Úvod > Články > Patláma patláma

Patláma patláma

Dnešní sobotní pel mel si vezme na přetřes tablety, U:fona a zazní i něco na obranu Microsoftu.

Patláma patláma

Zatímco hlasové ovládáioioio počítače a obsluhování jeho aplikací je pořád ještě v plenkách (a zaplať pánbu za to), dotykové mašinky se už nějakou dobu objevují. Od dob PDA udělaly pokrok. Dnes rozpoznávají i více doteků najednou a řada firem na veletrhu lasvegasské spotřební elektroniky předvedla zařízení skládající se prakticky jen z dotykové obrazovky.

Nepochybně si mašinka, jíž připravuje také Apple a která nese název evokující dříve používané břidlicové tabulky, na které se psalo olůvkem, získá své příznivce a nadšence. Stejně jako dnes potkáváme podivíny, kteří nahlas a s nepřítomným výrazem mluví sami se sebou, protože mobilně telefonují, za nějaký nedlouhý čas budeme potkávat lidí, kteří se sebou nejen nahlas mluví, ale také rukama máchají nad jakousi tabulkou; ti, co budou máchat rukama mlčky, budou podle všeho působit ještě podivínštěji, asi jako kdyby trénovali rychlé taj-či.

Za podivení rozhodně stojí to, že tablet má být primárně určený pro internetování a práci s multimediálním obsahem. Vizionáři zjevně ztrácejí glanc, rozhled stejně nikdy neměli. Střídavě nás nutí do řešení all-in-one a one-in-all. Jednou specializovaná zařízení, jindy integrované systémy. Poté, co z mobilů udělali kancelář a miliony lidí sledují miniaturní video s mizerným zvukem vydávaným za hifi, se nyní uživateli předestírá "novinka" v podobě de facto převlečeného a dotykového DVD přehrávače s přístupem na internet. A stádo se poslušně rozkluše za šťavnatou pastvou ukazovaným směrem k horizontu, netušíce, že za ním čeká úhor vydávaný za úžasně přínosnou změnu. Dobře mu tak. Nám všem.

Aby bylo jasno, nechráním staré technologické pořádky, jen v důsledku absence mladické nerozvážnosti, kterou jsem už řádně vyčerpal, se na dotykové ovládání dívám se skepsí. Než si najde své místo ve svébytných a speciálních aplikacích, budeme zahrnuti přívalem úžasných přínosů dotyku. Já spíše vidím, když se podívám na klávesnice u kolegů, svou nevyjímaje, ty zaprasené a zapatlané obrazovky. Ponesou stopy jídla, nápojů, různých nečistost, stanou se semeništěm různých bacilů, a budou tak vizitkou svých majitelů.

K žádané výbavě bude zajisté patřit hadřík a sprej na čištění displeje, dokonalejší modely budou mít stěrače s ostřikovačem, další generace bude spouštět omývání automaticky podle nastavené míry zapatlání. 

Když jeden nedělá totéž

Nejsem ani náhodou příznivec Microsoftu, přestože jeho produkty používám. V jednom případě jsem však na jeho straně a jeho postihy nechápu. Šlo o výhrady vůči tomu, že operační systém Windows obsahoval internetový prohlížeč. Konkurence tvrdila, že jde o monopol, že nemá šanci si ukrojit taky kousek z internetového koláče.

Nechápal jsem to a nechápu dosud. Kdyby Windows odmítaly jakýkoli jiný prohlížeč podporovat, kdyby bránily jeho instalaci, kdyby narušovaly činnost jiného prohlížeče - prosím, to by byla jiná. Ale každý uživatel si až nesnesitelně snadno a bez problémů mohl nainstalovat jakýkoli jiný prohlížeč. Je to stejně paradoxní, jako kdyby výrobci automobilů nesměli do auta instalovat svoje autorádio (lhostejno jestli svoje nebo jen se svým logem).

Ostatně třeba mailového klienta se výtky konkurence netýkaly stejně tak textového či tabulkového procesoru a dalších komponent. Prostě tomu nerozumím.

Proto jsem nechápal, proč už roky vede Unie procesy s Microsoftem a ukládá mu jednu pokutu za druhou. Celkem dosud zaplatila společnost přes 44 miliard eur. Nově nebude systém při prvním spuštění instalovat Internet Explorer, jak by se s ohledem na spory dalo čekat. To jsem totiž předpokládal - nenainstaluje se nic a uživatel se rozhodne, jestli na internet chce a jak. Kdepak. Windows nabídnou volbu - uživatel si může vybrat jeden z 12 prohlížečů. Nevím, kolik prohlížečů na světě je, ale vsadil bych se, že víc než dvanáct.

Paradoxní také je, že u starších systémů se nabídka - po příslušné aktualizaci systému - objeví jen těm, kdo používají Internet Explorer, jiným ne. Takže jedna diskriminace je pouze nahrazena druhou. Tomu nerozumím už vůbec.

Kdybych Microsoftu něco vytýkal, tak právě to, že onen spor vedl. Ty peníze totiž plynuly z kapes všech uživatelů, daly se použít jinak, třeba ke snížení cen produktů. 

Mobilní ufoun

Čtvrtý operátor u nás, MobilKom, provozuje mobilní síť U:fon. Od konce minulého roku nabízí mobilní předplacený internet 3G. Pořídíte si modem za necelých devatenáct set korun, zasunete do USB portu, on se sám bez problémů nainstaluje, máte ihned k dispozici kredit 300 korun (povánoční akce nabízí dokonce 1000 Kč do konce ledna), účet nabijete převodem nebo kartou a jedete dál, močálem černým kolem bílých skal, jak praví klasik. Je to opravdu tak snadné, dokonce mám dojem, že při použití modemu na jiném počítači je jeho zprovoznění ještě jednodušší, pokud je to vůbec možné.

FUP je velkorysá, není žádná penalizace, 85 % uživatelů na limit podle statistik nedosáhne. Platí za den připojení, a to tak, že je jedno, kolikrát jste se připojili. Jestli jednou nebo stokrát, na minutu nebo pět hodin, vždycky platíte 30 korun. Stav účtu můžete snadno sledovat na webu. Pro úplnost je třeba dodat, že mobilní ufoun nepodporuje SMS ani hlasové volání.

A jaká je rychlost? Ta je daná primárně použitou technologií CDMA2000 revize A s teoretickou rychlostí 3,1 Gb/s. Prakticky to vypadá tak, že rychlost kolísá velmi značně, jak ostatně poskytovatel uvádí; záleží na zatížení sítě. V mém případě se pohybovala od stovky kb/s po půldruhého Mb/s, typicky jde o cca 300 kb/s bez ohledu na download či upload. Kolísání je však tak rychlé, že ani nemá smysl se na měření odvolávat či spoléhat. Neměl jsem prakticky žádné problémy, snad jen párkrát, když spojení vypadlo na chvilku úplně.

Při ceně 30 Kč(den vychází měsíční výdaj na 9 stovek, což ve srovnání s mobilním placeným internetem bez FUP za 600 korun měsíčně moc výhodné není. Jenže je třeba mít na paměti cílovou skupinu předplacené služby: je určen na cesty, na víkendové použití na chalupě, dovolené, služební cestě, výpadku pevného připojení apod. MobilKom ostatně připravuje variantní tarifikaci, kdy se bude platit po hodinách připojení.

30. 1. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...