Úvod > Články > Microsoft žádá uživatele o udávání pirátů

Microsoft žádá uživatele o udávání pirátů

A další novinky uplynulých dní: Prasečí chřipka útočí už i na počítače - Lidovky končí s volnými diskusemi - a více...

Prasečí chřipka útočí už i na počítače

Mediálně vděčné téma prasečí chřipky svou kapitolu píše i v oblasti IT. Uživatelé internetu jsou v poslední době bombardováni spamem, který je „varuje před nedostatkem očkovacích vakcín pro viru H1N1". Falešné e-mailové zprávy tvářící se jako oficiální oznámení zdravotnicích zařízení a agentur však ve výsledku vedou jen k nakažení počítačů se systémem Windows nebezpečným softwarem.

Nejaktivnější je rychle rostoucí botnet, který lidem rozesílá alarmistické e-maily, v nichž je lidem slibována vakcína pro viru. Jako odesílatel je uvedeno středisko CDC (Centers for Disease Control). E-maily tvrdí, že vakcínu, jíž má být nedostatek, dostanou lidé, kteří se zaregistrují na právě na webu CDC.

Falešná webová stránka, byť vypadá přesvědčivě, však CDC nepatří. Po dokončení registrace je uživatelům nabídnut archiv s vakcinačním profilem. Ten však neobsahuje nic jiného než kus zákeřného kódu, novou variantu trojského koně Zbot, označovaného také jako Zeus.

Trojský kůň po spuštění otevírá další vrátka pro dodatečný škodlivý software a řídí další rozesílání spamu. Firmy zabývající bezpečnostní operačních systémů hlásí, že tato nákaza a podvodné e-maily se internetem šíří závratnou rychlostí. Například floridská společnost AppRiver uvedla, že počet těchto alarmistických zpráv zaznamenaných jejich filtry dosáhl 1,1 milionu za hodinu.

Firma rovněž upozorňuje, že většina antivirových programů si s novou verzí trojanu Zbotu nevěděla rady – celkem 37 antivirových aplikací z 41 jej nerozeznalo, a tak vpustilo do systému. Podle vyjádření firmy jde o vůbec největší botnet za několik posledních měsíců.

Uživatelé by si tedy měli dát velký pozor, jaké zprávy otevírají. Je možné, že téma prasečí chřipky zneužijí i další útočníci, kteří navíc mohou e-maily nebo jejich předměty automaticky překládat do různých jazyků (lámavou češtinou jsou v současnosti například psány podvodné e-maily týkající se bankovních kont apod. )

Lidovky končí s volnými diskusemi – registrace na občanské jméno a adresu

Lidové noviny jsou dalším zpravodajským serverem, který končí s chaotickými a anonymními diskuzemi pod články. Čtenáři, kteří se i nadále budou chtít k tématům článků vyjadřovat, se musí zaregistrovat pod svým občanským jménem a uvést musí i skutečnou poštovní adresu, na kterou jim bude zaslán autorizační kód k dokončení registrace. Podobné opatření proti vulgárním čtenářům zavedly dříve v tomto roce i Novinky.cz. Změna na Lidovky.cz nastane 15. prosince.

„Proč přistupujeme k tomuto kroku? Chceme zkvalitnit diskusní prostředí. Část uživatelů internetu zneužívá anonymitu a diskuse pod články se pak kvůli nim hemží vulgaritami, urážkami, xenofobními, rasistickými a antisemitskými poznámkami. O takové příspěvky na serveru Lidovky.cz nestojíme a nehodláme nadále jejich pisatelům poskytovat prostor,“ uvádí server v oznámení.

Lidovkám můžeme jen pogratulovat k rozumnému kroku.

Rychlý internet má v Česku už 44 % domácností

O jedenáct procentních bodů vzrostl oproti roku počet domácností, které mají přístup k vysokorychlostnímu internetovému připojení. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Podle dostupných údajů internetovou přípojkou disponuje skoro polovina domácností (49 %), broadband tak tvoří drtivou většinu. Za evropským průměrem však stále zaostáváme – loni činila penetrace přípojek 44 %, což pro Česko znamenalo umístění mezi pěti zeměmi s nejmenší penetrací přípojek ze všech 27 zemí Evropské unie.

