Úvod > Články > Bezdrátová změna u Kindlu

Bezdrátová změna u Kindlu

U své bezdrátové čtečky používala společnost Amazon od samého začátku bezdrátového poskytovale Sprint Nextel, což bylo vždy značně překvapivé. Sprint je totiž jediný americký poskytovatel mobilní sítě, který již druhým rokem ztrácí zákazníky.

Když se v roce 2007 objevil Kindle, čtečka využívala sítě EV-DO, což je v podstatě 3G. A jelikož využívání sítě pro stahování bylo v ceně knih, zákazníky těšila rychlost, nezajímala cena a hlavně nemuseli přemýšlet nad tím, jestli mají od poskytovatele povolen nějaký počet knih nebo jestli s ním musí mít smlouvu. Vedle toho, že Kindle držel Sprint nad vodou, řada expertů viděla v této smlouvě novou budoucnost bezdrátových poskytovatelů – nový zdroj příjmů a zbrusu novou periférii v rukách zákazníků.

Pro Sprint to byla ideální situace, firma si totiž z pronajímání velké části své kapacity udělala lukrativní kšeft a společnosti jako Samsung či Walt Disney díky tomu nabízely „vlastní“ síť a služby.

Na myšlenku, jak využít vlastní infrastrukturu, ale později přišli i ostatní. Situaci zamíchal Google, který s razancí sobě vlastní požadoval na regulační agentuře FCC, aby část nově nabízených frekvencí byla otevřená pro všechny. 

Amazon si pro další stahování knih na Kindle vybral společnost AT&T, což naznačuje jednak nespokojenost se Sprintem, ale hlavně snahu dostat čtečku na globální trh. V okamžiku, kdy Amazon ohlásil prodej Kindlu i mimo území Spojených států, bylo jasné, že musí přejít k jinému poskytovateli. Všechny nové verze čtečky tak přecházejí na technologii HSPA (High-Speed Packet Access), což je forma 3G pracující na bázi GSM. Sprintu zůstala jen cena útěchy v podobě čtečky Kindle DX, což je drahý a hlavně velký model - prodávaný i nadále jen na americkém trhu. Staré verze i nadále pracují se Sprintem.

Přestup z EV-DO na HSPA současně znamená jasnou podporu technologii GSM. Ta má, alespoň podle asociace GSM Association, ve světě nejméně 3 miliardy zákazníků, v porovnání s tím bledne 500 miliónů členů technologie CDMA. Je zřejmě jasné, kterým směrem se bude pohybovat další vývoj.

Firma AT&T sice ve chvíli, kdy se objevil nový iPhone, zrovna nepřesvěčila, a tak zákazníci museli přežít výpadky sítě a mnohem pomalejší rychlost, nežli firma slibovala. Brzy by se ale měla objevit 7,2 Mbit/s HSPA a v roce 2011 přejde firma na LTE.

Sprint se mezitím utěšuje tím, že zabodoval v některých aplikacích pro spojení M2M (machine-to-machine). Přístroje jako Little Buddy Child Tracker, což je v podstatě GPS umožňující rodičům kontrolovat, kde jsou jejich děti, jej ale komerčně nezachrání.

1. 12. 2009

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.