Úvod > Články > Měření potvrdila zdvojnásobení rychlostí NEXTRY

Měření potvrdila zdvojnásobení rychlostí NEXTRY

Dosahované rychlosti ADSL v ČR se meziměsíčně zvyšují již více než půl roku. Nárůstu pomáhá hlavně snaha provozovatelů ADSL přiblížit se nabídkám internetového připojení kabelových televizí. Pozitivní vliv má také lepší konkurenční prostředí mezi Českým Telecomem a ostatními velkoobchodními poskytovateli ADSL způsobené rozhodnutím ČTÚ o snížení poplatků za přístup k místní smyčce.

Celkové výsledky rychlostí u sledovaných typů ADSL jsou stále významně ovlivněny měřením rychlostí služeb Internet Expres nabízených Českým Telecomem, které tvoří zhruba 60% měření rychlosti ADSL na serveru DSL.cz.



Koncem měsíce března dokončila NEXTRA všude, kde to bylo technicky možné, migrace na rychlost 1024/256 u služeb s agregací 1:50 a se smluvní rychlostí 512/128. V dubnových výsledcích jsou tak rychlosti přípojek 512/128 a 1024/256 u NEXTRY velmi podobné. Podobně migraci provedla společnost Tiscali u služeb s agregací 1:50 a rychlosti 256/64 na 512/128, která se však ve výsledcích kvůli nízkému počtu měření neprojevila.



Kromě zmíněné NEXTRY nebyly významnější změny rychlostí ADSL v minulém měsíci zaznamenány. Často sledované výsledky rychlostí největšího alternativního telekomunikačního operátora GTS Novera již třetí měsíc za sebou potvrdily, že problémy z minulého roku vzniklé velkým množstvím nadprůměrně aktivních zákazníků a s tím spojenými nižšími dosahovanými rychlostmi jsou již vyřešené.

Více než změnami rychlostí byl minulý měsíc pro ADSL důležitý kvůli cenovým rozhodnutím ČTÚ. Úřad zakázal ADSL na telefonních linkách s tarifem Mini. Důsledkem je, že nemalá část ADSL zákazníků, kteří telefonní linku nevyužívají k běžným telefonním hovorům, bude muset platit měsíčně o 114 Kč více v porovnání s předcházejícím stavem. Český Telecom si je vědom, že zákazníkům tarifu Home Mini nemůže ADSL zrušit, a tak rozhodl o jednodušším řešení, kdy stávající ADSL zákazníci s tarifem Home Mini budou automaticky migrováni na dražší tarif Telefon Expres od srpna letošního roku. Do nepříjemné situace dostal ČTÚ poskytovatele, kteří poskytují ADSL na základě propojení. Ti podle ČTÚ musí navíc platit za každou ADSL přípojku 158 Kč měsíčně za nadhovorové pásmo. Vzhledem k velké konkurenci mají poskytovatelé ADSL na základě propojení velmi omezené možnosti, aby uvedené náklady promítli do koncových cen.

Většina dubnových cenových rozhodnutí ČTÚ nebyla pro rozvoj českého internetu příznivá.  Výjimkou je rozhodnutí o cenách za zpřístupnění místních smyček, které se v praxi dotýká sítí provozovaných společnostmi Telenor Networks a České Radiokomunikace. Jednorázové poplatky za zpřístupnění místní smyčky klesly přibližně na polovinu a ceny za sdílený přístup se snížily o více než 40%. Důsledkem je výrazné zvýšení atraktivity služeb založených na velkoobchodních nabídkách uvedených společností, jejichž tržní podíl doposud nepřesahuje 2%. V tabulce jsou uvedeny naměřené rychlosti ADSL služeb NEXTRY v síti Telenor Networks.



