Úvod > Články > Patřil rok 2009 Googlu, nebo Microsoftu?

Patřil rok 2009 Googlu, nebo Microsoftu?

Microsoft má za sebou mimořádně úspěšný rok, bez ohledu na probíhající hospodářskou krizi – uvedl Windows 7 a nastartoval vyhledávač Bing. Google sázel především na dílčí vylepšení a nejrůznější pokusy, jakým je Wave. Mimo to představil vlastní operační systém pro mobily i notebooky, vylepšil svůj prohlížeč a plánuje mobilní telefon.

Pokud bychom hledali největší ICT událost uplynulého roku, pak by se na prvním místě s velkou pravděpodobností umístil operační systém Windows 7. Ten u velké části společnosti vzbudil doslova nadšení, čemuž se lze jen těžko divit. Uživatelé byli již znuděni náročnými a neohrabanými MS Vista, které mnoho komentátorů hodnotí jako nejhorší operační systém od Microsoftu. Osobně si myslím, že to není tak úplně pravda, neboť například Windows ME či Windows 98 byly rozhodně horší - a to i ve své době, nikoli pouze očima dneška. A to se již ani nezmiňuji o nadstavbách na DOS, které nesly názvy Windows 1.0 a 2.0. A jejichž kvalita byla nevalná.

Zato „sedmičky“ se softwarovému gigantovi povedly a pochvalují si je téměř všichni – oproti XP jsou daleko pohlednější, funkčně komfortnější a nabízejí i hezčí uživatelský kabátek. O posunu v oblasti bezpečnosti škoda mluvit. Oproti Vista přibyl výkon a stabilita, vylepšení se dočkaly i funkce z menu příslušenství jako kalkulačka či malování. Uvedení tohoto operačního systému vylepšilo firmě příjmy i cenu akcií, které již delší dobu stagnovaly. Ač lze očekávat mírný propad cen ve chvíli, kdy se „sedmičky“ trochu okoukají, tak se zdá, že na něm akcionáři rozhodně neprodělají.

V přímém kontrastu k uvedenému operačnímu systému pro osobní počítače je systém pro mobilní telefony Windows Mobile 6.5, který sice není úplně špatný, ale funkčně a vývojově s konkurencí krok držet nestačí. Google konečně naplno rozjel svůj operační systém Android a zdá se, že začíná mít drtivě navrch. Nabízí lepší funkce, vyšší výkon a především je in. Podle všeho ztrácí Microsoft nadvládu v oblasti, kterou si sotva stačil podmanit a jejíž význam bude stále vyšší.

Z věcí, které naopak Microsoftu vyšly na jedničku, je potřeba uvést Security Essential. Jedná se antivirový program, který podle celé řady testů pracuje na velice slušné úrovni. Dalším pozitivem je nulová cena a optimalizace běhu s Windows 7. Pro domácího uživatele je tak téměř zbytečné zvažovat, jaký bezpečnostní balík si pořídit. Microsoft dokázal vše spojit do služby, která je téměř integrální součástí populárního operačního systému a do značné míry může zničit konkurenci v této oblasti. O tom, co by to znamenalo pro bezpečnost, s klasicky liknavým přístupem Microsoftu netřeba vést dlouhé diskuse.

A nesmíme zapomenout ani na vyhledávač Bing. Google sice zatím konkurovat nemůže, ale zdá se, že nově integrované funkce nejsou již jen nějakým prázdným plácnutím do vody. Pokud navíc získá exkluzivitu ve vyhledávání zpráv a jejich přístupu u předních amerických médií, může představovat pro Google nepříjemné ohrožení. Zajímavé přitom je, jak Bing opisuje od svého většího a výkonnějšího kolegy ve funkcích i ve vzhledu.

Rok 2009 přinesl nemálo novinek v oblasti webových služeb, které jsou považovány za slabinu softwarového giganta, avšak stále se uplatňuje to, o čem jsme hovořili již vícekrát dříve: firmě chybí komplexní a dlouhodobá koncepce. Výrobky mají mnoho redundantních funkcí, chybí v nich řád a systém, jejich struktura je nepřehledná, ale jednotlivě se jedná o velice zajímavé nástroje.

A co u Google?

