Úvod > Články > Antipirátský nástroj ve Windows je prý spyware, říká žaloba

Antipirátský nástroj ve Windows je prý spyware, říká žaloba

A další novinky uplynulých dní: Microsoft varuje před prodejem zkušebních Windows 7 - Holub přenesl data rychleji než internetové spojení - a více..

Holub přenesl data rychleji než internetové spojení

Světové agentury v minulém týdnu přinesly zprávu o testu, který měl ukázat na chabou kvalitu internetových přípojek v Africe. Jihoafrická společnost Unlimited IT ukázala, že použít holuba pro přenos dat je mnohem rychlejší než data posílat přes hlavního poskytovatele připojení k internetu.

Firma Unlimited IT vyslala holuba Winstona na 80 kilometrů dlouhou cestu. Ze sídla společnosti v městě Pietermaritzburg ho s paměťovou kartou o kapacitě 4 GB její zaměstnanci poslali do města Durbanu. Ve stejnou dobu zahájili přenos stejného objemu dat přes internet.

Výsledkem bylo, že holub 4 GB dat přenesl za hodinu a osm minut, tamním internetovým spojením však přenos trval dvě hodiny a skoro sedm minut.

Firmě Unlimited IT nešlo o nic jiného než jen ukázat na špatný stav internetový přípojek v Jihoafrické republice. Operátor Telkom se k demonstraci pomalosti linek nijak nevyjádřil. Zprávy uvádějí, že již brzy by měl být položen nový, celkem 17 000 kilometrů dlouhý optický kabel, jenž propoji jižní a východní část Afriky. 

Opera 10.0 - 10 milionů stažení za týden

Novou verzi webového prohlížeče Opera si během jediného týdne stáhlo více než deset milionů lidí. Opera Software si pochvaluje, že počet instalací Opery dosahuje rekordních čísel.

Opera 10.0 přinesla řadu novinek a vylepšení stejně jako novější uživatelské rozhraní a recenzenti o ni píší vcelku pozitivně. Kritizovaná funkce Unit, která vlastně spustí webový server na počítači uživatele, se v této verzi ještě neobjevuje a vývojáři její ostré nasazení plánují až v dalším vydání Opera 10.1.

Operu si můžete stáhnout z www.opera.com.

Microsoft: Dejte si pozor na prodej testovacích Windows 7

Společnost Microsoft varuje uživatele, aby si dali pozor na testovací verze Windows 7, které někteří prodejci prodávají společně s počítači. Podvodnému jednání nahrává čím dál větší zájem o tento operační systém.

Microsoft upozorňuje, že v poslední době se stále více setkává s případy, kdy prodejce počítačů, nových i starších, nabízí zákazníkovi Windows 7 ve verzi Beta nebo Release Candidate. "Zkušební verze systému Windows 7, které mají časově omezenou platnost, nejsou přitom v žádném ohledu určeny k prodeji, ale k testování systému. Prodejce, který zákazníkovi účtuje instalaci této testovací verze a uvádí ji jako položku na prodejním dokladu, se tak dopouští podvodného jednání a prodeje," uvádí Microsoft.

Finální verze operačního systému je sice již nějakou dobu dostupná i na stránkách Microsoftu, ale v prodeji bude až od konce října letošního roku. Dnes si uživatelé mohou koupit počítače s Windows Vista s možností upgradu na systém Windows 7 po jeho uvedení na trh. V rámci technologické záruky, která platí od 26. června do 31. ledna 2010 mají zákazníci možnost upgradu na Sedmičky za manipulační poplatek či zcela zdarma.

Microsoft stejně tak varuje před stahováním Windows 7 z neověřených zdrojů. Kopie Windows na P2P sítích totiž často obsahují přídavky ve formě škodlivého softwaru a uživatelům hrozí zneužití jejich citlivých údajů.

Antipirátský nástroj ve Windows je prý spyware, říká žaloba

Microsoft je ve Spojených státech žalován kvůli antipirátské ochraně Windows. Nástroj WGA (Windows Genuine Advantage, Výhody legálních Windows), který kontroluje pravost systému, je podle žalující strany spywarem, nelegálním programem špehujícím uživatele. Žaloba se možná rozroste do větších rozměrů, již teď se hlásí o status hromadné žaloby. Problémů ve WGA je prý několik: kromě toho, že má porušovat soukromí uživatelů, se má Microsoft dopouštět klamavé reklamy. Verze nástroje pro ověření pravosti pro Windows XP navíc byla označena a uživatelům nabídnuta jako nezbytná "bezpečnostní aktualizace".

Odpůrcům WGA se nelíbí, že nástroj pořád "volá domů", Microsoftu odesílá údaje o Windows a počítači uživatele včetně IP adresy. I když Microsoft tvrdí, že údaje nepoužije k vystopování či přímému kontaktování osoby s nepravou kopií Windows, kritici tvrdí, že na základě denně odesílaných údajů lze uživatele identifikovat velice snadno. Navíc dochází často i k tomu, že majitelé licencovaných Windows jsou omylem označovaní za "oběti pirátství" a je jim omezena funkčnost jejich systému.

Rychlá mobilní síť od O2 v dalších městech

Největší český telekomunikační operátor oznámil, že jeho 3G síť založená na technologii UMTS/HSDPA je dostupná v Liberci, Karlových Varech a Zlíně. Telefónica O2 hlásí, že v těchto městech si všichni jejich obyvatelé budou moci od 15. září objednat mobilní internet s maximální teoretickou rychlostí 3,5 Mbit/s. Reálné rychlosti budou však nižší.

"Mobilní sítí nové generace jsme nyní pokryli 12 ze 13 krajských měst," říká Jan Karas, ředitel pro segmentový marketing společnosti Telefónica O2 a dodává: "Jsme jediný operátor na tuzemském trhu nabízející nejrychlejší a nejvýhodnější mobilní internet včetně možnosti libovolně si navolit mobilní a fixní služby."

Do 30. října bude platit zvýhodněná nabídka, samostatná služba O2 Mobilní Internet vyjde na 600 Kč s daní měsíčně. Při uzavření smlouvy na 24 měsíců mohou zákazníci získat USB modem za 1 Kč. Uživatelé ADSL připojení O2 Internet na doma mají možnost mobilní internet získat ke stávající službě za zvýhodněnou cenu, celkově zaplatí 750 Kč s daní.

14. 9. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...