Úvod > Články > „Přístup“ k širokopásmovému přístupu po americku

„Přístup“ k širokopásmovému přístupu po americku

U nás nejsme zvyklí na to, že by prezident hovořil na téma informačních technologií, tím méně o potřebě poskytnout občanům země rychlý přístup k Internetu a ke službám, které širokopásmové přípojky umožňují. Jsou ale země, kde prezident o takových věcech nejen hovoří, ale jeho podpora rozvoje širokopásmových služeb má svou váhu pro další politiku rozvoje.

Cíl je jasný

Na konci roku 2003 statistiky uváděly, že v USA má rychlý přístup k Internetu každá pátá domácnost. Celkem bylo instalováno téměř 27 miliónů širokopásmových přípojek. Rozložení sil jednotlivých přístupových technologií v USA ukazuje níže uvedený graf.

Prezident při svém vystoupení zmínil všechny typy širokopásmových technologií pro první míli, včetně pevných i satelitních. Především všechny ubezpečil, že přístup nemá být zatížen žádnou daní a že jakákoli zbytečná a nejasná regulace by se měla odbourat, aby se rozvoj širokopásmového přístupu pro zájemce z řad poskytovatelů maximálně zjednodušil.

Politika zavádění širokopásmových přístupových sítí je v USA vcelku jasně naplánovaná: do roku 2007 má mít každý v zemi možnost využít rychlého přístupu (tj. minimálně 200 kbit/s směrem k uživateli), ať se nachází kdekoli. A má se jednat o službu univerzální, cenově dostupnou. Pro méně osídlené a vzdálené oblasti se uvažuje především o technologii BWA (Broadband Wireless Access) a také přístupu po elektrické síti (BPL, Broadband Power Line).

Venkov bude mít možnost urychleně budovat širokopásmové přístupové sítě díky nedávno schválenému vládnímu programu půjček na nízký úrok (Rural Utilities Service (RUS) Broadband Loan program). Jedná se zatím o jediný trvalý motivační plán v USA. Ve fiskálním roce 2003 se poskytly půjčky a garance ve výši 1,4 miliardy dolarů na poskytování širokopásmových služeb ve venkovských oblastech s počtem obyvatel do 20 tisíc.

Kmitočtové spektrum

Prezident se ve svém projevu nevyhnul pochopitelně otázkám kmitočtového spektra jako neobnovitelného přírodního bohatství země, které se musí využívat s rozmyslem. Vyjádřil podporu NTIA (National Telecommunications and Information Agency), která slaďuje využívání spektra na federální úrovni a snaží se věnovat některé dříve rezervované části spektra pro komerční využití.

Ministerstvo obchodu současně vydalo zprávu o správě kmitočtového spektra, která zdůrazňuje nutnost koordinace mezi vládou a komerčním sektorem ohledně využívání spektra. Zpráva doporučuje vytvoření testovacího prostoru v následujících dvou letech pro technologie sdílící spektrum. Mělo by se jednal o celkem 20 MHz pásma, kde polovina bude pro vládu a polovina pro komerční účely, zatím v nespecifikované oblasti spektra. Testování by ve výsledku mělo přispět k rozvoji technologií, které by mohly sdílet kmitočtové spektrum.

Aktivně se v oblasti správy kmitočtového spektra pochopitelně angažuje také americký regulátor, FCC (Federal Communications Commission). Ta se v poslední době snaží prosadit využití neobsazeného spektra dosud vyčleněného pro TV vysílání. V neobsazeném spektru by mohly pracovat bezlicenční zařízení. Dosah v TV pásmech je větší a signál se lépe šíří do budov na rozdíl od pásem, v nichž BWA zatím působí. Tento dosah by byl zajímavý zejména pro WISP ve venkovských a málo obydlených oblastech. Bezlicenční širokopásmová zařízení, která by mohla v těchto pásmech pracovat, spadají do dvou kategorií: osobní/přenosné (Wi-Fi karty v laptopech nebo bezdrátové  domácí sítě) a pevná/přístupová zařízení s vyšším vysílacím výkonem. Řeší se problematika potenciálního rušení a zajištění využití výhradně volných TV kanálů. Šéf FCC Michael Powell podporuje zejména rozvoj BWA, ale vyjadřuje se příznivě také k BPL. FCC nedávno založila samostatnou pracovní skupinu Wireless Broadband Access Task Force.

Od dostatku spektra ke všeobecné spokojenosti

Rovnice, na základě níž se podporuje BWA, v americkém podání vypadá asi následovně:

spektrum =

= kapacita pro širokopásmová bezdrátový přístup =

= třetí možnost připojení domácnosti (vedle xDSL a kabelu) =

= větší konkurence v poskytování širokopásmového přístupu =

= lepší, levnější a inovativnější služby =

= ekonomický rozvoj a osobní spokojenost.

2. 7. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...