Úvod > Články > 350 miliónů na broadbandovou mapu

350 miliónů na broadbandovou mapu

Američané zřejmě nemají ani s dnešními ekonomickými potížemi nic lepšího na starosti, nežli vyhazovat peníze z okna. Alespoň něco podobného napadne každého, kdo si přečte o 350 miliónech dolarů přidělených na vytvoření celoamerické mapy broadbandového připojení.

V podstatě se jedná o rozumnou myšlenku – zjistit, v kterých oblastech je rychlé a v kterých oblastech pomalé připojení. A následně tuto informaci použít k lepší nabídce broadbandového připojení. Brzy se ale ukázala nesmyslnost celé snahy. Výsledky totiž mají být použity k získání části peněz ze 7,2 miliardového stimulu, který americká vláda vyčlenila na vylepšení současného broadbandového připojení.

Ukazuje se, že nikdo neví, kolik ta mapa vlastně bude stát. National Telecommunications and Information Administration slibuje, že nejdříve utratí 100 miliónů dolarů a po vyhodnocení výsledků požádá o zbytek peněz. Už teď je ale jasné, že i první část projektu bude trvat tak dlouho, že v stimulačním balíčku už žádné fondy nebudou.

Navíc některé státy již podobnou mapu připravují - a zároveň to dělají neporovnatelně levněji. Severní Karolína mapu připravuje dokonce každým rokem a nestojí to ani 275 tisíc dolarů. Rory Atlman, ředitel společnosti Altman Vilandrie, která podobné mapy pro některé státy připravuje, dokonce prohlásil, že celoamerickou mapu zvládne připravit za pouhých 3,5 miliónů dolarů a ještě na tom firma vydělá. 

Americká vláda hodlá finančně podpořit rychlý broadband pro každého občana. S něčím podobným přišla už Bushova vláda. Po mizerných výsledcích se téhož chopila i Obamova vláda. Vládní stimulus by se ale měl čerpat již během letošního podzimu, zatímco mapa by měla být připravena až v létě příštího roku.

Zhruba 60 procent amerických domácností má dnes broadbandové připojení. Odhady počtu domácností, které mají k broadbandu přístup, se pohybuje kolem 90 procent. Samotné kabelové společnosti tvrdí, že přístup umožňují 92 procentům domácností. Studie, které v letech 2007 a 2008 prováděla společnost Pew Internet and American Life, ukázala, že převážná většina lidí, která broadbandové připojení nemá, tak činí dobrovolně. Hlavními důvody byl nezájem, pocit, že internet je příliš složitý. A nezájem o počítače. Teprve na čtvrtém místě byla chybějící nabídka broadbandového připojení.

Mark Seifert, který má vládní snahu o broadbandovou mapu na starosti, se snaží vysvětlovat, proč vládní návrh je mnohem dražší nežli nabídka soukromých firem. Ty prý vycházejí z údajů kabelových a broadbandových poskytovatelů, zatímco vláda chce mít všechny údaje nezávisle potvrzené. To znamená navštívit všechny americké domácnosti. To je samozřejmě kombinace nesmyslu a zbožného přání – informace ze všech domácností nezískává ani celoamerické sčítání, které také vychází pouze ze statisticky významné části populace.

16. 10. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...