Úvod > Články > Novodobé aukce, na kterých proděláte

Novodobé aukce, na kterých proděláte

Jak vidno, na internetu už není moc způsobů, jak vydělat pořádné peníze. Řada osob a společností se tak uchyluje k značně neférovým metodám, které naoko vypadají bezvadně a navíc jsou docela legální. Novodobé aukční síně vznikají jako houby po dešti a nabízí zboží doslova za hubičku.

Jelikož sám rád prodávám a kupuji na zavedených českých i zahraničních internetových aukcích, tak se mi v případě těchto novodobých nenasytů dělá poněkud mdlo. Již na řadě internetových adres vzniká nový aukční byznys, který nabízí převážně elektroniku za extrémně nízké ceny, ale svým majitelům resp. provozovatelům vydělává majlant. Přesněji, provozovatel při ukončení aukce získá za výrobek jeho několikanásobnou cenu.

Princip těchto aukčních serverů

Pokud znáte klasické webové aukce typu Aukro nebo eBay, pak vězte, že mají společného s těmi novodobými jen velmi málo. Společný je pouze fakt, že se draží předměty. Vystavovateli předmětů ale nejsou běžné osoby a uživatelé, ale provozovatelé. To by asi ani tak nevadilo. Co vadí více je fakt, že uživatelé nepřihazují peníze, ale kredity či bony (každý provozovatel používá trošku jiné označení těchto kupónů). Koupíte si například 100 bonů a ty vám garantují 100 příhozů. Trpká sranda je v tom, že při příhozu se vám odečte jeden bon, přičemž cena aukce se zvedá dle typu o deset haléřů nebo o korunu.

Je tedy dobré najít ekvivalent mezi jedním bonem a jedním příhozem. Například dražíte mobilní telefon, aukční portál ukazuje, že aktuální cena telefonu je řekněme 250 Kč a reálná je sedm tisíc. Jak skvělé! Vy přihodíte jeden bon, cena se zvýší o desetník, tedy na 250,10 Kč. Bohužel, jeden bon nestojí ani náznakem desetník. Jeden bon stojí cca 8 Kč (pominu-li prvotní promo akci s bonusem 100 procent zdarma), z čehož vyplývá, že k dosažení ceny 250,10 Kč bylo zapotřebí 2501 příhozů krát 8 Kč, rovná se něco málo přes dvacet tisíc. Toto je ale malý extrém.

Při mém testu byla v prodeji zlatá cihla s reálnou cenou 20 tisíc korun. Aukce ještě neskončila a skutečná hodnota přihozených bonů je 112 tisíc! Nejlepší na tom všem je, že si aukční servery tohoto charakteru hrají s časem. Jednak mají „otevřeno“ jen v určitou dobu (např. od desíti dopoledne do půlnoci) a dále, pokud někdo přihodí v posledních 30ti sekundách, pak se celá aukce prodlužuje o další půl minutu. Aukce tak mohou být nekonečné. Zbraní těchto portálů je marketing, chlubí se, že prodali mobil za 250 Kč, to, že na něm vydělali více než 100 procent, již nikde nezmiňují.

Praktické zkušenosti

I já, starý „aukrák", jsem se rozhodl, že tyto aukce vyzkouším, abych měl pro článek vhodný materiál. Nakoupil jsem tedy za 400 Kč celkově 100 bonů (s úvodním stoprocentním bonusem, jinak by to bylo 50 bonů plus bonus 5, tedy 55) a pustil se do přihazování. Řekl jsem si, že nemá cenu přihazovat na všeobecně oblíbené aukce, jako jsou mobily či počítače a vrhl se do boje o elektrický zubní kartáček. Svých 100 bonů jsem vyčerpal během dvaceti minut a samosebou jsem nevyhrál. To by ani tak nevadilo, kdyby aukce nepokračovala dalších X hodin a nepřebíjeli se v ní dva různí uživatelé.

Tady něco nehraje

To, že se o aukci na prachsprostý elektrický zubní kartáček bijí dva, tři uživatelé, by mi ani tak nevadilo. To že to provádějí půlden, to je trošku zvláštní. Kdo z vás má v pracovní době čas půl směny přihazovat na kartáček? Asi takových lidí moc není. A kdo je ochoten „projet“ na aukci kartáčku za tři tisíce spousty peněz a stejně nakonec nevyhrát? Asi nikdo. Můj dojem byl takový, že lze snadno naprogramovat systém imaginárních účtů, které samy na sebe přihazují a šponují tak cenu do výšin, přičemž z těch skutečných lidí tahají peníze za bony a kredity.

Dobře, je to konspirační teorie, ale v naší zemi plné poctivých podnikatelů a rovných občanů bych se už nedivil ničemu. Také reprezentace času do konce aukce je v tomto případě dost diskutabilní. Zobrazuje se všem čas stejně? Jak mají toto provozovatelé zajištěno? A naposled – kdo na provoz podobné podnikatelské činnosti dohlíží? Otázek je mnoho, odpovědí minimum. Jediné, za co lze provozovatele pochválit je podpora PayPal, který v našich končinách ještě mnoho pochopení nenašel. A taky snad pěkný design na ajaxu postavených webových stránek.

O kom je řeč

Když jsem zmiňoval, že se podobnou činností živí v naší vlasti nejeden portál, pak bude dobré, když zde uvedu také odkazy. Asi největším je Bonus.cz, který pracuje s názvem kupónu bon. Otevřeno má od desíti do půlnoci, systém příhozů je popsán detailně v obrázkové nápovědě. Naproti tomu kupříkladu PřihoďSi.czposkytuje o poznání horší informace, aukce mají pochybnou cenu 0 Kč a celkově je portál neaktivní. O něco lépe, ale se stejně spartánskými informacemi je na tom Auking.cz. Je poměrně zajímavé, že některé podobné projekty již skončily. Například se to týká portálů SuperBid nebo SuperVýhodně.

Výstraha pro zákazníky

Pokud nechcete ztrácet čas a peníze, pak se těmto portálům raději vyhněte. Šance, že vyhrajete, bude velmi sporadická a přirovnal bych ji ke vhazování peněz do výherních automatů ve vesnickém pohostinství.

 

23. 9. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...