Úvod > Články > Wi-Fi zdarma, nebo národní gigabitová síť?

Wi-Fi zdarma, nebo národní gigabitová síť?

V Americe řeší těžký problém – dát občanům možnost využívat levně, nebo dokonce zdarma Wi-Fi, či rovnou vytvořit národní gigabitovou síť? Problém, se kterým se v Česku trápit nemusíme.

V České republice se  totiž místo skutečných problémů řeší převážně škatule, hejbejte se, a když někdy čirou náhodou, kvůli níž by Darwin musel přepsat svou evoluční teorii, někde zakotví kompetentní člověk, není to natrvalo a brzy je nahrazen nekompetentním břídilem.

Wi-Fi nedostačuje

V americkém tisku, resp. Minneapolis Star-Tribune, konzultant firmy Nanotech a prezident konzultační společnosti NanoVeritas Group, Jack Uldrich (na obrázku vpravo), volá po národní gigabitové síti, přičemž Wi-Fi podle něho již nedostačuje. Za příklad si bere srovnání hybridní kabelové a Wi-Fi sítě právě v Minneapolis, a na tomto základě vytvořil předlohu potřebné levné národní gigabitové sítě pro domácnosti i firmy s přístupem k internetu. Uldrich vyzývá vládu k otevřené diskuzi, otevřené soutěži i otevřenému přístupu (rozuměj – nediskriminovat nabídky DSL oproti společnostem, jež již mají položeny kabely). Bohužel neuvádí, kdo by měl tuto síť platit a z čeho.

IEEE také vyzývá americkou vládu

Koncem dubna však prestižní Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE) vydal prohlášení, podle něhož by vláda Spojených států měla jako svou národní prioritu určit vytvoření rozsáhlých gigabitových drátových i bezdrátových sítí. Gigabitové sítě by měly být 100krát rychlejší než nejrychlejší ethernetové připojení, tedy mít propustnost 1 miliardu bitů za sekundu.

USA na 19. místě

V současné době totiž, pokud jde o rychlost sítí, jsou Spojené státy americké na 19. místě, což je IEEE nepřijatelné. Ve světě jdou podle IEEE technologie rychle kupředu a vyšší rychlosti sítí jsou potřeba i z ekonomického, vzdělávacího i zdravotního (diagnostika a konzultace) hlediska. Různé společnosti, které dnes mají připojení okolo 2 MB (2 miliony bitů za sekundu) by tak mohly vylepšit své podnikání, výzkum, a využít i přenosu hlasu a videa. Stejně tak Wi-Fi a mobilní sítě třetí generace potřebují radikálně silnější sítě a infrastrukturu.

Telekomunikační zákon praví...

Bude potřeba velmi rychle upravit legislativu a v zákonech zajistit výše zmíněné záruky volného trhu, dohled nad otevřenou soutěží, nabídkami providerů a konečně brát v potaz slova Telekomunikačního zákona z roku 1934: „Učinit dostupnou... všem lidem Spojených států, bez diskriminace... rychlou, účinnou, nadnárodní... komunikační službu s adekvátním příslušenstvím za rozumnou cenu.“

Dohnat Čínu, Indii, Koreu – a předehnat

Náklady budou sice vysoké, ale to ostatně v roce 1950 bylo vytvoření národních dálnic v USA taky. Navíc se investice brzy začnou vracet, zvláště pokud se podaří dostihnout Jižní Koreu, Japonsko, západní Evropu a nyní rychle dotahující Indii a Čínu, kde rychlé a levné sítě již existují a vydatně pomáhají růstu ekonomiky a vzdělanosti.

O tom, na jakém místě je Česká republika, zda se počítá do západní Evropy a jestli i jí rychlé sítě pomáhají v růstu ekonomiky a vzdělanosti, o tom se dokumenty IEEE ani Minneapolis Star-Tribune nezmiňují.

10. 5. 2005

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.