Úvod > Články > Jak ušetřit za telefonování z mobilu

Jak ušetřit za telefonování z mobilu

Tak nám právě začal nový rok a řada z nás se v rámci přitahování opasků začala zamýšlet nad tím, jak ušetřit a zajistit tak rodině lepší žití i v dobách ekonomické recese. Jednou z variant úspor jsou bezesporu také výdaje na mobilní služby operátorů.

V dnešním článku se pokusím zaměřit se zejména na hlasové služby, SMS a MMS. Oprostíme se zcela od datových programů, kterým se můžeme věnovat třeba v některém z dalších článků. Dnešní doba je výhodná v tom, že lze se svým telefonním číslem putovat od jednoho operátora ke druhému, takže to hlavní omezení, které zde po léta bylo, je již minulostí.

Sice je s tímto přesunem telefonního čísla jistá administrativa, ale jinak nic, co by občan zvyklý byrokratickému zacházení na úřadech neunesl. Rozdělíme si tedy článek dle největších operátorů. Vynecháme zde možnosti určené pro firemní klientelu a budeme si u jednotlivých operátorů simulovat příklady výhodnosti na modelové typy, jako jsou kupříkladu dítě, student, malá rodina, velká rodina atd.

O2

Operátor, který působil coby Eurotel jako první mobilní operátor v ČR. V první fázi provozoval NMT síť, následně se společností Radiomobil (Paegas) provozoval od roku 1996 GSM síť. Za léta fungování služeb se mezi zákazníky řešily mýty, že O2 je jen pro bohaté a má drahé služby, nebo že poskytuje mnohem lepší kvalitu zvuku než jiní operátoři. Čas tyto „pohádky“ vymazal a dnes jsou na tom co do kvality všichni operátoři podobně. Výraznější rozdíly jsou u rychlých dat, kde má O2 výrazný náskok. 

Pro dítě – Pro děti jedině předplacenou kartu a dobíjet kredit. Stává se občas, že ztratí telefon i SIM kartu, takže je předplacená varianta daleko lepším řešením. I zde je ale na výběr z několika tarifů. Pokud dítko píše SMS, pak volte O2 NA!PIŠTE, kde vyjdou víkendové SMS a volání do vlastní sítě na padesátník. Cena běžné SMS je necelé dvě koruny. Druhou možností je předplacený tarif O2 NA!HLAS, kde je SMS dražší, ale ušetříte na hovorech. 

Pro studenta – Pro zodpovědnou osobu (klidně i dítě) do 26 let je určen tarif O2 [:kůl:]. Ten poskytuje SMS do vlastní sítě zdarma, 60 minut na volání do všech sítí s možností převodu do dalšího měsíce, SMS do ostatních sítí za 1,60 Kč a MMS za 5,90 Kč. To vše za solidních 250 Kč měsíčně s DPH. 

Pro jednotlivce – Pokud jednotlivec volá minimálně, ale nechce předplacenku, nabízí tento operátor tarif O2 Zero, kde neplatíte žádný měsíční tarif, přičemž SMS stojí 1,90 Kč a minuta hovoru kamkoli 6 Kč. Pokud voláte více, pak vám O2 nabízí řadu tarifů NEON odstupňovaných dle toho, jak moc telefonujete.

Pro menší rodinu – Menší rodina jsou rodiče a jedno až dvě děti. Děti mají předplacenky nebo O2 [:kůl:], jeden z rodičů by pak měl mít tarif vyšší, aby mohl telefonovat ostatním členům za minimální peníze. Například O2 NEON L+ nabízí volání do vlastní sítě mimo špičku a o víkendu zdarma, v ostatní dobu máte k dispozici 300 minut do všech sítí. Na webu O2 lze tento tarif pořídit za zvýhodněných 665 Kč měsíčně.

Pro větší rodinu – Je trochu smutné, že O2 nenabízí tolik rodinných programů jako další operátoři. Jedinou dohasínající službou je O2 Tandem, která se obvykle ale nedá praktikovat u větší rodiny zahrnující babičky, dědečky apod. Ideální tedy je, aby každý z rodiny měl jen základní tarif, jaký potřebuje, či předplacenou kartu. 

Pro seniory – O2 má pro seniory (nad 60 let) tarif O2 NEON Senior, kde za 190 Kč s DPH získáte 40 minut měsíčně kamkoliv, do vlastní sítě budete o víkendu telefonovat zdarma a SMS pošlete za 1,60 Kč.

T-Mobile

Tento operátor přišel na náš trh v rámci spouštění GSM sítě, tehdy ještě coby síť Paegas. V dnešní době nabízí asi nejširší spektrum služeb pro rodiny a přátele.  

Pro dítě – T-Mobile nabízí hned 6 předplacených tarifů, je potřeba vybrat, zda chcete mít levnější SMS a dražší hovory, nebo naopak.  

