Úvod > Články > Jak vydělávat na internetu

Jak vydělávat na internetu

V následujícím textu krátce představíme několik možností, jak vydělat peníze na internetu a snad i dosáhnout slávy.

Možností, jak na internetu vydělat peníze, je bezpočet. Přesto se pokusíme podívat alespoň na některé z nich a zkusíme rozhodnout, pro koho je ten který způsob vhodný a pro koho nikoli. V následujícím článku se podíváme na mikrofotobanky, redakční práci, reklamu, affiliate programy, blogování za peníze a nějaké další drobnosti. 

Mikrofotobanky

Pokud jste se nedávno vrátil ze zajímavé dovolené, nebo máte jen několik pěkných fotografií, pak můžete zkusit štěstí a nabídnout je k prodeji. Je ale potřeba mít na paměti, že zájem je pouze o mimořádně kvalitní fotografie s nápadem a marketingovým potenciálem. Pokud nevlastníte alespoň poloprofesionální zrcadlovku a nevládnete angličtinou, pak vám v této oblasti zřejmě kvítí nepokvete. 

Pokud to ale přesto chcete zkusit, pak upozorním na několik drobností. Předně zasílejte jen opravdu výborné fotografie. Důležitá je ostrost a absence šumu. Právě zvláště na přítomnost šumu jsou recenzenti poměrně hodně citliví, takže se vyplatí použít nějaký fotoeditor a šumu se zbavit ručně. Dále je důležitá správná volba klíčových slov k fotce i její popis a název. Pokud je nezvolíte dobře, nic neprodáte. Fotografie procházejí redakčním řízením, takže jsou vybrány jen potenciálně dobré snímky. Při portfoliu několika stovek snímků u několika fotobank  lze vydělávat desítky dolarů měsíčně. 

Přesto pro vás mohou být fotobanky zajímavé ze dvou důvodů. Jednak nabízejí affiliate programy, takže když nalákáte nové fotografy, máte z jejich prodeje provizi. Pokud tedy máte dost známých, může to být pro vás o poznání radostnější. 

Navíc daleko lépe než fotografie se prodávají vektorové obrázky či flash animace. Především vektorová tvorba není pro někoho s výtvarným talentem příliš obtížná a nabízí možnost zajímavých zisků. V portfóliu stovek obrázků jste již na několikanásobku příjmů za fotografie. Opět je nutné volit vhodné názvy, popisky, klíčová slova. Často ale stačí jen změnit barevnost či kompozici, což je otázka několika málo chvil. Pro tvorbu se rozhodně vyplatí mít k dispozici tablet. 

Nástrojů pro tvorbu vektorové grafiky je celá řada, ale zvláště bych upozornil na Inkscape, který je v češtině a zdarma, a to i pro komerční využití. Ovládání je poměrně snadné a zvládne ho i méně zkušený uživatel. Na převod mezi SVG (produkované Inkscape) a obvykle požadovaným PS lze použít nějakou soubornou tiskárnu či obyčejný GIMP. 

Podrobnější seznam mikrofotobank i s krátkým komentářem naleznete například v mém nedávném článku pro Lupu. 

Redakční práce

Další možností, jak si prostřednictvím internetu přivydělat, je redakční práce či chcete li publicistická činnost. Ta skýtá poměrně velký prostor pro kreativitu a také šanci na výdělek v řádu několika stokorun či tisícikorun. 

Existuje v zásadě několik variant této činnosti. Jednak je to práce pro nějaký velký zaběhnutý server, kterému dodáváte texty po předchozí dohodě s šéfredaktorem či editorem. Honoráře pak závisí obvykle na délce textu a na jeho čtenosti. Po textech je vyžadováno, aby byly nějakým způsobem zajímavé, přínosné či podnětné pro čtenáře. Může se jednat o aktuální články, zajímavé pohledy či rozsáhlejší analýzy. Důležité je, aby ve vašem oboru existoval patřičným způsobem zaměřený server, který je ochoten za články zaplatit. 

