Úvod > Články > Vycházejí nové Windows 7. Víte, jaká edice se hodí pro vás?

Vycházejí nové Windows 7. Víte, jaká edice se hodí pro vás?

Počínaje dneškem se na svět dostává nová verze operačního systému Windows. Windows 7 jsou už chvíli dostupné v předprodeji, ale zájemci o ně mívají problém s výběrem edice. Ty se liší nejen svými funkcemi, ale i cenou.

Vybírejte pečlivě

Vybrat si správnou edici Windows 7, nemusí být pro zákazníky snadné – v nabídkách obchodů se jich objevuje několik, přičemž jsou roztříděny podle funkcí (co umí jedna edice, neumí druhá), ale i podle typu licence. Níže v textu si povíme něco více o dostupných funkcích a schopnostech – zkraje si však řekněme, že jednotlivé edice přicházejí jednak v podobě retail verzí (krabicové), jednak jako OEM.

Rozdíl je v nich následující: krabicová verze je „plnohodnotná“, podporu k produktu vám poskytuje Microsoft a takové Windows můžete přenášet z jednoho počítače na druhý (ne však používat naráz, nejde-li o multilicenci). Když si koupíte nový počítač (starý už používat nebudete), můžete vzít instalační disk a na nový počítač si systém znova nainstalovat.

To v případě OEM neplatí (striktně vzato): OEM verze se váže na konkrétní hardware (počítač) a podporu vám poskytne ten, kdo počítač vyrobil/sestavil. Pokud si chcete vy osobně OEM Windows 7 koupit, můžete, ovšem pouze s novým počítačem (desktop, notebook) a technickou podporou jste si sami. Krabicové verze jsou v mnoha ohledech výhodnější a pohodlnější, ovšem také mnohem dražší (orientační ceny v následujícím textu).

Chaos v edicích je menší než u Windows Vista

Když byly na trh uvedeny Windows Vista, uživatelé se často potýkali s problémem, které z jejich vydání si vybrat: Visty přišly v mnoha podobách, což zájemcům ztěžovalo výběr. Předtím totiž takový problém neexistoval – s Windows XP lidé měli velice snadnou úlohu. Když nebudeme počítat různé regulátorsky upravené edice, široké základně klientů se do rukou mohly dostat hlavně Windows XP Professional a Windows XP Home. Tady nebylo moc co řešit: XP Pro si našly cestu hlavně k pokročilejším uživatelům a do firemních prostředí (nástroje pro rozšířenou práci se sítěmi, zálohování a řada dalších funkcí, které v Home chyběly), kdežto levnější XP Home mířily právě k domácím uživatelům.

Zjednodušená nabídka se (do určité) míry vrací.

Home už jen Premium

Nejširší základně uživatelů je určena edice Windows 7 Home, jež se na rozdíl od Vist u nás a na dalších vyspělejších trzích objeví pouze v mutaci „Premium“, tj. například s plnou podporou prostředí Aero (3D efekty, 3D akcelerovaný desktop pomocí grafické karty), multimediálním centrem a oproti „Home Basic“ s dalšími funkcemi.

Co v nich ovšem chybí, je například funkce BitLocker pro šifrování pevných i přenosných disků (chybí taktéž šifrování souborového systému), podpora vzdálené plochy (hostitel), připojení do domény Windows Server, Windows XP Mode pro spouštění aplikací určených Windows XP (virtualizace) a bohužel mnohé další (ty však asi laické uživatele moc nemusejí zajímat).

Přibližná cena: 4 500 Kč – 5 000 Kč (krabice, s podporou), 2 500 Kč – 3 000 Kč (OEM, nelze koupit samostatně, pouze s novým počítačem, použitelné jen na daném hardwaru – nelze přenášet –, bez podpory Microsoftu a jiné restrikce plynoucí z charakteru OEM).

Verze pro profíky a firmy

Zkušenějším uživatelům s požadavky na více funkcí a taky menším podnikům je určena edice Professional. Zde je paralela s Windows XP Professional – edice obsahuje vše co domácí verze (Premium), ale uživatelům nabízí i něco navíc.

Například Windows XP Mode (možnost spouštění Windows XP pod Sedmičkami kvůli jinak nekompatibilním aplikacím určeným právě pro XP), zálohování disků přes síť, šifrování souborového systému (EFS; ovšem ne obsahu pevného disku, BitLocker nepochopitelně chybí...), lepší podporu vzdálené plochy (Remote Desktop Host) nebo podporu domén Windows Server (využití hlavně ve firemním prostředí).

