Úvod > Články > Zásobárna slov

Zásobárna slov

Můj syn dostal pod stromeček herní konzoli PlayStation 2 a k ní hru FIFA 09. Na rozdíl od jedničky, kterou jsme měli doma předtím, je PS2 o dvě třetiny menší a dají se na něm pouštět DVD. Daleko zásadnější rozdíl oproti starší verzi jsem ovšem zaznamenal u dodané hry. Nejenže většina hráčů, kteří v ní figurují, ještě žije, ale každá akce je on-line komentována Mírou Bosákem a Petrem Svěceným.

 Jsem v těchto věcech naivní jako dítě, takže když jsem poprvé uslyšel, jak známý sportovní komentátor glosuje akce, které před mýma očima zakládal můj vlastní syn, byl jsem doslova šokován. Potomkem ovládaný hráč zakopl míč do zámezí a Bosák řekl: „Vyřešil situaci odkopnutím míče do zázemí.“ A když brankář chytil ránu z hranice pokutového území, Míra odtušil: „Se střelou z úrovně velkého vápna si brankář hravě poradil“. 

Přemýšlel jsem, jak je to udělané. Jako první se nabízela myšlenka vzdálené plochy. Míra má celé Vánoce službu, je připojený na synovu obrazovku a holt místo Tří oříšků pro Popelku sleduje jeho sportovní výkony – sice naprosto amatérské, ale na to je z reprezentace zvyklý.

Nechtěl jsem synovi kazit Štědrý den, přesto se mě kolem desáté večer začal zmocňovat neklid. Myslel jsem na nebohého komentátora, který už toho má určitě plné zuby a ani příplatek za práci ve svátek jeho rozladění příliš nezmírní. A co potom paní Bosáková, která tráví Štědrý večer sama? Výčitky svědomí nakonec převálcovaly veškerý takt vůči synkovi: 

„Hele, vypni to už,“ povídám mu, „pan Bosák si chce určitě taky odpočinout.“ Syn se zatvářil znechuceně: „Tvoje fóry jsou čím dál trapnější, otče.“ Napadlo mě, že tady něco nehraje, a opatrně jsem se pokusil synovi nastínit svou představu o principu on-line komentáře.

„Tuhle hru právě teď hraje tak sto tisíc lidí. Domníváš se, že ji Míra v reálném čase komentuje všem?“ zeptal se syn s živým zájmem. Musel jsem připustit, že na téhle námitce něco je. Nehodlal jsem ovšem vzdát generační zápas tak snadno a pohotově jsem poukázal na příklad šachových simultánek. „Před devíti lety hrál Garri Kasparov v Brně souběžně na 25 šachovnicích,“ kontroval jsem.

„Sto tisíc,“ opakoval syn pomalu. Kapituloval jsem. Hoch mi se směsicí soucitu a pohrdání osvětlil, že v celé hře je jen několik desítek replik, které se pořád opakují, v závislosti na tom, co zrovna udělá. Na jednu stranu se mi ulevilo, že nemusím mít výčitky vůči páně Bosákově rodině, na druhou stranu jsem se cítil trochu podvedený. A taky mi lehce zatrnulo při představě, kde všude se systém prefabrikovaných komentářů, odpovědí a glos asi uplatňuje.

Sportovní prostředí je pro tenhle fígl jako dělané. Jisté podezření jsem ostatně pojal už v minulosti, kdy jsem slyšel pár on-line rozhovorů se sportovci: „Chybělo nám štěstíčko, nedali jsme do toho srdíčko, Hnilda nás podržel.“ Soubor replik připravených pro tyto rozhovory by nemusel mít ani deset položek. Každá z nich by se spouštěla na určité klíčové slovo v otázce. Případně by se točily zcela náhodně – nevěřím, že by to někdo poznal.

Výborné uplatnění pro podobný set prefabrikátů nabízejí předvolení mítinky: „Zrušíme poplatky, stop projídání budoucnosti, společně za věc míru a socialismu.“ Politici mohou být vystříhaní z papundeklu a repliky budou postupně pouštěny do reproduktorů při každém rozbití vejce.

Když o tom tak přemýšlím, v některých oblastech se tenhle princip patrně dávno uplatňuje, aniž by to kohokoli překvapilo. Například pornoprůmysl celého světa nejspíš používá jedinou sadu replik. Její výhodu je mimo jiné fakt, že vyžaduje jen minimální míru národní lokalizace, protože chrochtání je univerzální. Nevím bohužel, jak pracují ty nafukovací ženské, ale řekl bych, že nějaké reprodukční zařízení s dvaceti volbami v nich taky bude. Přičemž počítám, že většina mužů uslyší deset nich poprvé v životě. Co je spouštěčem té které repliky, raději nedomýšlím.

Kde se to zastaví, říkám si? A kde všude to možná už jede, aniž bychom to tušili? Nemáte podobný pocit u doktora? Na reklamacích v supermarketu? V bance? A co tiskoví mluvčí, nejsou to do jednoho kyborgové?

Letos jsem dostal 28 firemních PF od našich partnerů. V 22 bylo napsáno Merry Christmas and Happy New Year. Ve zbývajících šesti „mnoho zdraví, štěstí a spokojenosti“...

Do nového roku Vám tedy přeju zelené trávníky na jaře, málo vos v létě, příjemný Octoberfest na podzim a v zimě kvalitní svařák maximálně za 35,- Kč.

1. 1. 2010

Autor: Petr Kukal

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...