Úvod > Články > Potvrzeno: Microsoft porušil patenty konkurence a zaplatí 290 milionů dolarů

Potvrzeno: Microsoft porušil patenty konkurence a zaplatí 290 milionů dolarů

A další novinky uplynulých dní: mobilním operátorem chce být i GTS Novera - Telefónica kupuje Jajah, konkurenta Skypu - a více...

Soud odvolání Microsoftu zamítl. Firma za porušení patentu zaplatí 290 milionů dolarů

Americký odvolací soud ve Washingtonu DC zamítl odvolání společnosti Microsoft ve věci porušování patentu firmy i4i. Té má zaplatit náhradu škody ve výši 290 milionů dolarů a dále nesmí prodávat textový procesor Word 2007 (resp. celou sadu Office s Word 2007). Verdikt poroty a soudu z května letošního roku zůstává v platnosti. Patent, který Microsoft porušuje, se týká technologie XML, přesněji určitých zabudovaných rozšíření pro editaci XML.

Microsoft uvedl, že se nařízením soudu okamžitě podřídí. Na možnost zamítnutí odvolání se celé měsíce připravoval a sporné funkce už z kancelářského softwaru odstranil. Upravené kopie MS Office 2007 bude prodávat od 11. ledna 2010.

Části programu obsahující patentovanou technologii i4i byly v minulých měsících odstraněny formou aktualizací, čehož si patrně uživatelé ani nepovšimli. Funkčnost produktu tak pro řadu základních uživatelů nebyla prakticky vůbec dotčena, říká firma.

Nová verze MS Office 2010, jež se v současnosti nachází v beta verzi (testovacím sestavení), sporné kódy už neobsahuje vůbec.

Microsoft však bude muset společnosti i4i uhradit částku 290 milionů dolarů, skoro 5,5 miliardy korun. Odškodnění bylo sice původně stanoveno na 200 milionů dolarů, avšak po dalších navýšeních patrně skončí na částce vyšší (oficiální materiály případu se na světlo dostanou až později).

Funkci editaci XML a tvorbu vlastních šablon pro Word 2007 nabízí v současnosti právě i4i (x4o) a je dost možné, že doplňky začnou nabízet i další firmy.

Přestože Microsoft se s verdiktem soudu nechtěl smířit, ukazuje se, že celou dobu o tom, že patent i4i porušuje, věděl. Firma i4i totiž s ním dříve spolupracovala a sama jej na tento fakt upozorňovala. K interním sporům mezi oběma společnostmi docházelo ještě v době, než Microsoft vůbec dokončil MS Office 2003. Přesto na požadavky i4i nereagoval. Prezident společnosti i4i Loudon Owen chování Microsoftu odsoudil. „Je to přesný odraz jejich nepřátelského postoje vůči všem, kteří přicházejí s vlastními inovacemi a vynálezy a kteří si dovolují proti nim jít tím, že si nárokují svá patentová práva,“ uvedl nedávno.

Eurotel porušil zákon, předražoval hovory. Přesto pokutován nebude

Někdejší mobilní operátor Eurotel se podle zjištění Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v letech 2000 a 2001 dopustil porušení zákona, když předražoval hovory do sítě Oskar. Už v roce 2002 firma dostala od regulátora za zneužívání monopolního postavení na trhu pokutu ve výši 48 milionů korun. Tu však po zaplacení Ústavní soud v roce 2007 zrušil a operátor dostal peníze nazpět. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nyní došel ke stejnému závěru jako před sedmi lety, ale novou pokutu nástupnické firmě, Telefónice O2, uložit již nemůže, protože uplynuly lhůty pro uložení sankce. S odvoláním na ohlášení Úřadu o tom informuje ČTK na svém webu FinančníNoviny.cz

Podle ÚOHS Eurotel přemrštěnými cenami za volání do sítě Oskar (provozované společností Český mobil) ztížil svému konkurentu pozici na trhu a brzdil tím příchod jeho nových zákazníků. Rozdíl v ceně volání činil jednu až deset korun v závislosti na tarifu.