Přibližná cena: 7 000 Kč – 8000 Kč (krabice), 3 200 Kč – 4 000 (OEM, viz výše).

Třetí běžně dostupnou edicí je Windows 7 Ultimate – ta je zcela kompletním systémem a obsahuje vše, co Microsoft mohl v nových Windows nabídnout. Sluší se poznamenat, že po funkční stránce je zcela totožná s další edicí Windows 7 Enterprise, která ale nebude běžně k dostání (je dostupná pouze velkým firmám v rámci hromadných licencí a spadá pod smlouvu Software Assurance, kterou firmy mají s Microsoftem podepsanou).

Opět platí, že Ultimate obsahuje vše co předchozí verze a další věci navíc. Tedy kromě pro některé uživatele stěžejní funkce Windows XP Mode nabízí kompletní šifrování dat na disku a celého systému pomocí aplikace BitLocker, dále AppLocker (řízení pravidel spouštění aplikací v síti, možnost blokování neznámých nebo nevyžádaných aplikací od daných výrobců), DirectAccess (technologie VPN tunelování založena na IPv6 a IPsec; vzdálený přístup do sítí – třeba firemních), subsystém pro UNIXové aplikace nebo podpora bootování (startu systému) z VHD (virtuálních pevných disků).

Výhodou edice Ultimate je i podpora více jazyků (Multilingual User Interface Pack lze nainstalovat jen zde, ale existují jisté způsoby, jak jej odemknout pro nižší edice – zkoušet to můžete na vlastní „nebezpečí“...). Jinými slovy, pokud si koupíte Windows 7 Ultimate v jiné jazykové mutaci, pomocí balíčku MUI si můžete zapnout češtinu či další jazyk (výhodné například pro prostředí, kde se u počítačů střídá více lidí různě jazykově vybavených, nebo když si koupíte počítač/systém v zahraničí).

Přibližná cena: 7 300 Kč – 8 300 Kč (krabice), 4 200 Kč – 5 000 Kč (OEM, viz výše)

Zmrzačené Windows 7 Starter

Ve výčtu jsme opomenuli jednu edici, která však mezi znalými uživateli vzbuzuje většinou nevoli než cokoli jiného. Edice „Starter“ je tou nejzákladnější edicí Windows 7 – už předchozí verze XP i Vista přicházely v podobě těchto „okleštěných mrzáků“ hlavně na rozvojových trzích. Jenomže pro ty je teď určena edice Home Basic – Starter míří do celého světa, na malé notebooky (netbooky).

Dovolím si malou radu, s níž však někteří nemusejí souhlasit, ale přesto: pokud narazíte na netbook s Windows 7 Starter, Windows XP Home nebo nějakým linuxovým systémem, zvažte, zda pro vás není výhodnější některý z posledních dvou jmenovaných. Důvod je jednoduchý: edice Start má až příliš omezení na to, aby uživateli poskytla stejný komfort jako plnohodnotné systémy XP nebo Linux.

Totiž: Windows 7 Starter neumožňují změnit ani pozadí plochy (obrázek na pozadí si přitom můžete změnit na lecjakém levném telefonu...), okleštěné jsou i možnosti grafického rozhraní (chybí Desktop Window Manager a Aero), nepochopitelná je i absence podpory více displejů (netbooky se přitom docela často díky své mobilitě používají pro připojení k externím zobrazovacím zařízením), dále nelze třeba rychle přepínat mezi uživateli a ani vytvořit domácí skupinu (v síti).

Byť jsou netbooky jak dělané pro práci s dalšími mobilními zařízeními (telefony), edice Starter vám práci nijak neulehčí, neboť v ní chybí Windows Mobility Center (Centrum nastavení mobilních zařízení), není dostupná ani vícedotyková podpora ani multimediální centrum nebo podpora vzdálených médií v přehrávači Windows Media Player. Samozřejmě že se nedočkáte ani dalších, výše zmíněných funkcí z vyšších edic. Jedinou dobrou zprávou je, že Microsoft ustoupil a odstranil zásadní omezení edic Starter předchozích verzí Windows, kdy nebylo možné spouštět více jak tři aplikace naráz.

22. 10. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...