Úvod > Články > Pixi - novinka od Palmu

Pixi - novinka od Palmu

Americký Palm představil nový model, který opět pracuje na bázi nového operačního systému WebOS. Novinka se jménem Pixi zklame všechny české přívržence, neboť opět pracuje výhradně s operátorem CDMA a zatím je prodáván exkluzivně v síti amerického operátora Sprint.

O Pixi se již několik měsíců rojily zaručené zprávy a předpokládalo se, že název bude Eos. Od počátku je jasné, že se jedná o poněkud chudšího bratříčka úspěšného mobilu Pre. Úhlopříčka displeje je 2,63 palce (oproti 3,1), rozlišení kleslo na 320 x 400 pixelů (Pre má 320 x 480).

Pod displejem nalezneme ovládací dotykovou plochu, pod ní je klasická pevná qwerty klávesnice. Překvapivě chybí středové tlačítko. Rozměry jsou 111 x 55 x 10,85 mm, váha 99 gramů. Pixi je tedy výrazně menší a pokud vedle něj položíme klasické Blackberry, bude vypadat jako neohrabaná cihla.

Také výbava je poněkud ořezaná, samozřejmostí je Bluetooth a GPS, zmizelo ale automatické ostření fotoaparátu a rozlišení je pouze dvoumegapixelové. Klesající ceny pamětí zaručily, že 8 GB je stejné jako u Pre. Procesor Qualcomm MSM7627 je oproti procesoru v Pre levnější.

Těžko pochopitelným úletem je chybějící wi-fi. Jelikož součástí této čipové řady je i bezdrátový modul, je možné, že Wi-Fi je pouze softwarově zablokované, což by uživatele nutilo využívat datové přenosy operátora.

O ceně zatím nechce ani Palm ani Sprint moc mluvit, většinou se odhaduje, že by měla být těsně pod hranicí 100 dolarů. Pixi je očividně zaměřen na mladou generaci, což ostatně naznačuje nová aplikace orientovaná na Facebook. Podle CEO firmy Palm Jona Rubinsteina není úkolem Pixi konkurovat Blackberry nebo nedejbože iPhonu, o to se má postarat Pre. Pixi míří na mladé, kteří si jej pořídí jako designový doplněk a budou jej používat především pro textování a IM.

Vedle aplikace umožňující pohodlnou práci s Facebookem jsou zde i aplikace pro LinkedIn a Yahoo, které se na Pre dostanou až někdy během příštího roku. Jestli ale bude Pixi komerčně úspěšné, to je dnes spíše v rukách operátora Sprint.

U exkluzivních smluv se málokdy podaří objevit komerční trhák (s čestnou vyjímkou iPhonu), navíc operátor Sprint ztrácí zákazníky ve statisících každý měsíc. Zárukou úspěchu tedy Sprint rozhodně není. Pokud ale bude mít šťastnou ruku v kombinaci ceny a nabízených plánů, Pixi se může pro Palm stát finanční spásou. 


30. 9. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...