Úvod > Články > GB: Jak pomoci broadbandu? Placením daně za pevnou linku

GB: Jak pomoci broadbandu? Placením daně za pevnou linku

A další novinky uplynulých dní: Google udělal z Internet Exploreru Chrome - Mobilní telefonování by mělo zlevňovat - a více...

Twitter získal 100 milionů dolarů od investorů

Americká společnost Twitter Inc, která provozuje stejnojmennou komunikační síť, údajně od investorů dostala další finanční injekci ve výši 100 milionů dolarů (v přepočtu asi 1,7 miliardy korun). Celková hodnota firmy má dosahovat asi jedné miliardy amerických dolarů. Twitter stále nepracuje s obchodním modelem, který by bude zajistil příjmy – to se má však do konce roku změnit.

Světová média informují, že Twitter dostal celkem sto milionů dolarů od pěti investorů. Detaily týkající se investice však chybí. Už dříve Twitter získal finance na provoz ve výši 55 milionů dolarů. V současnosti má síť skoro 50 milionů uživatelů po celém světě a její oblíbenost dramaticky stoupá každý měsíc.

Biz Stone, spoluzakladatel Twitteru, přednedávnem oznámil, že jeho firma svůj obchodní model už brzy představí. Sociální síť si příjmy zařídí na principu prémiových služeb. Přesněji řečeno, firmy si budou moci zaplatit přístup do statistik Twitteru, kdy například uvidí, co si o nich uživatelé píší. Twitter totiž začínají firmy používat ke komunikaci s klienty a řada z firem díky tomu zlepšila své finanční výsledky.

Twitter s vybudováním obchodního modelu dlouho nespěchal, důvodem byl i dostatek prostředků, s kterými firma disponuje.  „Nic nás nehoní, protože máme dost peněz v bance a také trpělivé investory i představenstvo,“ řekl v dubnovém interview pro Computerworld Biz Stone.

Daň z pevné linky: Britové chtějí podpořit broadband

Britská vláda pracuje na konceptu daně z pevné linky. Prozatímní návrh vypadá tak, že každý klient by zaplatit měsíčně padesát pencí (160 Kč ročně), čímž by do státní poklady ročně přišlo více než 150 až 175 milionů liber (v přepočtu 4,1 až 4,8 miliardy korun). Peníze by měly být využity na další rozvoj broadbandu ve Spojeném království v rámci programu Digital Britain. Protože daň se týká jen telefonních linek, neměla by se dotknout ostatních přípojek, které starého telefonního systému nevyužívají (kabelová TV, optika, WiFi, ...). Opozice v návrhu vidí ještě další problémy a novou daní nesouhlasí.

Mobilní telefonování by mělo zlevňovat

Terminační poplatky, které si mezi sebou účtují mobilní operátoři, by v polovině příštího roku měly opět zlevnit. Na jejich snižování totiž tlačí Evropská komise, podle které jsou poplatky v České republice stále moc vysoké.

Ke zlevnění poplatků došlo již letos v lednu i červenci, do koncových cen za minutu hovoru se však snížení cen skoro vůbec nepromítlo. Hovory do mobilních sítí zlevnili zpravidla jen někteří serioznější VoIP operátoři (provozující hlasové služby "přes internet", internetový protokol).

Brusel Český telekomunikační úřad opět vyzval k tomu, aby sazby za propojování hovorů snížil na evropskou úroveň. Česká republika se totiž v evropském měřítku řadí ke státům s nejvyššími cenami mobilních služeb – cena za terminace je u nás vlastně druhá nejvyšší v Evropské unii.

V současnosti činí maximální cena za terminaci 2,31 Kč za minutu (bez DPH), od ledna 2010 má klesnou na 1,96 Kč za minutu. Na červenec příštího roku má Český telekomunikační úřad připravit další zlevnění.

Google Chrome v Internet Exploreru

Společnost Google představila svůj nový projekt, díky kterému mohou uživatelé Internet Exploreru využívat rychlejší javascriptový engine V8 a renderovací jádro WebKit. Tzv. Google Chrome Frame je vlastně rozšíření pro prohlížeč od Microsoftu a umožňuje technologie Googlu používat i uživatelům, kteří Google Chrome z různých důvodů jinak nepoužívají.

Díky speciálnímu pluginu uživatele Internet Exploreru mohou v rámci tohoto prohlížeče používat věci, které jim jejich prohlížeč obyčejně neumožňuje. Jde například o tag HTML5 canvas, který není v používaných verzí Internet Explorer 6, 7, 8 podporován. Druhou velkou výhodou je podstatně zrychlená práce s javascriptem, díky čemuž uživatelé budou moci mnohem rychleji pracovat s moderními webovými aplikacemi.

Řada uživatelé kvůli firemní politice nemůže používat ani žádnou z novějších verzí Internet Exploreru (7 a 8) a je odkázána na osm let starý Internet Explorer 6, který není schopný s moderním webem plnohodnotně pracovat. Pomocí pluginu je však možné starý prohlížeč podstatně vylepšit a pracovat s ním s vyšším komfortem.

Google Chrome Frame se aktivuje tehdy, obsahuje-li webová stránka jednoduchý tag, ve tvaru <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="chrome=1">.

Více o Chrome Frame zde.

Zlobilo vás připojení přes UPC?

V pátek večer si klienti největšího českého kabelového operátora UPC stěžovali na problémy s připojením. Problémy potvrdilo i UPC – jejich příčinou byl překopnutý optický kabel mimo území ČR. Podle tiskového mluvčí Františka Maliny se porucha dotkla až dvou třetin klientů UPC. Spojení nevypadlo úplně, ale bylo hodně zpomaleno. Konektivitu se podařilo obnovit ještě v pátek před 23. hodinou.

28. 9. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...