborů a synchronizace složek

Vývojáři nejpopulárnějšího linuxového operačního systému Ubuntu uvolnili nové testovací sestavení - třetí vývojová alfa verze přichází s novinkou v podobě aplikace Ubuntu One. Ta slouží k synchronizaci složek a souborů mezi vybranými počítači. Co se vnitřností nového Ubuntu týče, vyřešeny by měly být problémy s výkonem grafických karet Intel, integrován byl zavaděč GRUB 2, HAL byl nahrazen technologií DeviceKit-power a samozřejmě byla aktualizována řada softwaru na novější verze.

Změnou, která nepotěší fanoušky komunikátoru Pidgin, je, že výchozím komunikačním program pro sítě Jabber, ICQ, MSN apod. je nově Empathy Instant Messenger.

Empathy ale také podporuje řadu sítí, navíc i Facebook (chat) a dokonce SIP a XMPP, protokol pro VoIP, volání přes internet s podporou videa (lze volat i na Google Talk/Gmail), takže uživatelé změnou získají. Zarytí fandové Pidginu si svůj oblíbený program ale samozřejmě mohou nainstalovat z repozitáře.

Úplnou novinkou je aplikace Ubuntu One, která se stará o synchronizaci dat mezi několika počítači přes servery firmy Canonical (která řídí vývoj celého systému Ubuntu). Umožňuje tedy, aby vybrané dokumenty a různé soubory ve vašem desktopu byly stále synchronizovány například s dokumenty v pracovním notebooku apod. Ve své podstatě jde tedy o podobnou službou, jakou je DropBox (dostupný i pro Linux) a Live Mesh (stále testovací beta) vyvíjený společností Microsoft pro operační systémy Windows a Mac OS X.

Vydání 4. alfa verze je plánováno na 13. srpna. Poté přijdou ještě dvě verze alfa, jedna beta verze (1. října), 22. října bude uvolněn kandidát na vydání (RC) a finální Ubuntu 9.10 čekejte 29. října (mimochodem u nás o dva dny dříve než nové Windows 7).

Zájemci si Ubuntu 9.10 Alfa 3 mohou stáhnout z domovských stránek Ubuntu.com. Pozor, jedná se o testovací verzi, která by tudíž neměla být nasazena na hlavní počítač. Chcete-li Ubuntu 9.10 Alfa 3 testovat, použijte jiný počítač, nebo dual-boot (v kombinaci s jiným, hlavním systémem), nebo některý z virtualních strojů, např. VirtualBox, do kterého ho můžete nainstalovat bez obav. Na tomtéž místě pak lze nalézt další informace o změnách.

Windows 7 i Server 2008 R2 jsou hotovy. Jdou do výroby

Doba bedlivého sledování posledních vývojových sestavení Windows 7 je u konce. Poslední milník ve vývoji nástupce Windows Vista má v kalendáři datum 22. července 2009: přesně v 16:40 severoamerického východního času (22:40 našeho času) společnost Microsoft oznámila, že Windows 7 společně se serverovým operačním systémem Windows Server 2008 R2 míří do výroby.

Podle dostupných zpráv je hotovou RTM verzí sestavení z minulého týdne, které nese označení 7600.16385 (jádro je společné jak pro Windows pro osobní počítače i pro servery) a jež bylo vývojáři zkompilováno v pondělí 13. července.

Hotová verze se od předchozích testovacích sestavení ani RC verze („kandidáta na finální vydání" stále stažitelného zdarma) v ničem zásadním neliší, Microsoft se soustředil zejména na ladění kódů a odstraňování chyb, nepřibyly tedy žádné podstatné nové funkce. Podle Microsoftu se v kódech Windows 7 RTM od posledních dostupných sestavení změnilo jen velice málo.

Výrobci počítačů dostanou Windows 7 koncem tohoto týdne. Více než týden si budou muset počkat předplatitelé MSDN/Technet. Obecná dostupnost Sedmiček začíná 22. října 2009, odkdy budou dostupné pro uživatele po celém světě; česká verze bude dostupná od 31. října.

Windows 7 jsou výjimečným systémem v mnoha ohledech. Je to vlastně vůbec první verze Windows, která byla vyvíjena na základě spolupráce s komunitou - Microsoft zpřístupnil jejich obě velké testovací verze (Beta, RC) široké veřejnosti, milionům dobrovolných testerů, kteří mu mohli hlásit chyby a připomínky přímo z prostředí Windows 7. Při jejich vývoji navíc spolupracoval s výrobci hardwaru i softwarovými partnery. Důvodem spolupráce bylo zejména to, aby se neopakovaly problémy s nekompatibilním hardwarem a softwarem, kterými trpěly Windows Vista.

Microsoft hlásí historický pokles prodeje Windows. Tržby i zisky klesají

O tři procenta na 58,4 miliardy dolarů (něco málo přes jeden bilion korun) se americké firmě Microsoft v uplynulém fiskálním roce snížily tržby. Jde o první meziroční pokles příjmů od chvíle, co v roce 1986 Microsoft vstoupil na burzu. Další historickou změnou je pokles prodeje operačního systému Windows. Redmondské firmě meziročně klesl zisk o 17 % na 14,6 miliardy dolarů, v přepočtu asi 260 milionů korun.

Ještě horší hospodářské výsledky firma vykázala v posledním čtvrtletí, kdy se zisk propadl o 29 % na 3,05 miliardy dolarů a tržby o 17 % na 13,1 miliardy dolarů. Po zveřejnění výsledků se akcie Microsoftu propadly o 8 %.

Konkurenční firma Apple naopak hlásí zlepšené hospodářské výsledky: v třetím fiskálním období ji zisk stoupl o 13 % na 1,23 miliardy dolarů (přes 22 miliard korun). Tahounem výsledků Applu je jeho telefon iPhone, jehož se prodalo na 5,2 milionu kusů. Rovněž opět stoupl prodej počítačů Macintosh, oproti loňsku o 4 % na 2,6 milionu jednotek. O 13 % vzrostl prodej notebooků Apple, ale o 7 % klesl počet prodaných přehrávačů iPod. Důvodem podle analytiků je iPhone, který obsahuje podobné funkce. Tržby Applu se celkově v 3. čtvrtletí zvedly o 12 % na 8,34 miliardy dolarů.


27. 7. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...