Úvod > Články > Lightroom - mladší bratr Photoshopu

Lightroom - mladší bratr Photoshopu

Pokud jste se rozhodli, že od nového roku se vrhnete na focení a vaše fotky budou vypadat tak, jako vypadají ty v časopisech, máme tu pro vás pár tipů na pomůcky, které k tomu můžete použít.

Jako amatér to člověk nemá lehké. Na trhu je množství programů, které nabízí poměrně slušné úpravy fotek, čím jednodušší a intuitivnější jsou, tím lépe. Všichni sice vědí, že nejlepší je Photoshop, ale jakmile se do něj nezasvěcenec podívá, dost často vzdá svou snahu ještě předtím, než se s ním stihne něco naučit. Je to pro laika příliš složité.

Pochopitelně na to spoléhají ostatní softwary od Irfanview, Zoneru, přes produkt Corelu až k jednodušším freewarům, jako je Picasa od Googlu. Pokud se o upravování fotek začnete zajímat a rodí se vám v této oblasti nový koníček, dříve či později se se všemi seznámíte a vyberete si ten, který vám zhruba nejvíce vyhovuje.

Místnost plná světla

Dříve či později ale musíte narazit i na Lightroom. Pokud tento název slyšíte poprvé, vězte, že se jedná o mladšího bratra Photoshopu od Adobe. Mají k němu docela zajímavý slogan, tedy ten, že se jedná o program, jenž spojuje amatéry a profesionály.

Jak známo, všeobecně se chameleóni pro širokou cílovou skupinu nedoporučují, protože nakonec se ukáže, že neodpovídá ani jedné části segmentu uživatelů. Lightroomu se ale podobná nedokonalost rozhodně vyčíst nedá. Ovládání je intuitivní. A funkce, které spoléhají spíše na účinnost než na množství, vám pomohou udělat z fotek přesně to, co byste rádi.

Program je rozdělen do pěti základních částí, které mají jasný cíl – nabídnout amatérům plný konflikt. Krom základní knihovny a vyvíjecí části (develop), které jsou nejpodstatnější, nabízí Lightroom i možnost vytváření prezentací a webových fotogalerií. Vlastní oddělení má i tisk fotografií – zkrátka o zákazníka bude postaráno po všech stránkách.

Co to umí?

Pochopitelně nejdůležitější částí, kterou se Lightroom odlišuje od všech ostatních programů, je develop, tedy část na úpravu fotek. Kdo někdy viděl Photoshop, podobnost základních funkcí mu nemůže uniknout. Naleznete zde funkci na ořezávání fotek, odstraňování červených očí, klonovací tlačítko, které nahradí část fotky nejpodobnějším kouskem, který v okolí nalezne (hodí se třeba pro retuše obličeje nebo klidně i oblohy).

Jasným hitem Photoshopu i Lightroomu je ale štětec, kterým zvládnete všechno od „vyluxování“ nečisté pleti až po natření plotu na jinou barvu. Lightroom dokonce nabízí dva mody užívání štětce. Buď můžete používat jednoduchý s pouze jednou vlastností (expozice, kontrast, doostření, sytost barev a další), nebo je můžete všechny kombinovat. Velikost štětce pak pohodlně měníte scrollovacím kolečkem.

Výtečnou funkcí je i přechodový filtr, který vám umožní to samé, co umožní přechodový filtr na objektivu, jen je daleko flexibilnější. Pomocí něj nejen dodáte mrakům správnou masivnost, ale podexponované části fotografie naopak zesvětlíte až k hranici, kterou dovoluje kvalita vašeho objektivu a digitálního čipu. Pochopitelně se dá požít i barevná varianta, která ušetří další tisíce za filtry.

Hlavní menu pak nabízí množství dalších možností, z nichž nelze opomenout možnost „ochladit“ a „ohřát“ barvy, vyvážit jednoduše bílou a vůbec si velice efektivně a efektně hrát s celým barevným spektrem. Potěší i možnost kalibrace Lightroomu podle typu fotoaparátu.

Kouzla a čáry

Pokud jste si s fotkami nikdy pořádně nehráli, umožní vám Lightroom pravá kouzla, nad kterými se vám při prvních zkušenostech bude tajit dech. Profesionály sice nijak neohromí výsledek, ale rychlost, s jakou jej lze dosáhnout. Pochopitelně detailní úpravy zaberou čas v jakémkoli programu, ale Lightroom je vytvořen tak, aby jednoduše řečeno šetřil práci.

Filtry se dají jednoduše přednastavovat - a když už dostanete Lightroom do ruky, jste s to upravit i poměrně velké množství fotografií za velmi krátkou dobu. Pokud už jste si zvykli na Photoshop a máte ho v ruce, bude se vám asi přechod na Lightroom jevit jako nesmyslný, ale časová úspora je s trochou cviku zcela nesporná.

Jestliže Lightroomu propadnete, není lepší volba než se přihlásit do jeho skupiny na Facebooku. Ta je velmi kvalitně spravovaná a kromě více než užitečných tipů, které se každopádně vyplatí číst, nabízí tu a tam i galerie fotografií, které byste si prostě neměli nechat ujít. Jedním z posledních linků byl tento (http://photo.tutsplus.com/articles/fantastic-winter-shots-to-inspire-you-to-get-out-into-the-cold/), který vás odnese na galerii nejkrásnějších zimních fotek, které se podařilo sesbírat.

Máme-li uvést příklad některého z tipů, je to třeba návod, jak v Lightroomu vytvořit fotografii prakticky k nerozeznání podobnou obrázkům foceným přes infračervený filtr. Jedná se o naprostý nadstandard, který zřejmě neužijete v denním focení příliš často, ale kostel sv. Mikuláše upravený podle receptu rozhodně nevypadá špatně. Zde je link http://lightroomsecrets.com/2009/08/simulated-infrared/#more-442.

Na závěr článku je ale stejně potřeba říci, že žádný text nemůže posloužit k vytvoření uceleného a hodnotného názoru na grafický software. Nejlepší, co můžete udělat, je prostě stáhnout si trialovou verzi a vyzkoušet si na vlastní ruku a oko, co a jak Lightroom (který je nově k dostání už ve verzi 2.6) vlastně nabízí. Podle počtu tlačítek toho zase tolik není, ale už poté, co se naučíte využívat asi 25 procent z funkcí, které nabízí, budete nadšeni. Aneb do nového roku s hezčími fotografiemi!

13. 1. 2010

Autor: Richard Klíčník

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...