Úvod > Články > Hesla k desítkám tisíc e-mailových schránek se objevila na webu

Hesla k desítkám tisíc e-mailových schránek se objevila na webu

A další novinky uplynulých dní: Komise souhlasí: Microsoft nabídne instalaci konkurenčních prohlížečů webu - Firmy blokují sítě jako Facebook a Twitter - a více...

Evropská komise se domluvila s Microsoftem. Ten nabídne k instalaci cizí prohlížeče

Léta trvající spor Evropské komise s americkou korporací Microsoft kvůli integraci Internet Exploreru do Windows je skoro u konce. Obě strany se domluvily na řešení: Microsoft v systému Windows 7 uživatelům nabídne možnost nainstalování i konkurenčních prohlížečů. Microsoft k tomu přistoupil už před nějakou dobou, ale Komisi stejně jako dalším stranám účastnících se antimonopolního řízení se navržené řešení z různých důvodů nelíbilo. Jednou z výtek bylo, že Internet Explorer byl v seznamu prohlížečů na prvním místě, což jej mělo opět mírně zvýhodňovat.

Současné řešení je pro Evropskou komisi již přijatelné, Internet Explorer je v polovině seznamu – Opera, prohlížeč firmy Opera Software, která svou stížností vyšetřování Microsoftu odstartovala, je mezi nejpoužívanějšími prohlížeči až na posledním místě.

Na tzv. "ballot screen" se kromě Internet Exploreru a Opery nacházejí i prohlížeče Safari (Apple), Firefox (Mozilla) a Chrome (Google).

Redmondská společnost kvůli problémům se svým prohlížečem v průběhu rohu navrhla několik možných řešení. První z nich byla možnost ve Windows 7 Internet Explorer vypnout, druhá radikální cesta byla, že Microsoft svůj prohlížeč ze systému odstraní. Ani jeden návrh však Komise a firmy v případu zainteresované neodsouhlasily.

Komise ještě čeká na vyjádření dalších firem a výrobců počítačů.

Hesla k Hotmailu, Gmailu i Yahoo byla vystavena na web

Řádově desetitisíce hesel ke známým e-mailovým schránkám byly počátkem října vystaveny na webové stránky. Nejdříve se objevily údaje o schránkách na Hotmailu (domény Hotmail, MSN a WindowsLive), poté se ukázalo, že zveřejněna byla i hesla k dalším populárním službám Gmail (Google) a Yahoo Mail. Únik potvrdily i firmy, které služby provozují. Zatímco Microsoft hovořil o "několika tisících" postižených účtech, dostupné materiály ukazují, že jen u Hotmailu unikly desítky tisíc hesel a možná více.

Se zjištěním přišel server Neowin.net, který autorizační údaje našel na webu Pastebin.con, který slouží ke sdílení a ladění programových kódů. Uživatelská jména schránek a s nimi související hesla byly zanedlouho po zjištění smazána. Nicméně seznam údajů se objevil i na jiných místech a nedá se vyloučit, že bude kolovat i nadále.

Neowin má k dispozici seznam účtů začínajících na písmena A a B – pouze těch je více než deset tisíc, takže je více než možné, že celkový počet postižených účtů bude řádově vyšší.

Uživatelům se proto radí, aby co nejdříve změnili svá hesla ke schránkám včetně kontrolních otázek. A to nejen na Hotmailu, ale i Gmailu a Yahoo.

Hesla byla s největší pravděpodobností získána phishingovými útoky, kdy útočníci vytvoří stránku podobnou webovému rozhraní e-mailové službu a takovou stránku pak například přes odkaz v e-mailu podstrčí uživateli, který tím útočníkovi jméno a heslo k účtu dobrovolně sdělí.

Red Hat a Microsoft spolupracují v oblasti podpory serverů

Softwarové společnosti Microsoft a Red Hat oznámily, že dokončily testování interoperability svých systémů v oblasti virtualizace. Nyní je již možné bezproblémově spouštět serverové systémy Windows Server v prostředí Red Hat Enterprise Linux (RHEL) a naopak.

Spolupráci v oblasti virtualizace byla prvně oznámena v únoru letošního roku. Již tehdy ale linuxový gigant Red Hat říkal, že se nevydá cestou hlubší spolupráce s Microsoftem jako firmy Novell nebo Sun Microsystems, ale soustředí čistě na smíšená prostředí virtualizace.

„Svět IT je směsí virtualizovaných a nevirtualizovaných prostředí. Red Hat pomůže svým zákazníkům rychleji nasadit virtualizované prostředí včetně smíšených prostředí Red Hat Enterprise Linux a Windows Server. Red Hat vyslyšel požadavky zákazníků, kteří nás žádali o interoperabilitu mezi našimi virtualizačními řešeními a řešením Microsoftu. Jsme rádi, že dnes můžeme můžeme oznámit, že díky spolupráci s Microsoftem došlo k podepsání smluv,“ řekl v únoru Mike Evans.

Cerifikace interoperability se týkají Red Hat Enterprise Linux 5.4 s hypervizorem KVM (Kernel Virtual Machine) s Windows Server 2003, 2008 a 2008 R2 (hosti) a hostitelských platforem, pod nimiž běží Windows Server 2008 Hyper-V, Microsoft Hyper-V Server 2008, Windows Server 2008 R2 Hyper-V a Microsoft Hyper-V s Red Hat Enterprise Linux 5.2, 5.3 a 5.4.

Více než polovina firem v USA blokuje komunitní weby

Většina firem na území Spojených států zakazuje přístup a používání sociální sítí a různých komunitních webů, jako jsou Facebook, Twitter nebo MySpace. Uvádí to studie vypracovaná pro společnost Robert Half Technology.

Komunitní weby zakazuje 54 procent ze 1 400 dotázaných firem s více než stovkou zaměstnanců. Jen deset procent firem nezavádí žádná omezení. Nejčastějším důvodem, proč je zaměstnancům odepřen přístup na sociální sítě, je, že lidé ztrácejí v práci pozornost a někteří z nich mají nutkání komunitní weby navštěvovat pravidelně po celou pracovní dobu, což zásadním způsobem snižuje jejich pracovní nasazení a výsledky. Některé firmy si stěžují i na to, že přes sociální sítě mohou unikat důvěrné interní informace – například společnost Nokia si přednedávnem vymohla i možnost kontroly e-mailových schránek svých zaměstnanců. Pokud by Nokii taková pravomoc byla odepřena, hrozila, že opustí území Finska.

Některé firmy používání sítí typu Twitter nebo Facebook naopak podporují, zejména pro obchodní účely a komunikaci s klienty.

12. 10. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...