Úvod > Články > Pirátská strana ještě pořád chce jít do voleb

Pirátská strana ještě pořád chce jít do voleb

Česká pirátská strana měla spoustu času, aby se zformovala k šavlovému útoku na parlamentní strany. Zatímco ve Švédsku má jejich předobraz křeslo v Europarlamentu, naši pirátští kluci mají pirátský web.

Tak nějak se celá pirátská strana z počátku tvářila, že chce být seriózním pokusem nabídnout mladým nějakou alternativu, která nebude vyhozeným hlasem. Zdálo se dokonce, že některé z nápadů jsou veskrze pozitivní.

Ovšem jak šel čas - a jak z voleb sešlo - stává se z České pirátské strany podobně užitečné uskupení, jakou kdysi před lety byla Strana přátel piva. Pokud jste o aktivitách pirátů dlouho neslyšeli a zajímá vás, kam se celý projekt posunul, máme tu pro vás jejich web. Vzhledem k jeho obsahu se DSL.cz rozhodně neobává z nařčení v politické propagandě, protože volební preference straně vaše kliknutí nejspíše nezvýší.

Uvidíte však další jasný důkaz toho, jak to dopadá s českými iniciativami. To, co se z počátku jeví jako dobrý nápad, končí buď ostudou, nebo rádobyhumorem, jenž je v psychologii vykládán jako nedostatek dospělosti a síly k vypořádání se s problémy. Ano, Česká pirátská strana je uskupení mladé, a tak se mu dá sem tam něco odpustit… Jenže odpouštění je už v naší zemičce přece jenom příliš.

Takže co vás čeká, když si kliknete na www.piratsky.cz? Než to uděláte, nechte se varovat. Jak bylo naznačeno výše, strana se rozhodla vsadit na humor. S úsměvem jde přece všechno lépe, že ano? Na stránkách proto nenajdete prakticky nic jiného než několik obskurních článků odpovídajících patnácti letům věku jejich pisatele.

Objeví se v nich všechna klišé a touhy mladičkého puberťáka plus něco málo navíc. Začněme snad nejvtipnějším příspěvkem. Pirátská strana totiž nabízí řešení krize. Po rozkliknutí se však zobrazí pouze tento text: Je nám líto, obsah nelze zobrazit. Váš poskytovatel internetu usoudil, že pro vás není obsah této stránky vhodný!

Až se budete za břicho popadat - podobně jako autor jejich webu. Dále se na stránkách dozvíte, zrovinka v nejnovějším článku, proč je tak skvělé nakoupit poslancům alespoň pět vozů Mercedes SLS. Důvody jsou to ryze praktické a hlavně velmi veselé. Tomu, kdo absolvoval operaci dutiny břišní, rozhodně nedoporučujeme čtení kvůli potrhání stehů.

Další třeskutou hrůzou je pak dopis španělskému velvyslanci, kde si autor vzpomněl na legendu českého internetu, úspěšného bloggera Ostravaka. Češi vždy potřebovali vzory a Ostravak je symbol našeho internetu uplynulého desetiletí. Kdo by se mu proto u pirátů nechtěl podobat? Jistě tušíte, že v příspěvku naleznete pokus o vtipnou ostravštinu s podpisem Lojzy Bukanýra. Jak netradičně originální.

V podobném stylu se vlečou i další příspěvky, které se snaží brát si na mušku nešvary českých politiků. Naneštěstí jejich forma odpovídá studentským fanouškovským stránkám z Horní Dolní a těm, kteří čekali od pirátů nějaký výkon, nezbude než si povzdechnout, pokrčit rameny a jít dál.

Za zmínku na závěr ale stojí i ostatní rubriky od tiskových zpráv přes vedení strany až po zprávy z regionů. Všechny jsou kupodivu zcela prázdné, jen vedení strany dalo všanc svoje jména. Z počátečních snah bylo zachováno pouze transparentní financování strany, všichni si můžete prohlédnout, kdo se nenechal odradit dalším trapným textem a poslal České pirátské straně pár stokorun, aby si kluci mohli vyzkoušet, jaké že to je vyrazit do voleb. Z obsahu stránek ovšem nutně dýchá obava, že chlapcům by nepomohla ani stará a osvědčená pirátská Babička Mary, která bydlí u laguny ve Štěchovicích. Možná by ale pomohla rána z milosti.

23. 1. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...