I když Telefónice O2 žádná pokuta nehrozí, její tiskový mluvčí Martin Žabka uvedl, že rozhodnutí ÚOHS firma považuje za neférové a určitě se proti němu odvolá.

Čtvrtým operátorem chce prý být i GTS Novera

Ekonomický list E15 informuje o zájmu telekomunikační firmy GTS Novera stát se čtvrtým GSM operátorem na území České republiky. Svůj zájem už dříve zveřejnila i společnost MobilKom, která provozuje datovou síť U:fon (CDMA, nikoli tradiční GSM). Choutky Novery vnořit se do vod GSM listu prozradil tiskový mluvčí operátora Pavel Kaidl.

Český telekomunikační úřad přednedávnem oznámil, že se chystá vypsat tendr na neobsazenou frekvenci v pásmu GSM. Zároveň se objevily informace, že výběrového řízení, jež bude probíhat pravděpodobně formou aukce, se nebudou moci zúčastnit současní operátoři nabízející GSM služby (tj. Telefónica O2, T-Mobile ani Vodafone). Podle všeho čtvrtý operátor nebude muset budovat novou síť, ale regulačním nařízením mu má být umožněno využít stávající infrastruktury velkých operátorů.

Telefónica kupuje Jajah, konkurenta Skypu z oblasti VoIP

Španělská telekomunikační společnost Telefónica den před Štědrým dnem oznámila nákup společnosti Jajah, dalšího známého operátora nabízející hlasové služby na bázi VoIP (volání před internet). Cena akvizice podle prohlášení firmy je 145 milionů eur, v přepočtu takřka 4 miliardy korun. Částka bude vyplacena v hotovosti. K akvizici dal souhlas i španělský antimonopolní úřad.

Jak Telefónica uvádí, nákupem VoIP operátora Jajah - se sídlem v kalifornském Silicon Valley, Lucemburku a s vývojovým centrem v Izraeli - se jí otevírají nové možnosti v poskytování kvalitních moderních hlasových služeb založených na internetovém protokolu.

Jajah bývá označován za hlavního konkurenta sítě Skype, ovšem firmě se nepodařilo získat tak širokou základnu uživatelů a zákazníků, jakou se pyšní právě Skype. Přesto služeb Jajah používají miliony lidí ve zhruba dvou stovkách zemí po celém světě.

Jajah umožňuje bezplatné volání mezi počítači, ale také na normální pevné linky, mobilní telefony nebo do dalších sítí postavených na VoIP.

Google kupuje AdMob. Na obchod si posvítí antimonopolní úřady

Vánoční nákupy nekončí – Google totiž provádí akvizici další konkurenční společnosti, tentokráte firmy AdMob, poskytovatele reklamy. Cena obchodu se vyšplhala na 750 milionů dolarů, asi 13,8 miliardy korun. Americké úřady však po Googlu chtějí, aby jim o akvizici sdělil podrobné informace.

O obchod se zajímá americká Federální obchodní komise, která Googlu zaslala druhou žádost o bližší informace.

Firma AdMob se zabývá reklamou zobrazovanou v mobilních telefonech, což pro Google značí další zásadní posílení v oblasti reklamy.

Nákupy Googlu, který požírá jednu společnost za druhou, vzbuzují zájem u antimonopolních úřadů. Někteří komentátoři se ale podivují nad tím, jak regulátoři obchody Googlu snadno schvalují, jako například nedávno, když americký ani evropský antimonopolní dohled neshledal nic závadného na tom, když Google odkoupil konkurenční firmu DoubleClick, která se zabývala on-line reklamou.

Google věří, že ani v tomto případě antimonopolní kontrola na akvizici nenajde nic problematického, protože – jak uvádí – oblast s mobilní reklamou je rychle rostoucím odvětvím, kde vládne zdravá konkurenční atmosféra.

28. 12. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...