Úvod > Články > PC ztrácí neporazitelnost

PC ztrácí neporazitelnost

Ještě nedávno měly počítače v dnešním digitálním světě neporazitelné postavení. Potom ale přišla horečka sociálních sítí a váhy se naklonily jiným směrem.

Dnes ještě platí, že většina účastníků sociálních sítí komunikuje pomocí počítače, ale tato dominance rychle padá. Počet účastníků, kteří ke komunikaci využívají jen mobilní periférie, vzrůstá o 187 procent měsíčně. A když k tomu přidáme sociální sítě využívané výhradně pomocí mobilů (např. Mig33, MocoSpace nebo Peperonity), je jasné, kterým směrem se kráčí.

Pochopitelně nepřekvapí, že na mobilní periférie se stejně razantně upírá také oko reklamních a marketingových agentur, které zde vidí naplnění dávného snu – dobytí další bariéry. Mobilní telefony přes veškerou snahu zatím z pohledu reklamy žádnou díru do světa neudělaly.

Situace se však začala měnit ve chvíli, kdy se objevily první modely iPhonu a mobilů na bázi OS Android. Následoval iTouch a najednou bylo běžné zmenšovat displej mobilních periférií proužkovou reklamou. Reklamní agentury teď čekají jen na to, až se více rozšíří neomezené plány, takže majitelé přestanou počítat přenesená data a začnou reklamy skutečně využívat.

Dnes se s Facebookem spojuje pomocí mobilu nejméně 65 miliónů účastníků. Ještě před osmi měsíci to bylo necelých 20 miliónů. Podobná čísla existují i pro McSpace, tam stoupl počet uživatelů mobilů z 6 miliónů na dnešních 25 miliónů.

Nový trend podporují dva zcela odlišné trendy – na jedné straně mladá generace ve velkých městech, která bez sociálních sítí nemůže být, na druhé straně potom lidé z rozvojových zemí, kteří mají na mobil, ale ne na počítač. Úspěchy mobilní sociální sítě Mig33 to říkají jasně, v Asii, Africe a Středním východě přibývá půl miliónu účastníků měsíčně.

Odhady analytiků Forrester Research naznačují, že novou vlnu popularity chytrých mobilů budou podporovat právě zákazníci z rozvojových zemí, kteří prostě překonají počítačový „mezikrok“. V rozvinutých zemích to sice není výrazně jinak, ale dnešní generace majitelů smartphonů prostě počítač z minulé doby vlastní.

Pokud se ale udělají průzkumy, ukáže se, že 80 procent dotázaných ve věku 18 až 34 let považuje právě smartphone za spojení se světem. Někteří mluví jasně - dnes chodí s laptopem jen nějaký bussinessman, ostaní mají Palm či iPhone.

17. 11. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...