Úvod > Články > Jak přijít o elektronické knihy

Jak přijít o elektronické knihy

Elektronické knihy nastupují úspěšně na trh už řadu let, rozhodně přes deset let. Marketingové jásoty se ozývají dlouho, opravdový nástup e-knih je však záležitostí poměrně mladou a o dominanci se nedá zdaleka mluvit.

Zbožné přání sociálních inženýrů vnutit e-knihy a e-noviny veřejnosti narážejí, jako vždycky, na něco jako zdravý konzervatismus živého organismu. Jen blázen zahodí všechno technologicky zaostalé, spálí za sebou mosty a vrhne se do náruče nových potěšení.

Společnost taková není a marketing to pořád nechápe. Naštěstí.Pokud jde o e-publikace, ukazuje se, že si rozumně najdou své místo vedle klasických nosičů. Nejde v žádném případě o analogii ve vývoji záznamových médií, kdy se od šelakových válečků, šelakových desek, elpíček, magnetofonových drátů a pásků, kontaktního a bezkontaktního elektromagnetického a optického záznamu dostáváme k novým a novým formám, přičemž ty předchozí opravdu postupně mizí. Ani nová a úžasná technologie smažení řízků však nevytlačí jiné pokrmy ze stolu.

U knih hraje roli trvalost existence. Ukažte mi firmu, která dobrovolně půjde na trh s něčím, co přetrvá staletí! Čtecí strojky budou muset stárnout a jejich životnost se bude elektronicky řídit tak, aby přirozenou obnovou měl výrobce nové a nové odbytiště. 

Malá odbočka. Moc se o tom nemluví, ale statistika závad přístrojů všeho druhů v souvislosti s dobou záruky je neúprosná. Kdo si myslí, že mu zařízení odejde měsíc po záruce čistě náhodou, je naivka. Výrobci už léta pracují na něčem, čemu se už dávno říká kurvič. Jde o hardwarový či softwarový prvek, který po nastavené době začne generovat chyby. Ty postupně znefunkční jak zařízení (hardwarový kurvič), tak i například program (softwarový kurvič). Nejsou ještě dokonalé, jak ukazuje velký výskyt závad pár týdnů před koncem záruční lhůty, poslušen Gaussovy křivky.

Vzpomněl jsem si na to při čtení zprávy, že ze čteček e-knih značky Kindle, nabízené Amazonem, zmizely z ničeho nic nějaké knihy. Dotyčné knihy totiž začali nabízet i prodejci, kteří k tomu neměli příslušná práva. Amazon proto sáhl ke kroku, o němž většina zákazníků neměla ani potuchy: smazal inkriminované knihy ze čteček. Potichu, bez varování, vlezl majiteli do čtečky a šup, bylo po knize. Pravda, peníze vrátil.

Absurdita tohoto kroku je zřejmá - představte si, že by k vám domů někdo tajně přišel, prohledal byt, vyndal z knihovny knihy, se kterými byl nějaký právní problém, nechal na stole peníze a zmizel. To by bylo řevu!

Vůči tomuto postupu Amazonu se sice také zvedla vlna protestů, ale nic moc z toho nebude. A to je špatně. Firma měla dostat pořádně přes prsty. Dnes vám někdo smaže, bez finanční újmy, něco ze čtečky, zítra vám z ní vymaže knihy režimu nepohodlné, pozítří vás bude na dálku sledovat pomocí vašich webových kamer a mikrofonů. Elektronické knihovny a archivy budou mít dynamický obsah, kdo bude mít moc, rozhodne, co v nich bude a proč.

Že straším? Přes několika lety náš soud nařídil v jednom sporu, aby jistý server smazal z archivu článek, který se jedné velké firmě nelíbil. Dřív se pracně vytrhávaly listy z knih, popřípadě vyhazovaly celé knihy. Pokrok však nezastavíme. Dnes stačí stisk klávesy a kde jsi, minulosti?


1. 8. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...