Příští měsíc se tabulka výrazně změní, protože v těchto dnech probíhá migrace uvedených služeb na dvojnásobnou rychlost pro download. Změny souvisí s novým produktovým portfoliem NEXTRY, které obsahuje i ADSL s rychlostí 4096 kb/s. Současná velkoobchodní nabídka společnosti Telenor Networks je pro poskytovatele velmi zajímavá nejen kvůli možnosti nabídky zajímavých produktů pro koncové zákazníky. Poskytovatelé ADSL v síti Telenor Networks budou také při nastavené úrovni koncových cen dosahovat vyšších marží než u velkoobchodní nabídky Českého Telecomu. Společnost Czech On Line, která doposud nabízí pouze ADSL na základě velkoobchodní nabídky Českého Telecomu, dokonce uvažuje o nabídce ADSL ve vlastní síti. Česká republika rozhodně není výjimečná tím, že ADSL v sítích alternativních operátorů je pro zákazníky zajímavější. Například ve Velké Británii nabízí poskytovatel UK Online ADSL s rychlostí 512 kb/s na principu pronájmu místní smyčky v síti EasyNet za v přepočtu 441 Kč měsíčně, zatímco stejné ADSL od stejného poskytovatele v síti BT stojí v přepočtu 842 Kč měsíčně. Problémem ADSL na principu pronájmu místní smyčky je však menší pokrytí, které nyní v ČR dosahuje zhruba 25% telefonních linek.

Podle počtu měření rychlostí na serveru DSL.cz se dá odhadnout, že provoz vytáčeného internetu je v současné době zhruba na poloviční úrovni ve srovnání se stavem v roce 2003. Ještě citelnější pokles zaznamenalo podle našich měření využívání dvou kanálů pro připojení k internetu přes ISDN přípojky. Není divu, když méně než sedmihodinové připojení za měsíc rychlostí 128 kb/s přes 2 ISDN kanály ve špičce je dražší než stálé připojení přes ADSL čtyřikrát větší rychlostí. Vytáčený internet je však stále jeden z nejčastějších způsobů internetového připojení, který negativně ovlivní cenové rozhodnutí ČTÚ. Poskytovatelé vytáčeného internetu „zdarma“ jsou tak postaveni před rozhodování, zda změnit podmínky nabízené služby v neprospěch zákazníků anebo zda nabídku vytáčeného internetu ve stávající podobě ponechat za cenu nutnosti významných dotací z jiných činností. To se samozřejmě netýká Českého Telecomu, který na cenových rozhodnutích ČTÚ o vytáčeném internetu velmi slušně vydělá zdražením svých cenových plánů pro internet, eliminací konkurence, která nebude chtít aktivně nabízet ztrátovou službu a snížením terminačních poplatků placených internetovým poskytovatelům na méně než třetinu.

Velmi slušných výsledků dosahují poskytovatelé kabelového internetu. Týká se to nejen stabilně dosahovaných průměrných rychlostí na úrovni 1,5 Mb/s, ale i počtu zákazníků. Odhadem na 850 000 kabelových přípojkách, kde je možné aktivovat internet, je v ČR nyní připojeno přes 90 000 zákazníků. Protože Český Telecom měl v dubnu ve své síti 127 000 ADSL zákazníků, znamená to vzhledem k počtu telefonních přípojek s dostupným ADSL, že kabeloví operátoři jsou více než dvakrát úspěšnější než Český Telecom.

Na závěr se podíváme na vývoj rychlostí služeb v datové síti CDMA Eurotelu. Nejvyšší na DSL.cz naměřená rychlost v dubnu byla 1,576 Mbit/s, ale takto vysoké rychlosti jsou spíše výjimečné. Graf průměrných rychlostí tentokrát znázorňuje časový úsek posledních tří měsíců.
 


Z grafu je zřejmé, že postupné posilování kapacity datové sítě CDMA Eurotelu a optimalizace Fair Use Policy přináší slušné výsledky. Projevuje se to také ve výrazně nižším počtu měření rychlostí CDMA, který je podle našich poznatků z minulosti spojen se zkvalitněním služby. Zlepšení se týká minimálně těch zákazníků, kteří při práci s internetem využívají hlavně protokol http, na kterém probíhají i měření na serveru DSL.cz. 

9. 5. 2005

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.