Úvod > Články > Novinky od Googlu: vylepšený Chrome a spousta dalších novinek

Novinky od Googlu: vylepšený Chrome a spousta dalších novinek

Google se v poslední době opět činí. Vydává jednu novinku za druhou a válcuje konkurenci inovacemi. Podívejme se tedy na to, co vše je u tohoto internetového giganta nového. A co od něj lze očekávat v týdnech budoucích.

Když si uvědomíme, že Google před lety začal s vyhledávačem internetového obsahu, pak je současná situace doslova neuvěřitelná. Z garážové firmy se za několik let stal gigant, který válcuje konkurenci novými službami, jež jsou často bezplatné. Google jako jeden z mála dokáže internetovou reklamu maskovat tak, aby běžným uživatelům nevadila. V současnosti válcuje konkurenci i díky akvizicím menších projektů, ze kterých pak dokáže udělat plně fungující portály s propojením na další své aktivity. 

Nový a vylepšený Chrome 

Když se poprvé objevil internetový prohlížeč Google Chrome, neměl přílišnou důvěru stávajících uživatelů. Zejména lidé preferující Firefox nebo Operu jej dosti shazovali. V dalších verzích ale Google ukazuje, že se dokáže s těmito konkurenty popasovat a dle statistik společnosti Net Applications přetahuje Chrome na svou stranu zejména stávající uživatele Internet Exploreru. Nově vydaná betaverze tohoto prohlížeče je o třicet procent rychlejší, než je verze předchozí. A nově nabízí také synchronizaci oblíbených položek za asistence služby Google Docs.  

Google Street View s českými ulicemi 

Služba Street View byla spuštěna v květnu 2007. Jejím účelem bylo umožnit uživatelům prozkoumat svět prostřednictvím obrázků. V té době bylo pokryto pouze pět měst v USA. Tato funkce v Mapách Google uživatelům poskytuje panoramatická zobrazení ulic horizontálně v rozsahu 360° a vertikálně 290°. Google tyto obrázky shromažďuje pomocí speciálních fotoaparátů a zařízení, která pořizují snímky a přiřazují jim prostřednictvím zařízení GPS konkrétní polohu. V Česku je prozatím pokryta pouze Praha a nejbližší okolí. A dále dálnice D1 do Brna a zpět. Mapování ale probíhá stále aktivněji, takže další lokace měst budou přibývat. Bližší informace jsme přinesli v tomto článku

Použitelný překladač webových stánek 

Překladač webových stránek se stal pro řadu uživatelů internetu, kteří nevládnou cizími jazyky, neocenitelnou pomůckou. V rámci desktopových aplikací jej nabízí hned několik firem, ale ty si za něj nechají slušně zaplatit. Google nabízí překladač webových stránek zcela zdarma - nutno podotknout, že funguje velmi slušně. Na domovské stránce překladače vyplníte URL adresu překládané stránky a pak jazykový směr, tedy z jakého do jakého jazyka chcete překlad realizovat. V seznamu podporovaných jazyků jsou i takové speciality, jako jsou například čínština, hebrejština, japonština, jidiš, katalánština a další. 

České knihy v Google Books 

Projekt Google Books se snaží mapovat literární a kulturní dědictví tím, že provádí skenování tisíců knih z celého světa do své databáze. Knihu si tak můžete snadno prohlédnout na webovém prohlížeči, aniž byste si ji museli kupovat. Na webu projektu vepíšete název knihy nebo autora a vyčkáte na výsledky. Skvělá věc pro uživatele, špatná pro autory. Například já osobně mám v Google Books naskenované hned tři publikace. Google tak značně naráží na autorská práva, která se navíc liší v různých zemích. Bližší informace o této problematice jsme přinesli v tomto článku

Gmail laboratoř 

Funkce Laboratoř fungovala již určitý čas v anglické jazykové verzi, nyní je dostupná i v českém jazyce. Jedná se o soubor experimentálních funkcí, které nejsou ještě zcela odladěny, ale můžete je využívat s vědomím, že nemusí fungovat vždy. Kromě toho se tyto nové funkce chovají jako zásuvné moduly (plug-iny), které lze kdykoli vypnout. I když nejsou tyto funkce a moduly ještě zcela odladěny, fatální zásah do uživatelských dat a e-mailů nelze očekávat. Nyní Google opět rozšířil seznam funkcí Laboratoře a Gmail se tak stává plnohodnotnou náhradou za desktopového klienta. Bližší informace o Laboratoři se můžete dočíst zde

Android se stává konkurencí pro Symbian i WM 

Google začal opouštět kalné vody internetu a začal se zajímat i o navazující byznys mobilních telefonů. Vyvinul vlastní platformu operačního systému Android pro řadu chytrých telefonů. Majitelé Windows Mobile, iPhone a Symbianu se tomuto záměru vysmívali, při uvedení prvních zařízení na trh jim ale ztuhnul úsměv na rtech. Android překonal očekávání a má před sebou jistě zajímavou budoucnost. Navíc Google nyní uvolnil betaverzi vlastního navigačního softwaru, která kromě Google Maps využívá také Google Street View - a navigace se tak stává velmi reálnou. Video s prezentací Google Maps Navigation naleznete zde. Dlužno dodat, že Google plánuje uvedení své navigace pro platformu iPhone.

18. 11. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...