Úvod > Články > Doplňky pro Firefox mají být zpoplatněny v obchodě Mozilly

Doplňky pro Firefox mají být zpoplatněny v obchodě Mozilly

A další novinky uplynulých dní: Vodafone testuje síť U:fona, CDMA může nabízet svým klientům - Microsoft ignoroval i další zranitelnost - a více...

Doplňky pro Firefox mají být zpoplatněny v obchodě Mozilly

Velice překvapující informaci návštěvníkům konference Add-On-Con 09 sdělil produktový manažer Justin Scott z Mozilla Foundation, která se mimo jiné stará o vývoj webového prohlížeče Firefox. A totiž že už během příštího roku by mohl vzniknout webový obchod, v němž by si uživatelé Firefoxu za peníze nakupovali oblíbené doplňky.

Pro mnohé uživatele by tento krok Mozilly byl patrně zklamáním, neboť Firefox stejně jako další softwarové produkty Mozilly jsou zdarma a s otevřenými zdrojovými kódy (open source). Ovšem Justin Scott chce zpoplatněním doplňků podpořit další vývojáře.

Mozilla nicméně stále přesně neví, jak by e-shop měl vypadat a jak by měla vypadat i ochrana doplňků proti nedovolenému kopírování. Scott však prohlásil, že ochrana typu DRM to určitě nebude.

Teď je na uživatelích, aby své názory Mozille řekli – pilotní projekt by už totiž měl v příštím roce odstartovat a jako i jiné firmy si Mozilla a vývojáři berou za vzor Apple App Store.

Vodafone zkouší připojení od U:fona

Mobilní operátor Vodafone zkouší posílit svoji pozici v oblasti mobilních datových služeb, na které dosud poněkud zapomínal. V současnosti tak testuje internetové připojení o společnosti MobilKom, tedy síť U:fon běžící na bázi CDMA. Informuje o tom server Mobilmania.cz.

Jak server uvádí, Vodafone rozesílá svým klientům ochotným síť vyzkoušet USB modemy pro CDMA síť. Bezplatné testování bude probíhat několik měsíců a na základě odezvy zákazníků a jejich zkušenostech operátor zváží další kroky.

„Dlouhodobě se domníváme, že sdílení sítí a technologií je přínosné pro zákazníky, operátory i životní prostředí. V tomto duchu jsme se rozhodli testovat technologii CDMA. Na základě zkušeností našich zákazníků, kteří se testu zúčastní, se rozhodneme, jaký bude náš další postup,“ uvedl pro MobilMania.cz tiskový mluvčí Vodafonu Mirek Čeplický.

Vodafone i přesto bude nadále pokračovat v budování vlastní 3G sítě postavené na technologii UMTS. Ostrý provoz sítě už plánuje ve „významné“ lokalitě na území republiky. Výstavba 3G sítě probíhá v částech Prahy a Brna a za pár měsíců má Vodafone oznámit další rozšíření komerčního provozu, uvedl Čeplický pro MobilMania.cz.

Microsoft věděl o zranitelnosti ohrožující Windows, opět laxně čekal

Společnost Microsoft minulé úterý vydala další pravidelnou dávku aktualizací pro operační systémy Windows a jiné své produkty. Nicméně jak se ukázalo, jedna ze záplat lepící díru v Internet Exploreru měla být na světě už dlouho předtím. Chyba firmě byla totiž nahlášena už před půl rokem, přesto s tím Microsoft nic nedělal.

Vyplývá to z údajů společnosti VeriSign iDefense, která zranitelnost v Internet Exploreru 6 a 7 (které používá stále asi 40 % internetových uživatelů po celém světě) Microsoftu nahlásila v červenci tohoto roku.

Microsoft však zranitelnost nechával na místě a záplatu nevydal. Ledy se začaly hýbat až ve chvíli, kdy se na internetu objevil přesný popis díry a také prototyp funkčního zákeřného kódu, který přes ní byl schopný napadnout operační systém Windows. Autorem kódu byl hacker, který si přezdívá K4mr4n. Ten všechny informace uveřejnil ke konci listopadu.

