Úvod > Články > Instantní web server snadno a rychle

Instantní web server snadno a rychle

Pokud jste jako já narazili na problém při instalaci trojice Apache, MySQL a PHP - což se zvláště pod Windows Vista může protáhnout na velmi dlouhou a komplikovanou proceduru s nejistým výsledkem - nebo prostě jen nemáte čas a chuť hrát si s instalací a odladěním konfiguračních souborů, pak vám doporučuji WAMP server.

WampServer je open source webový vývojový instantní Server pro OS Windows z dílny francouzských vývojářů, s jehož pomocí jedním instalátorem lze snadno a rychle nainstalovat, nastavit a řídit Apache, PHP, MySQL, PHPMyAdmina nebo i SQLite na vašem PC. 

 

WampServer si stáhnete zde. Samotná instalace WampServeru je jednoduchá a s pomocí instalátoru vše probíhá snadno. WampServer je dodáván s posledními vydáními Apache, MySQL i PHP. Použivání je velmi intuitivní a snadné.

S jeho pomocí můžete obsluhovat a konfigurovat celý server bez nutnosti editování zdrojových kódů. Ihned po instalaci je WampServer plně připraven ke spouštění a ladění skriptů. Stačí po dokončení instalace do příkazové řádky prohlížeče zadat http://localhost a v okně prohlížeče se zobrazí úvodní stránka WampServeru, kde lze vidět, jaké verze a moduly WampServer používá, a snadno lze spouštět administrační rozhraní databázových serverů a vlastní projekty. 

Ve c:wampwww jsme vytvořili složku, do které jsme umístili hotové skripty. Vidíme je již jako samostatné projekty, které lze opět a snadno spustit. Defaultně je prostředí WampServeru instalováno v anglickém jazyce, pokud ale neoplýváte znalostí cizích jazyků, nezoufejte. Stačí jedno kliknutí pravým tlačítkem na ikonu WampServeru, ve složce Languages vybrat a zatrhnout Czech - a celé menu se převede do češtiny. 

 

Obsluha WampServeru se odehrává v oblasti tray ikon. Kliknutím buď pravým či levým tlačítkem na ikonu WampServeru je vše velmi snadno říditelné. Kliknutím levým tlačítkem na ikonu Wampu se otevře nabídka, skrze kterou lze řídit Apache a MySQL služby (start, stop, restart), instalovat a přepínat různé verze Apache, MySQL a PHP, měnit nastavení konfiguračních souborů serveru, přistupovat k log souborům. Pravým kliknutím lze měnit jazykové prostředí a přistupovat k hlavní stránce WampServeru.

Bonusem WampServeru je provoz starších verzí Apache, MySQL a PHP na jednom serveru, což oceníte zejména ve chvíli, kdy potřebujete odladit své staré skripty od PHP3, 4 a zprovoznit je pod PHP5. Pozor, ne všechny PHP verze jsou kompatibilní s každou verzí Apache. WampServer má však kontrolu vzájemné kompatibility verzí před instalací různých verzí, proto buďte opatrní, ušetříte si trochu té práce s odinstalací. A raději čtěte dokumentaci.



Závěrem podotýkám, že instalací WampServeru získáte snadno ovladatelnou aplikaci, ve které několika kliknutími dokážete snadno změnit či doinstalovat vše, co potřebujete. Během chvilky máte nainstalovány nejnutnější nástroje k vývoji internetových a intranetových aplikací - a nemusíte zdlouhavě ladit a instalovat dlouhé hodiny Apache, PHP a MySQL.

15. 1. 2010

Autor:

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

 

AI nástroje umožňují generovat zavádějící politické fotografie

Američtí výzkumníci testovali možnost vytváření fotografií pro šíření dezinformací souvisejících s volbami. Nástroje...

 

ÚOHS schválil prodej SAZKAmobilu společnosti Vodafone

Vodafone na konci minulého roku oznámil koupi virtuálního operátora SAZKAmobil. Nyní transakci schválil Úřad pro...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...