Úvod > Články > Pohřebiště bookmarků

Pohřebiště bookmarků

Také si ukládáte oblíbené záložky? Asi ano, neznám nikoho, kdo by to nedělal. Ukládáme si je v práci do firemních počítačů, doma, na notebooku. Ukládáme si je pro MSIE, Operu, Firefox a někdy i Chrome... Kolikrát jste si je zkusili prolistovat zpětně?

Osobně používám ze svých záložek většinu tak desítku, dvacítku adres. Mám tam však i ty, jež mi kdysi dávno přišly zajímavé, ale vrátím se k nim jen, když se omylem překliknu. 

Pokud se tak stane, strávím čas hodně nostalgicky a projíždím jeden zapomenutý web za druhým. Mnohé už neexistují, ale často není problém je dohledat ve webovém archivu – třeba capitol.cz kdysi nabízel spoustu zajímavých kulturních článků a odkazů, a dokonce přehledně. 

Dají se dohledat i první webové stránky současného filmového guru Františka Fuky, dají se dohledat prvotní pokusy o stránky s programy kin, a co hlavně – stránky, které původně visely na Geocities, než se z toho stalo Yahoo.

Jejdanánku, kolik blbostí jsem na Geocities sám měl! Stránky majora Zemana, stránky o seriálu Místo činu – Schimanski, jedny z prvních stránek Kláry Issové. Vše čisté HTML, pánové, žádné Java skripty, žádné PHP skripty, natož kaskádové styly. Maximálně jsem si dovolil využít nějakou malou, jednoduchou a prostou Flash animaci, jako třeba vlnění vody na řece.

Kdepak jsou ty doby, kdy na vás z každé stránky nejukaly nejen flashové animace, ale hromada java skriptů a dalších znepříjemňujících animací a blbinek, jež brání podívat se na skutečný obsah, pro nějž jste na určitou stránku šli... A nemusí jít jen o reklamu. Někdy se různé firmy snaží získat titul Hejkal roku, protože když k nim na web zabloudíte a máte nahlas puštěné repráky, oni vám tam nahodí takový zvukový motiv, že to probudí všechny v baráku.

Protože jsem za cca 16 let nashromáždil z různých zaměstnání, prohlížečů i počítačů hromady bookmarků, z času na čas je tedy prostě nostalgicky projíždím. Ani na ně nemusím klikat, už jen název mi připomene doby dávno minulé (tak jistě, „dávno“ zde znamená pět šest let, ale pohybujeme se v oblasti technologií, že?).

Třeba stránky s prvními nabídkami donášky kytek mi připomenou, jak jsem své budoucí ženě nechal do práce poslat kytici růží, a jak ji to tehdy potěšilo.

Nebo stránka s popisem existujících rotund v českých zemích, ta mne kdysi fascinovala a za některými jsem si udělal výlet. Časem i tento web zanikl, a ten nový se věnoval i zaniklým rotundám, ale to už mě tak nebavilo.

Nebo stránky s tehdy u nás neznámými apokryfními, mystickými a různě tajuplnými knihami – šlo zde stáhnout Tomášovo evangelium, Smaragdovou desku Herma Trismegista, Zarathustru, dávné knihy dávných národů, proroctví tři tisíce let stará... Atmosféra tajů plnosti se dala krájet, joj.

Nebo prvotní stránky České televize, to vám byly tak jednoduché a prosté, a přitom zcela funkční stránky, radost v nich hledat. Ty současné nabízejí samozřejmě daleko více obsahu a možností a interaktivních prvků, ale někdy na nich něco najít už je složitější a ta jednoduchost jim zkrátka chybí.

Na jedněch stránkách byly kompletní přepisy jednotlivých dílů seriálu Arnošta Vašíčka o záhadách této planety, z nichž posléze vyšel výběr jen na DVD-ROM.

Nebo schválně, jestli si vzpomenete, jak se jmenoval FilmPub předtím, než se stal FilmPubem? A ostatně, ani ten už vlastně neexistuje, málo platné.

Zkrátka, když tak občas náhodou zabloudím do bookmarků a objevím některé staré, už nefungující odkazy, nemažu je. Z nostalgie. Každý obsahuje nějakou milou vzpomínku, každý ten již nefungující web připomene něco jiného z mého života.

A co vy? Také ve svých bookmarcích takhle občas něco najdete a zavzpomínáte?

8. 8. 2009

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.