Úvod > Články > QIP: klasika už není, co bývala

QIP: klasika už není, co bývala

To, že se v ČR stal protokol ICQ oblíbený, není ideální situace, nicméně si jej uživatelé oblíbili. Od oficiálního klienta řada z nás utekla k alternativním, největší popularitu si získalo ruské QIP. Podívejme se na jeho poslední verzi okem kritickým.

Nejprve se podívejme trochu do historie. ICQ vzniklo u izraelské firmy Mirabilis, postupně přešlo do vlastnictví amerického giganta AOL. V současné době je ve vlastnictví stejnojmenné společnosti ICQ. Za svou éru zažívalo ICQ výrazné vlny přírůstku uživatelů. Je s podivem, že se v České republice stalo ICQ tak oblíbené, rozšířilo se doslova jako mor. A co je horší, Češi se stali na tomto protokolu dosti závislí. Skoro jako na elektřině. Kdyby jednoho dne ICQ padlo, asi by se Češi už nikdy nesjednotili. A pokud, tak jen díky organizovaným agitacím na sociálních sítích.

Ale nyní zpět k tématu. Oficiální ICQ klient byla zajímavá aplikace - zejména v letech 1998 – 2003. To šlo ještě čistě o komunikační nástroj bez vedlejších úmyslů a reklamních ploch. Od této doby ale ICQ nabubřelo v mega aplikaci, která umí telefonovat, posílat SMS, lze si v ní hrát hry, vytvářet vlastní avatary, ale přibyly také reklamní plochy, jejichž obsah se průběžně stahuje z internetu a polyká data. Program samotný pak zase polyká paměť a výkon počítače.

QIP má v ČR úspěch

QIP je velice populární ICQ klient, který je jasným konkurentem originálnímu ICQ. Nabízí všechny funkce, na které jsme u IM aplikací zvyklí, doplněný je o řadu zajímavých vlastností a funkcí, jako je například o jedno okno víc pro chatování se záložkami, více sad smajlíků, funkční přenosy souborů, možnost zašifrování zpráv, více režimů neviditelnosti, jednoduchý update na novou verzi, menší nároky na výkon počítače, žádné reklamy atd. To, čím QIP před časem excelovalo, dnes umí kdejaký klient, alespoň absence reklam a rychlý chod zůstaly.

Program QIP se dnes vyrábí ve dvou základních řadách. Jednou je QIP 2005, druhou, novější, je QIP Infium. Prvně jmenovaná verze byla vydána již před čtyřmi lety, jde o QIP takové, jaké jej známe z minulosti, nabízí pouze podporu protokolu ICQ a v dnešní době jde o odlehčenou verzi. Navazující QIP Infium podporuje ICQ, Jabber a další protokoly. Má mnoho nových funkcí, vylepšené ovládání, ale také několik málo vad na kráse, ke kterým se ještě dále dostaneme. Na těchto stránkách naleznete také verze pro mobilní platformy a českou lokalizaci. Je výhodou, že tyto mobilní verze mají stejný vzhled, jako má PC verze programu.

To dobré z QIP

Perfektní je, že je QIP dostupný jako freeware. Rychle jej stáhnete, rychle nainstalujete a bleskově počeštíte. Vše jde jako po másle. Oceňuji na něm, že v sobě obsahuje všechny důležité funkce, není potřeba doinstalovávat žádné doplňky či pluginy. Velkou výhodou je rychlý start programu a minimální zátěž počítače (u verze 2005, Infium je na tom hůře). Asi to úplně nejlepší na QIP je, že v něm není žádná reklama, bannery či otravné texty a obrázky. 

V dalších funkcích již ostatní IM klienti QIP dohnali, přesto si nedopustím vyjmenovat mnou oceňované funkce. Skvěle propracovaný systém viditelnosti a profilů vám jednak umožní zobrazit svou viditelnost přesně tak, jak potřebujete, dále vám dovolí nastavit svůj profil, zdůraznit, zda jste v práci, doma, na obědě, na poradě, říct ostatním, že máte depresi. Nebo že jste šťastní. Možností nabízí QIP opravdu hodně.

Bezvadný je také přenos souborů. Pokud se z nějakého důvodu nezdaří, QIP nahraje soubor na server a adresátovi souboru pošle odkaz, odkud si jej dotyčný stáhne, byť by používal jakoukoli verzi ICQ klienta. Výhodné je také nastavit si upozorňování na události pomocí vyjížděních bublinkových oken v hlavním panelu. Zjistíte tak dopředu, že vám někdo píše - ještě dříve, než zprávu dotyčný odešle. Podobných vychytávek nabízí QIP velmi mnoho a jen těžko se těmto funkcím odvyká při přechodu na jiného IM klienta.

Skryté vady na kráse

Není ale všechno zlato, co se třpytí. Někteří uživatelé včetně mě začali být poněkud znepokojeni počínáním výrobce u nové verze QIP Infium. Starší verze 2005 trpí snad jediným nešvarem - a to je poněkud problematická konfigurace připojení na některých proxy serverech. Novější Infium má vad mnohem více. První problém nastává při instalaci, kdy při nevhodném odklikání instalátoru se vám v Internet Exploreru objeví řada toolbarů, oblíbených položek vedoucích na všeliké ruské stránky a celkově QIP tento standardní Windows prohlížeč značně poznamená.

Druhé překvapení přijde při prvním spuštění. QIP Infium vás donutí zaregistrovat Jabber účet na domovském portálu výrobce. A to přesto, že již třeba Jabber účet máte vytvořený jinde. Přes to vlak nejede. Prostě bez speciálního účtu nespustíte aplikaci, respektive nepřihlásíte se ani ke klasickému ICQ. Toto je dosti problematické a obtěžující. QIP má také v poslední době značný problém se spamem. Ač je antispam v programu zapnutý, tak chodí několik nevyžádaných zpráv denně. Tyto zprávy dokáže oficiální klient ignorovat mnohem lépe.

Závěrem

QIP již není, co bývalo. Stále jde, zejména u verze 2005, o výborný IM klient, ale již není tak křišťálově čistý, jako bylo QIP po svém uvedení na internetový trh. Řada uživatelů ICQ tak sahá po dalších alternativách. Vhodné upravené verze Mirrandy se chovají stejně jako QIP a nabízí i mnohem atraktivnější design, lepší ochranu proti spamu. A jsou taktéž zdarma a bez reklam.

25. 11. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...