Úvod > Články > Verizon mění názor

Verizon mění názor

Pokud se někdo domnívá, že jen mobilní operátoři pracující v české kotlině mění názor ze dne na den, nebude mít pravdu. Prozření či tlak doby (konkurence/zákazníků) občas donutí ke změně názoru i některého z gigantů amerického mobilního nebe.

Jedním z příkladů může být nedávné vycouvání firmy Verizon Communications z dlouhodobě propagované firemní politiky, která se o Wi-Fi příliš nezajímala a rozhodně nehodlala svým zákazníkům připojení k přístupovým bodům nějak usnadňovat. Vyjímkou byla jen snaha o vytvoření vlastní sítě přístupových bodů, kterou neslaně nemastně tvořila v New Yorku, kde pro ně odkoupila nefungující telefonní budky. To se nechytilo a po dvou letech budky zmizely úplně. Verizon byl navíc velice hlasitý kritik všech městských sítí.

Většina ostatních operátorů ale začala pro své zákazníky nabízet připojení pomocí Wi-Fi zdarma, AT&T to svým zákazníkům (alespoň těm, kteří platí vyšší sazby za rychlejší připojení) nabízí zdarma již dva roky. A tak došlo i na Verizon. Kdo si u této firmy platí připojení pomocí DSL či technologií Fios (20 Mbit/s/15 Mbit/s) se budou moci k Wi-Fi připojovat zdarma. Pro připojení si ale každá periférie musí nejdříve „vyžádat“ povolení, což v praxi znamená spojení s firemní webovou stránkou. Mluvčí Eric Rabe ale odmítl odpovědět na otázku, jestli to bude platit i pro iPhone.

Sice to budou muset být firemní přístupové body, ale jelikož  je Verizon partnerem firmy Biongo, která obsadila většinu letišť, kaváren a hotelů, nebude jich po Spojených státech málo.

Verizon se dlouhé roky snažil propagovat myšlenku, že plně rozvinutá  síť 3G, o připravované 4G ani nemluvě, bude všem zákazníkům stačit. Přístupových bodů ale přibývalo, navíc kabelová konkurence v podobě firem Cablevision a Comcast zavedla vlastní službu Wi-Fi a ještě ji nabízejí ve vlaku.

Mluvčí Verizonu sice nepřiznal porážku a mumlal cosi o plnění přání zákazníků, nicméně není jasné, jestli se nová změna nějak odrazí na zisku firmy. Pro připojení do firemní sítě 3G dnes musíme vedle dlouhodobé smlouvy ještě platit 60 dolarů měsíčně, za což můžeme stáhnout či poslat maximálně 5 GB měsíčně.

Verizon mezitím v Seattlu a Bostonu zkouší síť 4G využívající technologii Long Term Evolution. Pokud půjde všechno podle plánů, 4G se dočká komerčního startu v příštím roce a celoamerického nasazení do konce roku 2013.

19. 8. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...