Že jsme ve světě unikát v podílu bezdrátového připojení, opět dokazuje fakt, že 40 % domácností se připojuje právě přes WiFi, což z nás činí skutečnou bezdrátovou velmoc. Zatímco v ostatních státech je WiFi nadstavbou pevných sítí v domácích sítích, u nás se WiFi coby primární připojení a řešení poslední míle rozmohla právě kvůli nízkému pokrytí pevnými sítěmi a dlouho impotentním trhem.

Microsoft žádá uživatele o udávání pirátů

Společnost Microsoft v sedmdesáti zemích světa spustila iniciativu Customer Action Day, jejímž úkolem je upozorňovat na problematiku „padělání softwaru“, čímž má Microsoft na mysli používání a šíření nelegálních kopií komerčních programů a operačních systémů rodiny Windows. Jak firma uvádí, „[iniciativa] zdůrazňuje roli, jíž při jeho odhalování hrají sami uživatelé.“ 

Microsoft hlásá, že jen od začátku tohoto roku uživatelé firmu upozornili na desítky případů, kdy se stali obětmi podvodu – kdy jim byly prodány nelicencované kopie MS Windows. 

„I díky nim vede Microsoft v České republice aktuálně více než 100 trestních řízení proti podvodným prodejcům softwaru. Každý měsíc v České republice přibývají průměrně čtyři další trestní oznámení proti distributorům nelegálního softwaru. Informace přímo od postižených představují nejefektivnější způsob, jak proti prodeji podvodného softwaru zakročit,“ uvádí firma v tiskové zprávě. 

„Díky upozornění zákazníků společnosti Microsoft provedla Policie ČR v tomto roce několik desítek prohlídek bytů a nebytových prostor. Vyšetřování ve většině případů končí úspěšně a mezi postihy pro podvodníky patří i povinnost nahradit způsobené škody,“ říká Karel Kuchařík, vedoucí oddělení informační kriminality Policejního prezidia ČR.

Jako ukázkový příklad spolupráce zákazníků, Microsoftu a Policie ČR firma uvádí případ distributora softwaru z Uherskohradišťska: jeden uživatel Microsoft upozornil na společnost, která s počítači dodává nelegální kopie softwaru. Microsoft tohle ověřil při kontrolním nákupu tří počítačů, na kterých jeho zaměstnanci opravdu nelicencované kopie Windows XP nalezli. Microsoft poté inicioval policejní prohlídku prostorů firmy a ta nelegální činnost potvrdila.

Microsoft uživatelům radí, aby zakoupené kopie Windows podrobili testu pravosti. Podvodníci prodávající nelicencovaný software v případě odhalení a odsouzení mohou počítat minimálně s finančním trestem a také náhradou škody u podvedených zákazníků. Provinilcům hrozí i nepodmíněné odnětí svobody v maximální výši pěti let.

Dell uvolnil na vyzkoušení Chrome OS pro netbooky

Nový operační systém od Googlu se dočkal prvního testovacího sestavení ze strany OEM výrobce. Přestože firma Dell nepatří na seznam oficiálních partnerů Google v oblasti Chrome OS, její inženýři uvolnili první experimentální verzi. Použili k tomu volně dostupné programové kódy Chromium OS. Dell o tom informuje na svém blogu.

Zájemci si mohou stáhnout objemný obraz Chrome OS na USB klíčenku a systém vyzkoušet na netboocích Mini 10v. Slovo "objemný" je na místě, protože obraz původně měl 8 GB (náležitě velká tedy musí být i klíčenka). Vývojáři z Dellu nakonec pochopili, že lze použít i kompresi a postupně obraz zmenšili na 900 MB a konečně na 320 MB. Uživatelé však obraz musejí stejně rozbalit a na klíčenku přenést z nějakého jiného počítače s nainstalovaným linuxovým systémem použitím příkazu na blogu Dellu. Každopádně jak bylo dříve oznámeno, systém nepodporuje dual boot, nejde jej nainstalovat na pevný disk vedle jiného systému (v tomto případě poběží z USB klíčenky, jinak z SSD).

Google Chrome OS jsme nedávno věnovali dva články Google jde po Microsoftu: Uvádí vlastní operační systém pro PC a Chrome OS: Google vytvořil něco omezeného a nepochopitelného. Pro jistotu připomeňme, že uživatel v systému najde prakticky jedinou pořádnou aplikace – webový prohlížeč Google Chrome.

7. 12. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...