Ani Google letos rozhodně nezahálel. Jako poznámku pod čarou na úvod lze uvést, že byl jedním z mála velkých hráčů na trhu s výrazným růstem tržeb. A právě to se zdá být pro Google v uplynulém roce symptomatické – konsolidace služeb, drobná vylepšení a ziskové modely financování. Letos poprvé se do zisku dostal například populární videoserver YouTube. I přes to se v letošním roce u Google představovaly nové a zajímavé projekty, i když v jiných oblastech, než jsme byli zvyklí.

Předně je potřeba se zmínit o oblasti mobilních telefonů. Podle nezaručených informací se konečně rozhýbal projekt vlastního mobilního telefonu od Google. Jmenovat by se měl Nexus One a prodávat by se měl začít již v lednu. Ve výbavě by neměl chybět 5megapixelový fotoaparát s LED bleskem a autofokusem, A-GPS, podpora UMTS i GSM sítí. K dispozici by mělo být Wi-Fi, GPRS, EDGE a vysokorychlostní HSUPA či HSDPA. Data by mělo být možné ukládat na microSD kartu o kapacitě až 32 GB. To vše bude ovládáno operačním systémem Android 2.1, jak jinak než od Google. 

Zdá se, že mobilní telefon by měl být produktem HTC, nebo přinejmenším vzniknout ve spolupráci s touto firmou, ač obchodní značka by měla být Google. O žádný levný telefon se tak zřejmě jednat nebude. Nexus One by zřejmě chtěl zaútočit na manažerské telefony a oslovit tak firmy, které by mohly naplno využít webovou kancelář Google Apps.

Není to ale jediná novinka, o které se dlouho spekulovalo, tou druhou je vlastní operační systém Google. Zatím je k dispozici testovací verze nesoucí název Google Chrome OS, finální by měla být někdy v průběhu letošního roku. Zajímavé je, že systém, který bude orientovaný (jak jinak) na webové aplikace, je určen pouze pro netbooky. Zatím vypadá poměrně originálně a nemalou část fanoušků si jistě najde. Výhodou má být to, že při práci nejste tak vázáni na jeden kus hardware, jelikož netbook má spíše sloužit jako klient přistupující ke cloud (balíku webových služeb s vaším účtem). 

Další výhodou má být vysoký výkon a dlouhá výdrž. Operační systém bude určen jen pro určité netbooky, což zajistí maximální kompatibilitu a výkon pro ten který konkrétní stroj. Cenou, kterou je nutné za to zaplatit, je pak pochopitelně nízká přenosnost a horší možnosti rozšíření. Na druhou stranu, tuto strategii dodnes propaguje například Apple.

Asi se nelze nezmínit o webovém prohlížeči Chrome, který ve svém podílu na trhu pomalu poráží Operu a který se tak pro Google stává spolehlivějším nástrojem, než příliš nezávislý Firefox. Prohlížeč nově podporuje doplňky a funkčně i výkonnostně se z něj stal plnohodnotný pracovní nástroj.

Za zmínku by jistě stál operační systém pro mobilní telefony Android, který je zřejmě funkčně nejlepší otevřený program svého druhu a který nabízí nepřeberné množství doplňků. Bylo by dobré zmínit také Wave, který by podle Google měl přinést revoluci v komunikaci, což se zatím nestalo.

Závěrem

A komu že patřil rok 2009? Dost možná třetímu vzadu, nenápadně schovanému, tedy Facebooku, který ale stále příliš nevyužívá svůj ekonomický potenciál. Společnosti Google s Microsoftem zažily poměrně vydařená období a zdá se, že si pozvolna mění role – z Google se stává hlavní softwarový inovátor a Microsoft útočí na internet.

Celkově byl ale asi více vidět Microsoft, který zazářil nejen ekonomicky a technologicky, ale také ukončil spory s Evropskou komisí a postupně se zbavuje nálepky toho zlého monopolního zloducha, která se stále více lepí na Google. A právě proto patřil uplynulý rok zřejmě právě Microsoftu. Vrátí Google úder? Na to si musíme rok počkat, ale již během toho se můžeme těšit na to, jaké nám oba hráči nabídnou služby, programy a technologie. Velká přetahovaná pokračuje a vydělá na ni rozhodně uživatel. Co více si přát?

6. 1. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...