Úvod > Články > UWB - technologie zítřka?

UWB - technologie zítřka?

Každý, kdo má doma patřičnou sbírku stereosoupravy, počítačů, televize, DVD přehrávače a já nevím čeho ještě, jistě zná nekonečný boj se záplavou drátů (a to nemluvím o ještě nedávné záplavě nejrůznějších konektorů). Konečně se na obzoru objevuje možnost, jak se kupy drátů zbavit.

Jednotný standard pro novou technologii

V březnu konečně pokročila americká Federal Communications Commision o pořádný krok kupředu a přitlačila na dohodu o vytvoření jednotného standardu pro novou bezdrátovou technologii nazývanou ultrawideband, zkráceně UWB.

Zatímco tradiční radiové technologie přenášejí a přijímají analogové signály pouze specifických frekvencí, UWB využívá počítač k vysílání krátkých pulsů téměř po celém frekvenčním pásmu, což mimořádně urychluje přenos. Pokud nová technologie skutečně splní vše, co dnes slibuje, mohlo by se jednat o pohodlnou náhradu všech dnešních spojení po drátě, příkladem by mohlo být třeba spojení televize s reproduktory. Někteří experti jsou navíc přesvědčeni o tom, že by UWB mohla mít slibnou budoucnost i u bezdrátových sítí a že by v dohledné budoucnosti mohla nahradit dnešní technologii Wi-Fi.

Horlivé práce na přípravách

Na nové technologii pracuje nejméně 40 firem volně sdružených v asociaci WiMedia Alliance, ve které má zatím hlavní slovo Intel. Jelikož nic není jednoduché, existuje ještě druhé sdružení UWB Forum, které má dalších 100 členů, a kde je vůdčí silou Motorola. Obě sdružení celkem pochopitelně podporují odlišný standard. Po zásahu FCC vyhlásila obě sdružení dočasné příměří.

Ne všechny tyto společnosti se ale pokoušejí o totéž – zatímco některé se snaží připravit technologii, která by v budoucnosti nahradila připojení kabely, tak třeba firma TZero Technologies buduje technologii, která by měla umožňovat výrazně větší rychlost přenosu na větší vzdálenost. To by současně přineslo i větší rezistenci k rušení třeba fénem na vlasy.

Zbývá vyřešit problémy

Možnosti nové technologie jsou obrovské, zatímco dnešní systémy Wi-Fi jsou limitovány rychlostí 100 Mb/s, což reálně umožňuje jeden streaming HD televize, UWB slibuje rychlost od 500 Mb/s výš.

Pochopitelně se již objevila i kritika, která poukazuje především na dosud nevyřešenou otázku interferencí. Základní myšlenka, tj. rozdělení signálu na široké pásmo frekvencí a vysílání s tak malou silou, že signály si vzájemně nebudou „vadit“, není podle kritiků stále ještě dokonale prokázána. Pokud se to nepodaří, jediné, co systém UWB dokáže, bude digitální ekvivalent dopravní zácpy.

17. 5. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...