Úvod > Články > Evropské Windows 7 nakonec nevyjdou

Evropské Windows 7 nakonec nevyjdou

Spor mezi Evropskou komisí a Microsoftem kvůli Internet Exploreru přinesl další změnu. Microsoft oznámil, že evropskou verzi Windows 7 stahuje z návrhu.

Společnost Microsoft Evropské komisi a také svým partnerům a počítačovým výrobcům vyhověla – oznámila, že do Evropské unie nebude dodávat okleštěné Windows 7 E, jež by neobsahovaly Internet Explorer. Původní návrh redmondské společnosti, jak vyjít vstříc Evropské komisi, která s Microsoftem kvůli jeho webovému prohlížeči integrovanému do Windows, vede řízení, tak stahuje z programu a překvapivě souhlasí s návrhem společnosti Opera a dalších stran účastnících se případu: uživatelům Windows nabídne možnost výběru webového prohlížeče.

Microsoft přitom k takovému řešení, se kterým přišla Opera Software ASA a Evropské komise, odpočátku choval výrazný odpor. Nesouhlasil s tím, aby jakkoliv přebíral distribuci konkurenčních webových prohlížečů. A proto i přes dřívější zdůvodnění raději sáhl k radikálnímu kroku – oznámil, že z Windows 7 pro evropský trh svůj prohlížeč „odstraní“.

IE a různá řešení

Vůbec prvním návrhem k určitému urovnání sporu bylo, když do jednoho z testovacích sestavení Windows 7 zavedl možnost Internet Explorer, stejně jako řadu dalších funkcí Windows, vypnout. Kompletně odstranit tento prohlížeč s jeho součástmi ze systému Windows už dlouhou dobu nejde, a to protože do prostředí operačního systému je vetkán opravdu hluboko, a na jeho součástech závisí spousta jiných funkcí Windows včetně program dalších výrobců.

Možnost vypnutí Internet Exploreru se ale Evropské komisi ani Opera Software nezdála jako dostatečné řešení.

Takže poté Microsoft prohlásil, že Internet Explorer nebude vypínat, ale že jej raději z Windows 7 odstraní (lépe řečeno, odstraní takové jeho části, které jsou nezbytné pro jeho spuštění). Evropská komise stejně jako Opera Software aj. však ani tento návrh nepovažovaly za řešení. Podle nich by odstranění Internet Exploreru akorát ublížilo uživatelům a ani nevyhovuje vůbec tomu, o co se Komise a spol. snaží: aby si uživatelé při  spuštění Windows mohli vybrat, jaký prohlížeč budou používat. Jedině takový krok, říká Opera Software za souhlasu Evropské komise, totiž může do určité míry nastolit férové podmínky pro konkurenční boj mezi jednotlivými výrobci.

Microsoft však stále tvrdošíjně odmítal nést jakoukoli zodpovědnost za distribuci jiných webových prohlížečů a navíc se mu pochopitelně vůbec nelíbila myšlenka, že by měl v rámci vlastního systému propagovat konkurenční produkty. Windows 7 E, jak se označuje evropská verze nových Windows bez Internet Exploreru,  dle jeho představitelů byly dostatečným a férovým řešením. Když Evropské komisi vadí integrovaný prohlížeč ve Windows, odstraníme ho, znělo z Microsoftu.

Microsoft by se tím zbavil toho, co považuje za hlavní břímě ve sporu s Evropskou komisí, a instalaci Internet Exploreru do Windows 7 by takticky nechal na svých partnerech, výrobcích počítačů. Takový krok byl přitom byl naprosto v souladu s antimonopolními zákony, protože žádný z výrobců (Acer, Dell, HP, …) na trhu nemá drtivý podíl. A pokud OEM partner do Windows tento prohlížeč zabuduje, není to věc Microsoftu. Dále ke krabicovým verzím Windows 7 E by zákazník dostal instalační médium nejen s Internet Explorerem, ale i řadou dalších aplikací pro práci s internetem (balík programu Windows Live).