Když se zprávy o zranitelnosti roznesly, firmy zabývající se bezpečnostní softwaru Microsoftu nevěřily, že stihne záplatu vydat do minulého úterý. Avšak Microsoft díru překvapivě zalepil, čímž si od odborníků vysloužil pochvalu, protože záplata "vznikla" v rekordním čase. Jak se teď ale ukazuje, Microsoft o problému prostě věděl dlouhou dobu.

Kritici z oblasti softwarové bezpečnosti Microsoftu tu a tam vyčítají laxnost, s jakou se k řešení bezpečnostních zranitelnosti staví, nicméně firma se obvykle hájí studiemi, která však často sama financuje, které mají ukazovat opak, na tu skutečnost, že v přístupu k opravám chyb je Microsoft v porovnání s ostatními společnostmi na špici.

Případ, kdy Microsoft ignoroval zranitelnosti ve svých produktech, to není první a bohužel asi ani poslední. Naposledy byli odborníci zděšeni tím, že redmondká firma ignorovala vážnou zranitelnosti Windows v komponentě DirecX a také Video ActiveX Control , zranitelnosti jež umožňují napadení počítače a následné kompletní převzetí kontroly nad jeho chováním. Zprávy o zranitelnostech se na internetu objevovaly poměrně dlouho a v červnu letošního roku vyšlo najevo, že přes vysoké riziko, které uživatelům hrozí, Microsoft zranitelnost ignoroval dva roky – o problému věděl už od roku 2007. Více v článku Microsoft o závažné bezpečnostní chybě možná ví už od roku 2007.

Obrovský zájem o domény .eu s diakritikou

Více než 38 000 domén .eu s diakritikou bylo zaregistrováno během první hodiny od spuštění. Z údajů EURid vyplývá, že nejvíce zájemců o tento typ domén pochází z Německa, České republiky a Francie.

Sdružení EURid uvedlo, že mezi prvními doménami byla německá jména s přehláskou. Samozřejmě jsou dovolené i znaky z české abecedy, tedy včetně písmen s čárkami, háčky nebo kroužky. Mimo to je možné registrovat domény psané nejen latinkou, čehož využívají třeba Řekové.

Majitelé iPhonu prý zatěžují datové sítě, AT&T se to vůbec nelíbí

Deník The Wall Street Journal informuje o takřka komickém problému, na který si stěžuje americká telekomunikační firma AT&T. A sice že její klienei mají až moc velký zájem o datové služby a že hlavně majitelé iPhonu vytěžují síť operátora. Přitom právě AT&T telefony iPhone v USA nabízí exkluzivně.

Operátor všechny zájemce o iPhone láká na své datové služby (zrovna u tohoto přístroje platí, že bez datové sítě poněkud ztrácí svůj smysl) – zákazník si bez upsání se operátorovi na využívání datových služeb iPhone vlastně ani nepořídí.

Firma si nicméně začíná stěžovat, že uživatelé iPhonu jsou moc aktivní a dokládá to statistikou, podle které takoví klienti přes sítě přenášejí pětkrát až sedmkrát více dat než majitelé jiných telefonů, kteří mobilní datové služby využívají spíše sporadicky. V porovnání s třídou klientů vlastnících smartphony pak majitelé iPhonu přenášejí asi dvakrát více dat.

Nářky společnosti pak směřují také k tomu, že je nucena stále investovat do výstavby dalších částí sítí, aby byly schopné nároky klientů utáhnout. Někteří si proto pohrávají s myšlenkou, že by operátor mohl začít klientům účtovat další peníze za přenesený objem dat. Nebo by mohlo dojít k omezení rychlosti u nejaktivnějších lidí, kteří stahují velké množství dat.

Zavedení limitů prý ale příliš nehrozí a firma se má zaměřit na „osvětovou kampaň“, v níž klientům vysvětlí, že často přenášejí zbytečně velká data a zbytečně často... Jak chce však dosáhnout toho, aby lidé přestali data přenášet, nikdo ze zástupců neprozradil. Opatření mají být představena ale už zkraje příštího roku.

14. 12. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...