Pokud chcete psát o informačních technologiích, pak můžete například na server DSL.cz, jak vás informuje rámeček pod každým článkem: „Stačí poslat informace o sobě a své publikační činnosti včetně ukázkového článku na e-mail info@dsl.cz. Do týdne dostanete odpověď.“ Například o Linuxu či Open source můžete psát například na Root či na ABC Linuxu. Naleznete servery zabývající se digitální fotografií, internetem, mobilními telefony, osobními financemi i zdravým životním stylem. Pokud byste ale chtěli psát například o vaření, připravte se na to, že hledat vhodný a zajímavě platící server bude o mnoho obtížnější. 

Mezi základní požadavky na takovéto texty jsou právě čtenářská atraktivita a přínosnost, očekávaná čtenost, originalita či základní gramatická správnost. Na to je potřeba myslet při tvorbě jakéhokoli textu pro internetový magazín. 

Další možností výdělku pomocí psaní textů je například psaní blogů. Zde jsou dvě cesty za ziskem. Tou první je umístění reklamy a nechání si platit za prokliky. Problém je ale v počtu návštěvníků blogu, který musí být dostatečně vysoký na to, aby se vám psaní vyplatilo. Při desítkách návštěv denně to valný smysl nemá. Reklamní systémy je možné různě kombinovat a najít tak optimální míru ziskovosti, ale je potřeba uvážit, zdali takový způsob výdělku má vůbec smysl. 

Další možností je umísťování odkazů vedoucí na určité stránky, které něco prodávají. V případě, že si uživatelé na těchto webech něco zakoupí, získáváte provizi z tohoto nákupu. Podobný systém fungujete také například u mikrofotobank, ze kterých můžete získávat provizi za prodej grafiky člověka, který se zaregistroval prostřednictvím odkazu z vašich stránek nebo zadal vaše číslo do patřičné kolonky. Na internetu existuje celá řada těchto affiliate programů. Pro bližší přehled je možné se podívat například na tento seznam

Poslední položkou v oblasti redakční práce, o které se zmíním, je možnost psát typy na výlety a cestování. To umožňuje například server Turistika.cz a jeho spřízněné weby. Stačí napsat zajímavý a vtipný text, který zaujme čtenáře. Za každé přečtení textu máte 0,10 Kč. Na první pohled se nemusí jednat o velkou částku, ale pokud budete schopni psát čtivé články a umísťovat zajímavé fotografie, pak si můžete trochu přilepšit. Navíc máte šanci se o své zkušenosti podělit s ostatními lidmi, což mnozí dělají zcela bezplatně. 

Jak je vidět, na internetu si je možno vydělat nejednu korunu. Na druhou stranu je ale potřeba uvážit, zdali se vynaložené náklady skutečně efektivně vrátí. Pro drobný přivýdělek se ale některé možnosti využít dají. Celá řada z nich je také svým způsobem zajímavá či prestižní, což může být další důvod pro nezávazné ziskové potulování se po internetu. 

Jednou z nejznámějších možností výdělku, určeného téměř pro každého, je možnost umístění reklamy od Google AdSense na svůj web či blog. Projekty hostované na Google (Blogger či Sites) mají přímou možnost integrace v nastavení stránek. Ti ostatní musí na své stránky vložit zdrojový kód. Jedná se o formu kontextové reklamy umístěné v samostatném banneru. Odkazy v něm umístěné by měly tématicky odpovídat stránkám, na kterých se nachází. Platí se za proklik z unikátní IP adresy - a to proměnlivá sazba. Například na mém webu je to mezi 0,1-0,37 USD za klik z unikátní IP adresy. Výdělky se mohou ale značně lišit. Při dosažení hranice 100 USD je možné si nechat peníze vyplatit. 

Zcela byly opomíjeny možnosti složitějšího charakteru, jakými jsou tvorba a provoz e-shopů, práce v SEO, psaní reklamních textů či webmasterská činnost. To jsou věci, na které je již potřeba mít trochu praxe a zkušeností, a nejsou určeny zcela běžným uživatelům, kteří si chtějí o několik korun rozšířit svůj rozpočet nebo si zpříjemnit dovolenou.

18. 9. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...