Úvod > Články > Velké oko začalo střežit internet

Velké oko začalo střežit internet

A další novinky uplynulých dní: Předinstalované Windows OEM předmětem hromadné žaloby - Wikipedia od lidí vybrala 140 milionů korun - a více...

Windows OEM předmětem žaloby

Italská Asociace pro práva uživatelů a spotřebitelů (ADUC) podává na výrobce počítačů a Microsoft žalobu kvůli softwaru, který automaticky nahrávají do počítačů. Jedná se tedy především o OEM verze Windows, které jsou předinstalovány na většině nových počítačů. Asociaci se nelíbí, že lidé musí opakovaně platit za nové licence operačního systému Windows, byť o Windows nestojí nebo už v předchozích letech licenci zaplatili (protože jde o OEM, licence není přenosná). Do případu se zapojilo zhruba 2 000 uživatelů, kteří s OEM politikou nesouhlasí a nechtějí počítače s Windows.

Asociace bude pro spotřebitele žádat odškodnění. Předseda ADUC Vincenzo Donvito uvedl, že individuální stížností uživatelů na OEM softwaru nemají skoro žádný význam, proto na řadu musí hromadná žaloba. Asociaci na ochranu spotřebitelů nejde o to, aby výrobci počítačů dodávali počítače s Linuxem, ale aby je naopak prodávali bez operačního systému. Výběr OS má být na uživatelích.

Google uvedl svůj mobil Nexus One

Dohady, že Google vážně uvažuje o vlastním mobilním telefonu, se nakonec potvrdily. Na konci loňského roku se spekulovalo, že nový přístroj Google představí začátkem ledna, a také se tak stalo: Nexus One vyrobila známá společnost HTC a pochopitelně na něm běží systém Android.

Nexus One s dotykovým displejem o velikosti 3,7" je poháněn procesorem Qualcomm Snapdragon s taktem 1 GHz, disponuje 512 MB operační paměti, flash pamětí o velikosti 512 MB a vyměnitelnou SD kartou o kapacitě 4 GB (rozšiřitelnost až na 32 GB).

Odblokovaný přístroj je možné zakoupit za plnou cenu v internetovém obchodu Googlu v USA za 529 dolarů (9 650 Kč), popř. za 179 dolarů (3 300 Kč) při podpisu smlouvy s operátorem T-Mobile na 2 roky. Nexus One by v Evropě měla prodávat společnost Vodafone.

Wikipedia od lidí vybrala 7,5 milionu dolarů

Nejznámější webová encyklopedie od svých čtenářů během necelých dvou měsíců vybrala 7,5 milionu dolarů, v přepočtu skoro 140 milionů korun. Její zakladatel Jimmy Wales akci označil za nejúspěšnější v historii. „Ale mě to nepřekvapilo. V roce 2001 jsem vsadil na lidi a vy jste mě nikdy nezklamali. Vytvořili jste největší sbírku lidských znalostí, která kdy vznikla: 14 milionů encyklopedických článků v 270 jazycích, den ode dne větší a lepší. Podporovali jste ji, platili jste za ni a chránili jste ji.“

Že Wikipedia vybrala v přepočtu 140 milionů korun, neznamená, že ji dále člověk nemůže přispět. „Pokud jste zatím příspěvek na podporu Wikipedie neposkytli, není pozdě. Stále můžete darem podpořit volné a otevřené sdílení znalostí.“

Připravuje se prý testování SP1 pro Windows 7

Microsoft údajně připravuje testování prvního servisního balíku pro svůj aktuální operační systéme Windows 7. Informuje o tom web WithinWindows.com.

Tamní bloger si totiž všiml, že ve Windows 7 byl aktualizací (z Windows Update) v registrech povolen klíč, který bývá aktivní právě při přípravě instalace servisních balíků. Pomocí tohoto klíče byly přípravy servisních balíků odhaleny s předstihem i v případě Windows Vista.

První servisní balík bývá stěžejním bodem v dospívání operačních systémů Windows pro mnoho firemních klientů, kteří čekají na opravy hlavních chyb a odhalených zranitelností, než systém nasadí ve svém prostředí.

Na základě nalezeného klíče v registrech Windows se však nedá usuzovat, že by SP1 pro Windows 7 byl už na cestě. Testování balíku bude nejprve neveřejné (jen pro vybrané testery), jako reálné datum jeho uvolnění může v úvahu připadat možná až letošní podzim nebo samotný konec roku.

Microsoft ukázal tablet od HP

Na výstavě CES 2010 v Las Vega společnost Microsoft představila dlouho očekávaný tablet. Ten ovšem nese značku HP (Hewlet-Packard), která je bude dodávat s Windows 7. Jediný podstatný rozdíl oproti normálním tabletům je, že obsahuje vícedotykovou podporu poháněnou systémem Windows 7.

Komentátoři se vesměs shodují na tom, že Microsoft musel nějaký tablet představit, a to kvůli společnosti Apple, která svůj model chystá uvést také. Nicméně nic zásadního se ve světě „bezklávesnicových počítačů“ zatím nezměnilo. Navíc vícedotykovou podporu s velkou pravděpodobností bude obsahovat i tablet od Applu, který ji již před léty implementoval do svého iPhonu.

Velké oko začalo střežit internet

Ve Francii během víkendu začal platit kontroverzní zákon Hadopi. Na jeho základě úřad dohlíží na to, jak se uživatelé chovají na internetu, co stahují. Kontrolováno bude zejména to, zda uživatelé nelegálně nestahují a nesdílejí autorsky chráněný obsah jako hudbu a filmy.

Pokud bude uživatelům opakovaně prokázáno stahování takového materiálu (pokud budou z takového jednání podezřelí), proběhne s nimi zkrácené soudní řízení.

Zákon Hadopi tak není nakonec v té nejpřísnější podobě, v jaké původně vznikl -- obsahoval totiž pasáž o tom, aby nařízení odpojit uživatele od internetu na dobu několika měsíců až jednoho roku mohla vydávat přímo rada Hadopi. Tu tvoří devět členů, mezi nimiž jsou odborníci na ochranu duševního vlastnictví.

O podobném zákonu uvažuje několik dalších států, Evropská unie však zatím jeho plošnou platnost ve všech členských státech odmítá schválit.

11. 1. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.