Úvod > Články > Top 10 doplňků pro Chrome, které musíte mít

Top 10 doplňků pro Chrome, které musíte mít

Stejně jako Firefox, tak i Chrome se snaží o vylepšení prohlížeče pomocí nejrůznějších doplňků. Rychlý a výkonný prohlížeč, který měl u mnohých pověst hlupáka mezi prohlížeči, se tak může patřičně vylepšit a povýšit na plnohodnotnou, bleskově rychlou konkurenci. Které doplňky by vám rozhodně neměly uniknout?

Google nedávno zprovoznil svůj portál s doplňky pro prohlížeč Chrome, který je nyní možné vylepšit a doplnit dle vlastních potřeb a představ. Z nástroje, který byl vnímán jako jednoduchý a rychlý prohlížeč určený spíše pro minoritu uživatelů, se tak stává plnohodnotný pracovní nástroj, který splní požadavky i náročných uživatelů, aniž by přišel o své dosavadní výhody, které jej zdobily. Jedná se především o stabilitu, kterou zajišťuje teoreticky nezávislý běh karet – pokud spadne jedna stránka, nezatuhne celý prohlížeč. Má osobní zkušenost je taková, že tato vlastnost funguje jen asi v padesáti procentech případů. Druhou velkou výhodou je mimořádná rychlost a poměrně malá hardwarová náročnost aplikace.

Výběr deseti nejzajímavějších nebo nejužitečnějších doplňků je samozřejmě subjektivní, ale snaží se postihnout co nejširší spektrum potřeb běžného uživatele. Zajímavostí je, že celá řada doplňků je cílená především na uživatele služeb Google – vylepšuje mail, kalendář, zefektivní komunikaci či vyhledávání. Z tohoto pohledu je zřejmé, proč Google zatím o žádném zpoplatnění doplňků, na rozdíl od Mozilly, neuvažuje – peníze si vybere sám z příjmů z reklam a nadstandardních služeb od uživatelů. Nepotřebuje je tedy získávat zde, naopak se snaží z Chrome udělat lákadlo na vlastní služby.

Chrome měl v různých verzích proměnné problémy se zobrazováním pdf souborů. To lze poměrně snadno odstranit za užití doplňku Docs PDF/PowerPoint Viewer. Ten spolupracuje se službou Google Dokumenty a umožní v ní snadno zobrazit otevřený pdf soubor a nabídnout základní možnosti prohlížení. Nechybí ani potřebné funkce, jako je možnost vytisknout či uložit soubor, vyhledávání textu či postupné procházení stran. Adobe Acrobat Reader tento nástroj nenahradí, ale svojí rychlostí a praktičností odstraňuje (alespoň pro mě) jeden z největších hendikepů Chrome.

Pokud váš blog je spíše panorama zajímavých výstřižků a citátů, a nebo si takovouto databázi chcete začít budovat, pak vás možná zaujme doplněk nesoucí název Blog This!, který pochází přímo z dílny Google a je určen pro jeho službu Blogger. Ten dokáže na jedno kliknutí zadat vytváření nového spotu na blogu a jako první informaci uvede zdrojový odkaz na stánku, ze které jste chtěli získat potřebné informace. Doplněk má nevýhodu pro české uživatele, protože nekorektně pracuje s diakritikou.

Google Chrome není ještě dlouho etablovaným prohlížečem, a tak se stále může stát, že s ním některé weby budou nebudou příliš rády a korektně komunikovat. Uživatelé Windows ale mohou použít nástroj IE tab. Jeho funkce asi není třeba příliš představovat, neboť se jedná o doplněk známý například z Firefoxu, kde jej ale asi využívají spíše jen webmasteři. Umožňuje zobrazit vybranou stránku v jádru IE. Tyto stránky lze navíc dopředu předefinovat tak, aby se v jádru prohlížeče od Microsoftu zobrazovaly vždy. Uživatelé Linuxu mají ale smůlu a tento doplněk jim fungovat nebude.

