Úvod > Články > Řekněte sbohem: Windows XP končí

Řekněte sbohem: Windows XP končí

A další novinky uplynulých dní: Google pod kybernetickými útoky z Číny - Google končí s cenzurou čínského webu -- a více...

Ministerstvo spravedlnosti blokovalo přístup k webům Klause a Topolánka

Webové stránky prezidenta Václava Klause a šéfa ODS Mirka Topolánka byly v síti Ministerstva spravedlnosti blokovány. Zaměstnanci k nim neměli přístup. Podle mluvčího ministerstva Jiřího Hovorky je na vině automatický program firmy Corpus Solutions, který weby zařadil do kategorie "politické, aktivistické či osobní stránky". Nicméně například web předsedy ČSSD Jiřího Paroubka přístupný byl. Proč tomu tak bylo, však ministerstvo neví.

Filtrování webů, resp. blokování určitých typů webových stránek, ministerstvo zavedlo proto, aby se snížilo zatížení tamních sítí.

Řekněte sbohem: Windows XP pomalu končí

Společnost Microsoft oznámila, že pomalu končí dostupnost nejoblíbenějšího operačního systému Windows XP, který stále používá největší počet uživatelů v Česku i po celém světě. Doprodej se teď týká i Windows XP ve verzi OEM. Doprodávají se poslední kusy.

Dostupnost krabicové verze Windows XP oficiálně skončila už v roce 2008, teď se nezadržitelně blíží doba, kdy si uživatelé už nebudou schopni pořídit ani Windows XP distribuované OEM kanálem. Dostupné jsou už jen u těch distributorů, kteří si vytvořili dostatečné zásoby licencí.

"Tento proces ukončení prodeje souvisí s životním cyklem operačního systému Windows, který je nahrazen novějšími verzemi. V případě systému Windows XP je to Windows Vista a Windows 7," uvádí Microsoft.

„Jsme si vědomi toho, že systém Windows XP byl úspěšný produkt, který získal velmi vysokou oblibu u uživatelů. Chceme však uživatelům nabídnout produkt, který lépe využívá možností dnešních počítačů, zařízení a nových technologií a zároveň lépe ochrání uživatele před možnými bezpečnostními hrozbami. Systém Windows 7 by měl uživatelům pomoci rychleji a snáze pracovat s počítači, zařízeními a zároveň zajistit větší bezpečnost na internetu a ochránit uživatelská data,“ dodává Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows Client společnosti Microsoft.

Uživatelé mají možnost pořídit si Windows XP následujícími způsoby:

  • 1. Zakoupením legalizační sady Get Genuine Kit systému Windows XP Professional.
  • 2. Pořízením OEM licence systému Windows Vista Business nebo Ultimate, která uživatele opravňuje k downgradu na Windows XP Professional.
  • 3. Pořízením OEM licence systému Windows 7 Professional nebo Ultimate, která uživatele opravňuje k downgradu na Windows XP Professional. V případě systému Windows 7 je downgrade na systém Windows XP Professional časově omezen - a to buď na dobu 18 měsíců od obecné dostupnosti produktu, tedy do 22. dubna 2011, nebo do vydání aktualizace Service Pack 1 pro systém Windows 7, podle toho, která varianta nastane dříve.
  • 4. Prostřednictvím downgradu na systém Windows XP Professional v rámci multilicenčních smluv systému Windows, které opravňují zákazníka používat starší verzi systému Windows.
  • 5. Downgradem na systém Windows XP Professional v rámci legalizační smlouvy Get Genuine Windows Agreement. Tato varianta je vhodná jak pro malé, tak i velké společnosti.
  • 6. Zákazníci se mohou i nadále setkávat se systémem Windows XP Home předinstalovaným na netboocích.
  • 7. Na počítačích s OEM licencí systému Windows Vista nebo Windows 7, kde výrobce počítače dodává konkrétní model s již downgradovaným systémem, konkrétně s Windows XP Professional.

Vydávání bezpečnostních aktualizací pro systém Windows XP a jeho obecná podpora ze strany společnosti Microsoft bude ukončena 14. dubna 2014.

Google odpovídá na útoky: končí s cenzurou čínského internetu

Společnost Google zareagovala na masivní útoky na firemní servery čínskými hackery razantně: oznámila, že již nebude cenzurovat výsledky hledání tak, jak si to Čína přeje. A to i za tu cenu, že by musela z čínského trhu odejít.

Útoky, v jejichž důsledku došlo ke zcizení duševního vlastnictví Googlu a napadení e-mailových schránek disidentů, jsou podle Googlu poslední kapkou. Výsledky vyhledávání z čínské mutace vyhledávače už nebudou filtrovány — cenzurovány byly zejména témata z oblasti lidských práv, kritiky čínské komunistické vlády aj. Podporu Googlu vyjádřila i další velká internetová společnost Yahoo, která se přiznala, že i ona byla předmětem kybernetických útoků ze strany Číny.

Pikantní na celé situaci je i to, že útoky na Google probíhaly přes zranitelnost Internet Exploreru. Odborníci se proto ptají, proč firma nepoužívá ve svém prostředí vlastní prohlížeč Google Chrome, ale konkurenční Internet Explorer. Odpovědi jsou různé, avšak nejčastěji zaznívá to, že je normální, že firmy používají rozličné prohlížeče najednou. Navíc v operačních systémech Windows nelze zcela zabránit tomu, aby při určitých akcích byl Internet Explorer spuštěn. Ani jeho součásti.

Bezpečnostní úřad nabádá nepoužívat Internet Explorer

Německý Úřad pro informační bezpečnost radí, aby lidé přestali používat webový prohlížeč Internet Explorer od Microsoftu. A to do té doby, než firma vyvine a uvolní záplatu na díru, která tento prohlížeč sužuje a která umožnila masivní napadení Google a dalších společností čínskými hackery. Doporučení úřadu se týká všech verzí Internet Exploreru.

Microsoft s německým bezpečnostním úřadem nesouhlasí a uvádí, že normální uživatelé nemají důvod k obavám, jelikož útoky na Google a další firmy byly cílené a silně motivované. Obyčejným uživatelům prý postačí, když si nastaví bezpečnost Internet Exploreru na nejvyšší úroveň.


18. 1. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...