Úvod > Články > Král je nahý, empétrojky a elpíčka, mobil zlodějem

Král je nahý, empétrojky a elpíčka, mobil zlodějem

Dnes se budeme věnovat zejména nové verzi Windows. Nikoli však z hlediska jejich kvality, to nechám na povolaných. Vinylové desky se začínají objevovat stále častěji – co to udělá s MP3? Google se začal za pomoci YouTube angažovat v boji s násilím. Má to však podstatnou vadu na kráse.

Přichází čas Windows 7. Už nějakou dobu lze používat předprodejní verzi, nyní jdeme do ostrých. Média, odborná i neodborná, jsou plná ujišťování o tom, jak jsou W7 úžasné. Dozvídáme se, že odborná obec přijala W7 "velmi pozitivně". Obávám se, že táž veřejnost přijala stejně i Visty, ale jsem líný to dohledat. Rozhodně vím, že je nepřijala negativně.

Stejný mediální cirkus vládl před třemi lety. Dnes možná titíž, kdo psali tehdy oslavné ódy na Vistu, jásají nad W7, spíše určitě, řekl bych. Nepodezírám je z neobjektivity, ale z nekritického nadšení. I to je ovšem neprofesionální.

Ještě před rokem, dva roky po barnumském uvedení Visty, Microsoft tvrdil, že je to výtečný produkt, a prognózy o prodeji a penetraci dosahovaly intenzity zpráv o úspěších sovětských vědců před desítkami let. Dokonce se tvrdilo, že se tento operační systém prosadil, jen je nepochopen; kromě toho trh potřebuje více času.

Šéfvývojář Windows (mimochodem Čech) v rozhovoru pro MfD přiznal, že Windows Vista byly nepřipravené, nedoladěné, prostě odbyté. Při jejich uvedení však všichni, kdo to věděli, mlčeli a hráli s uživateli betla. Vývojáři, Microsoft i odborná média. Možná to někomu přijde jako nevýznamné a běžné chování firmy na trhu. Dobrá – hroší kůži postavme proti hroší kůži. Jen po mně nechtějte, abych teď hýkal blaženě s davem a přidával svou cihličku na chrám Windows 7. Nový operační systém je něco jako nový parfém, módní kolekce, model auta či nový jogurt. Nic víc.

U W7 je pozoruhodná jedna věc. Jedna z pěti nabízených edic, W7 Starter pro mininotebooky, bude nabízena jen velkým výrobcům počítačů a bude určená pro displeje s velikostí 12 palců. Protože však lze, přinejmenším u některých prcků s displejem do 12 ", připojit externí monitor, zajímalo by mě, jak se to bude řešit. Možností je řada: port pro externí monitor bude softwarově odpojený, externí monitor nebude fungovat, notebook se zablokuje, uživatel přijde o licenci a už nikdy nebude smět používat Windows...

Zvuk byl studený i dřív

Už delší dobu zaznamenávají prodejci vinylových desek, elpíček, razantní zvýšení odbytu tohoto odepsaného média. Můžeme být hrdí na to, že naše továrna kousek od Berouna je ve výrobě LP dlouhodobě na prvním místě ve světě. Moudré rozhodnutí někoho v továrně - nevyhodit lisy a technologii výroby - tak slaví úspěch, který nikdo nečekal. 

Nástup CD připomíná rozjetí výroby výše zmíněných Windows Vista. Nehotový a nepřipravený produkt vržený na trh však - na rozdíl od Visty – úspěch oslavil a svého předchůdce málem zlikvidoval. Přitom na spadnutí a těsně před uvedením na trh byla nová varianta dokonalejších vinylových desek.

Budiž, stalo se, takový je život. Jen je tu takový malý mediální problémek. Elpíčka jsou dnes opěvovaná asi jako Windows 7 a CD haněná jako Windows Vista. Dočítáme se, že mnoho lidí se k vinylům vrací kvůli "studenému" a "plochému" zvuku CD a MP3. Že jsem si tohoto negativního hodnocení v médiích nevšiml. Tedy samozřejmě všiml, ale šlo jen o jakousi raritní minoritu audiošílenců, které okolní zasvěcený svět nebral vážně.

Inu, zaslepenost není dobrý program.

YouTube chrání ženy

Násilí vůči člověku je něco, co by nemělo být. Přesto je. V různých podobách. A "boj" proti němu má také různé podoby. Problém je v tom, že většina lidí ví, co se dělat nemá, co je špatně, ne v tom, že by o problému a jak na něj nevěděli. Jenže desatero přikázání nefunguje, a tak se hledají jiné cesty. Mají smysl?

Co spojuje italskou poslaneckou sněmovnu, Červený kříž a YouTube? To, že společně bojují proti násilí. Vyzvaly začínající evropské filmaře z 11 zemí, aby svou tvorbou upozornili na skrytou podobu násilí: ponižování, pronásledování, diskriminace, omezování, vydírání, zastrašování a vystavování ekonomickému strádání. Uživatelé YouTube pak vyberou ten nejlepší snimek.

Tento projekt má bohužel dvě zásadní vady na kráse a těžko říci, která je větší. První je omezení na násilí vůči ženám. Děti, muži, staří lidé a další jsou lehkým škrtem z ochrany vyloučeni. Druhou skvrnou, a když se nad tím zamyslím, tak mnohem větší, je svěřit osvětu v násilí do rukou amatérů. Jak tvůrců, tak poroty. Výsledným efektem tak bude větší počet přístupů na YT (zisk pro Google) a politické (italští politici) a humanitární (Červený kříž) body pro zúčastněné.

A to je žalostně málo.

28. 10. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...