Dalším zajímavým nástrojem je Select To Get Maps. Ten nedělá nic jiného, než že označenou adresu najde na mapě. Jedná se o poměrně užitečnou funkci, která vám ušetří několik málo sekund a přinese zajímavý komfort. Tento doplněk ukazuje, že ty nejlepší věci nemusí být nijak složité.

Další doplněk, který si zatím užijí jen uživatelé Windows, je Chrome Gestures, tedy nástroj, který vám umožní nastavit gesta myši na vyvolávání funkcí v prohlížeči. Podobné funkcionality jsou dnes v kurzu, a tak se nelze divit, že je nalezneme i u Chrome. Důvod, proč tento doplněk nefunguje pod jinými operačními systémy, souvisí s chybou v Chrome a na jejím odstranění se - zdá se - pracuje.

Google Similar Pages beta je nástroj s velkou budoucností, ale zatím spíše žertovného vyznění. Jeho cílem je nalézt podobné stránky té, kterou si právě prohlížíte. Jedná se tak o nástroj, který by měl v principu umět odhalit plagiáty a uživatelům nabídnout snadný přístup na tématicky podobné stránky. Možnosti tohoto doplňku jsou sice zjevné, ale výsledky zatím nikterak přesvědčivé. I když za poslední dva dny (mezi 16. a 18. prosincem) se výsledky výrazným způsobem zlepšily. Nástroj může být i zajímavým marketingovým nástrojem Google – stačí si zaplatit a váš web bude podobným a tím pádem třeba i navštěvovanějším. Ale to je zatím jen spekulace.

Jelikož většina uživatelů Chrome bude mít ke službám Google pozitivní vztah, nabízíme v našem výběru dvě velmi podobné služby - Google Mail Checker a Google Calendar Checker. Oba dva pocházejí opět s dílny Google, umožňují zobrazení upozornění na nový mail, respektive na to, že se blíží nějaká schůzka či jiná významná událost, kterou máte zaznamenanou v kalendáři. Oba dva navíc po kliknutí na ikonku nabízejí přepnutí do inboxu, respektive do kalendáře, což je opět snaha o zrychlení a zefektivnění používání on-line aplikací od Google.

Pokud jste fanoušky YouTube nebo alespoň HTML 5, pak můžete využít zajímavý doplněk YouTube HTML5-ifier, který nahradí přehrávač ve Flash na YouTube tagy z HTML 5. Výsledek by měl být hezčí a méně zatěžovat procesor. Že by se začala zatím alternativní technologie, o které se tak dlouho mluví, konečně probouzet k funkčnímu životu? Další výhodnou je automatické přehrávání na nejvyšší úrovni rozlišení.

Pokud používáte Gmail ve webovém prostředí jako výchozího e-mailového klienta, pak vás možná potěší doplněk Send from Gmail (no button). Ten po kliknutí na nějakou e-mailovou adresu spustí místo klasického Outlook či jiné instalované aplikace právě webového klienta Gmailu. Opět jednoduchá a velmi praktická věc.

Google se svým prohlížečem zatím míří především na uživatele, kteří mají blízko k jeho službám. A po pravdě řečeno, benefity, které jim přináší, nejsou vůbec zanedbatelné. To ale neznamená, že by si možností služeb nemohli užívat i jiní, „negooglovští“ uživatelé, neboť i pro ně jsou připraveny klasické doplňky, které ocení téměř každý – efektivní prohlížení obrázků, to do listy, nástroje na využívání Twitter či Facebook účtů a mnohé další. Pokud jste doteď Chrome nevyzkoušeli, nebo jste si říkali, že kdyby měl tu nebo onu vlastnost, tak by byl něčím pro vás, pak doporučuji se zkusit k tomuto prohlížeči vrátit a dost možná nebudete litovat.

 

22. 12. 2009

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...