Úvod > Články > Microsoft: ve znamení Windows 7 a Office 2010

Microsoft: ve znamení Windows 7 a Office 2010

Vzhledem k tomu, že Windows 7 a Office 2010 jsou mezi čtenáři velmi oblíbená témata a ve vyhledávačích patří k nejfrekventovanějším, pokusili jsme se shrnout všechny důležité události, které se od zahájení prodeje Windows 7 a uvedení zkušební verze Office 2010 kolem těchto produktů odehrály.

Windows 7 na sebe strhl pozornost řady uživatelů internetu. Coby nástupce kontroverzní verze Windows Vista od něj byly očekávány zázraky a naštěstí Microsoft po delší době skutečně uvolnil operační systém, který se nemá za co stydět. Windows 7 vhodně zkombinoval zavedené prvky z Windows XP a pohledné uživatelské rozhraní z Windows Vista. Microsoftu se tedy co do marketingu podařil doslova husarský kousek a všeobecný náhled na jeho nový systém je převážně kladný. Nyní si můžeme shrnout všechny zásadní události, které se okolo Windows 7 od uvedení do prodeje odehrály. 

Windows 7 vychází

Dne 22. 10. 2009 byl onen slavný den, kdy se do prodeje dostaly finální verze Windows 7. A bylo to zároveň poprvé, kdy anglická verze vyšla současně i s dalšími jazykovými mutacemi, mezi kterými byla také čeština. Dlužno podotknout, že betaverze byly uvolněny ke stažení již řadu měsíců předem, a tak mnoho uživatelů otestovalo nový systém s předstihem. U příležitosti vydání nové verze Windows jsme vydali na DSL tento článek, který popisuje jednotlivé distribuce, verze, ceny a rozdíl mezi krabicovou a OEM verzí tohoto produktu.

První bezpečnostní díra

Na začátku listopadu, tedy asi dva týdny po vydání, potvrdil Microsoft, že se ve Windows 7 nachází dosud neopravená bezpečnostní díra, kterou mohou útočníci využít k zaseknutí systému na napadeném počítači. Jedná se o první bezpečnostní díru, která byla ve Windows 7 od jejich vydání objevena. Stejný problém se vyskytuje také v souběžně vyvíjeném systému Windows Serveru 2008 R2. Problémy vznikly v protokolu SMB (Server Message Block Protocol), který Microsoft sám vyvinul. A který slouží ke sdílení souborů tiskáren v počítačové síti. Mluvčí společnosti Microsoft Dave Forstrom upřesnil, že starší operační systémy Windows nejsou tímto problémem zasaženy.

Mnoho aktualizací

Patrně na základě bezpečnostních problémů zmíněných v předchozím odstavci došlo v několika vlnách k vydání řady aktualizací Windows 7. Microsoft v jedinou chvíli uvolňoval hned několik aktualizačních balíčků s označením velké důležitosti. Po první aktualizační vlně v polovině listopadu došlo ještě k řadě dalších nenápadných aktualizací. Jako aktivní uživatel Windows 7 Ultimate jsem zaregistroval minimálně 15 opravných balíčků. Je tedy vidět, že Microsoft některé problémy doslova lepí na poslední chvíli.

Hackeři přelstili aktivaci Windows 7

Internetoví hackeři ukázali své schopnosti a po měsíci prodeje operačního systému Windows 7 přelstili jeho inovovaný aktivační proces. Sice jej přelstili již dříve, ale až nyní Microsoft přiznal, že je možnost, jak aktivaci Windows 7 obejít. Znovu se tak rozhořel boj mezi vydavatelem tohoto operačního systému a komunitou hackerů. Ač Microsoft zapracoval na způsobu aktivace operačního systému Windows 7 a od předchozí verze systému se v této komponentě leccos změnilo, ještě před oficiálním vydáním hackeři našli skulinu, kterou lze tento aktivační proces oklamat. Dle slov Microsoftu jde o stav dočasný, podobným praktikám prý výrobce učiní brzkou přítrž. 

Problém jménem Windows 7 Starter

Windows 7 vychází stejně jako jeho předchůdci v edici Starter. Ta byla u minulých verzí určena do rozvojových zemí, ale ve své podstatě se jednalo jen o málo okleštěnou verzi. Nyní se Starter bude prodávat také u nás a najde své místo v netboocích. Windows 7 Starter neumožňují změnit ani pozadí plochy, omezené jsou také možnosti grafického rozhraní, systém nepodporuje více monitorů a velmi omezené jsou možnosti nastavení uživatelů a jejich účtů. Detailněji jsme rozebírali problematiku této distribuční verze v tomto článku.

Office 2010 v první betaverzi

Společnost Microsoft uvolnila veřejnou testovací beta verzi kancelářského balíku Office 2010, sadu nástrojů Project Professional 2010 a Visio Premium 2010. Aplikace bude možné stahovat z webu výrobce až do 31. března 2010. Uživatelé těchto zkušebních verzí tak získají příležitost otestovat nové funkce a případně poskytnout firmě Microsoft zpětnou vazbu na produkty, které budou oficiálně uvedeny na trh v první polovině příštího roku. Beta verze budou funkční až do konce října 2010. V nedávných dnech pak Microsoft upřesnil, že finální verze Office 2010 vyjde v červnu 2010.

První zkušenosti z nové verze Office

Instalační sadu si můžete stáhnout přímo z této stránky. Na výběr máte jeden ze sedmi jazyků, českou lokalizaci v nabídce bohužel nenaleznete. Před stažením je nutné vyplnit jednoduchou registraci, instalační soubor má téměř 700 MB. Instalaci můžete provést vedle stávající verze Office a využívat tak obě edice, ale v případě přechodu mezi verzemi provádí Office optimalizaci završenou restartováním operačního systému (testováno na Windows 7). Pokud využíváte verzi 2007, pak vám základní nabídky v nové verzi nebudou činit žádné problémy. 

Vše lze v ribbon menu najít tam, kde jste na to zvyklí. Hlavní změnou v běžném užívání je pak absence zlatého oka, tedy tlačítka pro vysunutí hlavní nabídky pro uložení a otevření souborů, tisk, nastavení a další volby. Toto tlačítko nahradila ve všech aplikacích této sady záložka File. V Microsoft Excel přibyly nové typy grafů, úplnou novinkou je pak náhled při vkládání ze schránky. Největší novinkou je integrace ribbon menu do aplikace Microsoft Outlook. Ribbon menu je prostoupeno skrz všechny hlavní nabídky tohoto produktu. Nelze ale říci, že by to bylo na škodu, vzhled této aplikace ale doznal markantních změn.

Závěrem

Jak vidno, Windows 7 není zcela neposkvrněný, nejsou to ještě ani dva měsíce od zahájení prodeje a jméno systému Windows 7 je taháno všemi periodiky. Je pravdou, že i negativní reklama je reklamou. Office 2010 se zdá být také důstojným nástupcem svého předchůdce, bude zajímavé si počkat na speciální verzi Office 2010, která bude obsahovat reklamní pruhy, ale zpřístupní Word a Excel i nízkopříjmovým skupinám, protože bude zadarmo.

8. 12. 2009

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...