Windows bez Internet Exploreru se nelíbí nikomu

Windows 7 E neděsily jen evropské uživatele, kteří nechápali, proč by měli dostat zmrzačené Windows (to, že by v OEM verzi vlastně IE měli, nechejme stranou), ale kromě Evropské komise také to vadilo právě výrobcům počítačů i dalším partnerům redmondské firmy. Zákulisní tahanice stály za tím, že Microsoft opět a zase ustoupil, vyslyšel stížnosti a kývl na možnost, že ve Windows 7 bude existovat možnost volby prohlížeče. V uveřejněných materiálech to 24. července uvedla Evropská komise.

Okleštěné Windows 7 E ale i přesto stále byly v plánu. Microsoft prohlásil, že na trh uvede Windows 7 E bez Internet Exploreru, a pokud Evropská komise nakonec nakáže něco jiného, například onu paletu s výběrem prohlížeče, Windows 7 E se stáhnou z prodeje a budou nahrazeny takovými Windows, jaké si Komise bude přát.

Za týden bylo ale vše opět jinak.

Microsoft Windows 7 E pohřbil

V tiskovém prohlášení, či spíše oficiálním blogovém zápisku, viceprezident společnosti David Heiner oznámil, že Microsoft se vzdává myšlenky Windows 7 E bez prohlížeče. Redmondská firma tak přistupuje na návrh s tzv. ballot screen, paletou obsahující seznam webových prohlížečů. Z nich si uživatelé mohou vybrat, jaký program chtějí používat.

„Jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli neprodávat Windows 7 E, jsou obavy počítačových výrobců i partnerů. Někteří z nich byli znepokojení dalšími těžkosti spojenými se změnou verze Windows dodávaných do Evropy, pokud by náš návrh s ballot-screen Evropská komise nakonec přijala a my bychom Windows 7 E přestali prodávat. Výrobci počítačů i naši partneři nás také varovali, že když na trh uvedeme Windows 7 E jenom proto, aby později byly nahrazeny verzí Windows 7, která už Internet Explorer bude obsahovat, naše zákazníky to bude mást a ti nebudou vědět, jakou verzi Windows si společně s počítačem koupit,“ uvedl David Heiner. „Navíc Evropská komise měla vůči Windows 7 E své výtky. V prohlášení, které přišlo den poté, co jsem oznámil naše plány ohledně Windows 7 E, Komise jasně řekla, že uživatelům by měla být nabídnuta možnost volby prohlížeče a ne že by Windows měly být dodávány bez prohlížeče,“ dodal.

Paleta s prohlížeči i ve Windows Vista a XP

Snaha Microsoftu urovnat spor s Evropskou komisí se ale netýká pouze nového systému Windows 7. Evropská komise 24. července uvedla, že návrh Microsoftu zavést ve Windows ballot screen, paletu s prohlížeči různých výrobců, se netýká jen Windows 7, ale také Windows Vista a Windows XP, které jsou stále nejrozšířenější.

Oficiální návrh Microsoftu pro ballot screen

Oficiální návrh Microsoftu pro ballot screen

Návrh Microsoftu počítá s tím, že paleta se k uživatelům dostane skrze aktualizační službu Windows Update. Uživatelům se poté na obrazovce objeví návrh instalace konkurenčních prohlížečů, které mají v oblasti EEA (Evropském ekonomickém prostoru) podíl alespoň 0,5 %. Podle všeho by tak uživatelům měly být nabídnuty prohlížeče Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera a Google Chrome. Přijme-li nakonec Evropská komise návrhy Microsoftu ohledně ballot screen, uživatelům XP a Vista se paleta v aktualizační službě objeví po třech až šesti měsících od ukončení řízení.

Paleta se podle současného návrhu objeví jen těm uživatelům, kteří v počítači nemají nainstalovaný jiný webový prohlížeč než Internet Explorer, resp. u kterých je tento prohlížeč nastaven jako výchozí. Uživatele, kteří používají konkurenční prohlížeč a mají jej nastavený jako výchozí, paleta obtěžovat nebude.

Toto jsou však zatím pouze návrhy – bude záležet čistě na Evropské komisi, jak se rozhodne řízení ukončit a jak celý problém s bundlovaným Internet Explorerem vyřeší. Vzhledem k tomu, že Komise i Opera Sotware, která řízení inicializovala, se prakticky od počátku k takovému řešení přikláněly (ballot screen ve Windows 7 od základu a v dalších verzích Windows zpětně přes Windows Update), se zdá nepravděpodobné, že by nakonec bylo nařízeno diametrálně odlišné řešení.

6. 8. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...