Pro studenta – Tarif Bav se, který lze aktivovat do 26 let, nabízí za 226 Kč (nebo 180 Kč při objednání přes e-shop) 50 volných minut do všech sítí a 100 SMS.  

Pro jednotlivce – Pro jednotlivce nabízí T-Mobile několik kreditních tarifů. Ty jsou odstupňovány dle své ceny, liší se také sazby za jednotlivé služby. Nevyčerpaný kredit se převádí do dalších období.

Pro menší rodinu – Pokud máte v rodině například 2x TWIST (děti) a dva tarify, pak se vyplatí, pokud si jeden z rodičů aktivuje tarif Přátelé v síti, kde si lze vybrat 5 čísel, kam se z daného tarifu volá a píše zdarma. Dotyčný je pak prostředníkem, který inicializuje hovory (například na základě prozvonění). Tarif stojí 300 Kč s DPH, resp. 240 Kč přes e-shop. 

Pro větší rodinu – Větší rodina, resp. náročnější telefonující, si může aktivovat tarif Rodina, kde se k mateřské SIM kartě definují 4 čísla. Tato skupina pěti čísel (včetně mateřského) si telefonuje a posílá SMS zdarma, a to jakýmkoli směrem. Tarif stojí 750 Kč.

Vodafone

Tento operátor je na našem trhu nejkratší dobu, i když to je již řada let. Původně vystupoval pod názvem Oskar, nyní, po akvizici, jde o Vodafone. Zákazníky se snaží zaujmout přehledností služeb i nabídek. 

Pro dítě – Asi nejlepší variantou je klasická předplacenka Vodafone karta. Operátor nabízí i variantu se zvýhodněným voláním, ale to je závislé na výši dobíjené částky.

Pro studenta – Studenti a mladí do 26 let získávají u tohoto operátora možnost zakoupit kreditní balíček ve výši 300 Kč za zhruba polovinu a mohou si jej aktivovat k jakémukoli tarifu. Dále operátor nabízí mladým uživatelům slevu na datové služby. 

Pro jednotlivce – Tarify Nabito jsou ve výši od cca 119 Kč do 2 100 Kč. Každý si vybere takový, jaký potřebuje. Dále lze k tarifu aktivovat některý z výhodných balíčků, tuto možnost ale nabízejí prakticky všichni operátoři. 

Pro menší rodinu – Menší rodina, kde hovory neprobíhají neustále, jistě ocení program Rodina. Do toho je možné zapojit až 5 čísel celkem, za každé přibyvší se platí jednorázový aktivační poplatek cca 100 Kč. Poté si mohou účastníci rodiny telefonovat za zvýhodněnou cenu 1,80 Kč za minutu.

Pro větší rodinu – Pro větší rodinu má Vodafone program Kamarádi, kde lze vytvořit propojení 2 až pěti SIM karet. V tomto uzlu si pak účastníci volají i esemeskují zdarma. Cena balíčku Kamarádi je závislá na počtu zapojených SIM karet, každopádně se pohybuje v rozmezí 175 – 285 Kč.

Neomezené volání do všech sítí

Po vzoru zahraničních operátorů, i naši mobilní operátoři nabízí programy či balíčky, kdy se při volání nemusíte ohlížet na volné minuty - jde o neomezené tarify s voláním do všech sítí bez omezení. Je zřejmé, že jsou tyto tarify drahé, ale existují zákazníci, kterým se skutečně vyplatí. T-Mobile nabízí tarif TOP+, kde za 2 000 Kč dostanete kredit k provolání ve stejné výši a můžete telefonovat za 2,50 Kč do všech sítí. Teoreticky tak lze provolat 800 minut v této ceně. Navíc máte zvýhodněné hovory do zahraničí. Společnost O2 v tarifu NEON XXL nabízí za 3 900 Kč měsíčně zcela neomezené volání do všech sítí. Při objednávce přes web lze tento tarif pořídit za zvýhodněnou cenu 2 730 Kč měsíčně při úvazku na dva roky. Vodafone nabízí jako nejvyšší tarif program Nabito 2 100 za 2 117 Kč měsíčně, můžete v rámci něj protelefonovat 700 minut, další minuta hovoru vyjde na 3,03 Kč. Je výhodné si k tarifu pořídit balíček extra nabito, kdy za příplatek 211,77 Kč dostanete kredit ve výši 423,53 Kč.

Závěrem 

Pokud se člověk trochu zamyslí nad svým telefonním účtem, jistě najde systém, kterak ušetřit nemalou částku. Vřele doporučuji prostudovat různé zvýhodněné nabídky či balíčky a občas navštívit značkovou prodejnu svého, i konkurenčních operátorů.

8. 1. 2010

Autor: David Procházka

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...