Úvod > Články > UPC ode dneška nabízí 100 Mbit/s

UPC ode dneška nabízí 100 Mbit/s

Největší český kabelový operátor UPC Česká republika počínaje dneškem začíná nabízet novou službu UPC Fiber Power s rychlostmi stahování až 50 Mbit/s a až 100 Mbit/s. Známy jsou už i úplné ceny a rychlosti odchozího spojení.

O chystaných nových službách UPC jsme vás informovali již dříve na jaře tohoto roku. Tehdy se vědělo pouze to, že operátor nabídne dvě nové rychlostní varianty 50 Mbit/s a 100 Mbit/s (download) v rámci modernizace sítě a přechodu na DOCSIS 3.0 spočívajícího ve spojování více kanálů (channel bonding). UPC zinovovalo své rozvody a začíná tedy nabízet na české poměry nezvyklé rychlosti přípojek.

Co nebylo jasné, byly ceny a hodnoty rychlosti v odchozím spojení, hodnota uploadu. Vzhledem k nyní známým faktům můžeme říct, že se naše odhady od skutečných hodnot moc nelišily.

Na konci dubna jsme srovnávali vývoj nabídek UPC v ostatních částech Evropy – zejména Holandsku, kde vůbec poprvé UPC nasadilo evropské DOCSIS 3.0 – a došli jsme k následujícím závěrům: odhadovali jsme, že hodnoty uploadu by mohly činit asi 8-10 Mbit/s pro rychlejší variantu připojení UPC Fiber 100 a pro pomalejší UPC Fiber 50 kolem 5 Mbit/s. V obou případech jsme se trefili – maximální rychlosti v odchozím směru budou skutečně „až“ 10 Mbit/s a „až“ 5 Mbit/s.

Co se cen týče, předvídali jsme, že stomegabitová přípojka vyjde na 1 700 až 1 800 Kč měsíčně, pomalejší padesátimegabitová na 1 300 Kč. UPC tyto částky teď opravdu potvrdilo. Přesněji: UPC Fiber 100 bude stát 1 750 Kč včetně daně, UPC Fiber 50 přesně 1 300 Kč.

Společnost UPC je na svůj počin hrdá, sama k oznámení dostupností nových služeb říká následující:

„Toto prosté oznámení současně představuje jeden z nejvýznamnějších milníků v dějinách českého internetu. Domácí internetový trh už nikdy nebude takový jako doposud. Naše úsilí a tvrdá práce se vyplatily. Česká republika má totiž díky UPC Fiber Power 100 poprvé k dispozici internetovou super dálnici, která zdaleka není samozřejmostí ani v evropském měřítku. Za UPC Fiber Power se skrývají stamilionové investice, aplikace špičkových technologií, mezinárodní zkušenosti a měsíce tvrdé práce,“ konstatuje ředitel společnosti Václav Bartoň.

Operátor své oznámení o nových rychlostech staví zejména na srovnání s konkurenčními nabídkami připojení přes ADSL, což ovšem vzhledem k charakterům, technologickým provedením a možnostem obou přístupů není moc fér. Nicméně, než se tomu podíváme na zoubek z jiného pohledu, uveďme, jaké výhody UPC zmiňuje.

UPC Fiber Power 100 ve srovnání s DSL mimo jiné:

  • přináší více než pětinásobně rychlejší aktualizaci softwaru a až pětinásobně rychlejší stahování dat (např. obsah DVD lze stáhnout za 7,8 minut oproti 1,3 hod),

  • nabízí zcela bezkonkurenční až 10 Mbit/s odchozí rychlost (upload), což zásadně proměňuje a ulehčuje profesionální práci s daty,

  • umožňuje bezproblémové sledování on-line přenosů a HD nebo full HD videí, a může tak usnadnit život více než 17 % uživatelů, kteří sledují televizi přes internet. Podporuje lepší kvalitu obrazu a zvuku při videotelefonování a videokonferencích,

  • má mnohem vyšší maximální propustnost dat. Rychlost navíc není, na rozdíl od DSL, ovlivněna vzdáleností mezi sídlem uživatele a distribučním místem,

  • zaručuje přenos vyšších objemů dat přes FTP a nabízí rychlejšího zálohování většího objemu dat na síťové virtuální disky,

  • Nabízí mnohem výhodnější cenu za 1 Mbit v poměru rychlost v Mbit/cena, než je tomu u jiných typů běžně dostupných internetových připojení.

Nejprve je nutné říct, že všechny udávané rychlosti jsou pouze teoretické, maximální – proto také ono nechvalně známé slovíčko „až“ u každé rychlosti. Stažení DVD za 7,8 minuty „oproti 1,3 hodiny“ přes ADSL je rovněž odvozeno čistým dělením – těžko byste věřili tomu, že vás některý server nechá data stahovat plnou rychlostí 100 Mbit/s, nehledě na to, že ve stahování vás může zásadně omezit i váš hardware.

Technologie CATV (DOCSIS) a ADSL jsou ale naprosto rozdílné: první se spoléhá na kombinaci optických sítí a koaxiálních kabelů, zatímco druhá je hodně závislá na klasických měděných telefonních dvoulinkách. To s sebou nese řadu fyzikálních omezení, které jsou příčinou toho, že obě technologie (i v různých vylepšeních) umožňují datové služby se zcela odlišnými maximálními parametry a vlastnostmi. Vzhledem k tomu je možné, že pokud UPC bude nadále používat srovnání s ADSL od Telefónicy O2, dominantní operátor si to nenechá líbit, stejně jako se bránil nedávno tabulkám v reklamách UPC, ve kterých byly služby obou společností srovnávány a ze kterých vyšlo vítězně UPC. (Nedávno ve prospěch Telefónicy v takovém sporu rozhodl soud – i když Telefónica se spíše než technickými argumenty bránila srovnávání tím, že její ADSL vlastně není nahé, ale společně s ADSL lidem dává i IPTV ve formě O2TV a zvýhodněné volání mezi dvěma čísly. Závěrem však je, že UPC podle předběžného rozhodnutí soudu nesmí v reklamách svou nabídku srovnávat s nabídkou Telefónicy O2.)

Férově vzato by se tedy UPC mělo spíše srovnávat s poskytovateli, kteří se opírají o optiku a ethernetové sítě (tedy FTTx/ETTH). Například operátor Netbox, provozovaný brněnskou firmou SMART Comp. a.s., jehož služby jsou podle oficiálních materiálů dostupné 100 000 domácností a firem (na webu firmy dokonce stojí, že již tolik zákazníků má, resp. „stojí za 100 000 přípojkami“) od 1. července letošního roku nabízí symetrických 100 Mbit/s, tj. hodnoty downloadu i uploadu jsou stejné. A to je zcela jistě více než 5 Mbit/s, resp. 10 Mbit/s, které začíná nabízet UPC. Podmínkou zřízení symetrického stomegabitové přípojení je objednávka kompletní Triple Play služby, balíčku internetu, televize a telefonu – přesto Netbox tyto služby nabízí za 899 Kč měsíčně, kdežto UPC za přípojku s rychlostmi 100 Mbps/10 Mbps chce 1 750 Kč, což je zásadní rozdíl. Na druhou stranu pro UPC hraje větší pokrytí.

Jaký je váš názor na novou nabídku UPC? Nejsou přece jen ceny příliš vysoké?

1. 9. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...