Úvod > Články > Rychlost LTE je v praxi o řád nižší. 12 Mbit/s ale i tak mobilnímu připojení sluší

Rychlost LTE je v praxi o řád nižší. 12 Mbit/s ale i tak mobilnímu připojení sluší

Mobilní datové sítě čtvrté generace (4G) postavené na LTE slibují mnohem rychlejší spojení než současná řešení 3G (a 3,5G). Testy v „ostrém“ provozu však naznačují, že operátoři budou muset ještě hodně zapracovat.

Zatímco doma v České republice začínáme objevovat kouzlo rychlého mobilního internetu přes 3G (zejména CDMA) a operátoři slavnostně spouštějí na pár místech největších měst vysílače pro UMTS/HSDPA, ve světě se telekomunikační firmy chystají na sítě 4G a někde je již spouštějí – rychlosti daleko za hranicí 100 Mbit/s za sekundu zní jako velký příslib do budoucna pro všechny uživatele mobilních datových sítí.

Nicméně technologie LTE zatím obrovské hodnoty rychlosti pro stahování a odesílání dat podává jen v laboratořích. V praxi to bude poněkud méně. Reálné rychlosti, jak se teď ukazuje, opravdu nižší jsou. A to zhruba desetkrát.

Měření ze Švédska

Služby na bázi LTE jsou už více než měsíc nabízeny obyvatelům švédského Stockhomu a norského Osla. Světové prvenství v poskytování 4G patří tamnímu operátorovi společnosti TeliaSonera.

Operátor nabízí připojení s rychlostí stahování kolem 50 Mbit/s, což je na mobilní síť hodnota opravdu velká (navíc když si uvědomíme, jakých rychlostí dnes lidé v průměru dosahují v různých pevných sítích).

Společnost TeliaSonera na svých webových stránkách službu LTE charakterizuje samými superlativy – mimo jiné uvádí, že LTE umožňuje asi desetkrát rychlejší datové přenosy než HSDPA, v současnosti nejrychlejší varianta 3G sítí. Nicméně i rychlost 14,4 Mbit/s u HSDPA se od reálné rychlosti podstatně liší.

Stejné to je i v případě LTE – stovky megabitů za sekundu udávané v charakteristikách 4G sítí jsou maximální teoretické hodnoty, jejichž úkolem je ukázat potenciál nové generace mobilních datových sítí a samozřejmě navnadit potenciální zákazníky.

Švédská konzultační společnost NorthStream nedávno provedla testy služby na bázi LTE – závěry jsou jasné: dosažené rychlosti jsou opět několikanásobně nižší, než činí nominální hodnota uváděna operátorem.

NorthStream patřila mezi první klienty Telia, kteří si objednali službu LTE. „Byli jsme zapsáni na listinu a čekali na příslušný LTE modem od společnosti Samsung. Stálo to čekání za to? Říká se, že kdo si počká, ten se dočká. Je to sice pravda, ale lépe na tom budou ti, kdo si počkají déle,“ píše firma na svém blogu.

Jak dále uvádí, instalace USB modemu byla přímočará (po upgradu firmwaru i dodávaného softwaru) a po obligátním restartu systému Windows byl modem připraven k navázaní spojení. Ovšem první problém přišel záhy: signál sítě LTE od TeliaSonera je ještě jaksi slabý, v prostorách firmy nebylo možné se připojit – síla signálu 0 % (také v důsledku povahy budovy). Plný signál zachytili až u okna jedné z konferenčních místností. Poté začalo testování – a výsledek?

„Naše okamžitá reakce byla taková, že prohlížení webu je vcelku dobré, a to pravděpodobně díky nižším latencím ve srovnání s 3G sítěmi. Ale následná četná měření přinesla docela zklamání – testy jsme provedli venku, abychom vyloučili jakékoliv problémy spojené s vnitřním pokrytím, ale nikdy jsme se nedostali za hranici 12 Mbit/s (stahování). Působivější byly hodnoty uploadu, naměřili jsme [v průměru] 5 Mbit/s. Co nám však stále připomínalo fakt, že LTE je v raném testovacím období, byly časté výpadky služby, a to i v místech, kde indikátory síly signálu ještě chvíli předtím ukazovaly maximum.“

Naměřené rychlosti mohou někoho zklamat, ale na mobilní připojení jsou stále úctyhodné – není možné je porovnávat s laboratorními zkouškami na krátké vzdálenosti, kdy LTE umožnilo rychlosti přenosu dat kolem 300 Mbit/s (stahování), resp. 80 Mbit/s (odesílání). Španělská Telefónica před pár měsíci demonstrovala síť LTE s přenosovou rychlostí kolem 140 Mbit/s, což je hodnota, které by rádi dosáhli v provozu i další operátoři. Jak ukazuje (byť raný) test provozu LTE ve Švédku, reálné rychlosti budou ale opět zhruba řádově nižší.

Řádové rozdíly mezi teoretickými a reálnými rychlostmi nevadí jen mnohým uživatelům (tento problém se netýká, jak sami ze zkušeností víte, jen LTE, ale i dalších technologií sloužících k připojení k internetu), ale také firmám, které nové technologie vyvíjejí.

Proti tomu, aby operátoři ve svých reklamách a materiálech používali jako lákadlo teoretické hodnoty daných technologií (v tomto případě LTE), jsou například i společnosti Motorola a ZTE. Ty se domnívají, že přílišný důraz na velká čísla nakonec pověsti technologií a operátorů může jenom ublížit. Společně na podzim minulého roku na konferenci ITU Telecom World varovaly, aby uživatelé nečekali od LTE žádné zázraky v souvislosti s přenosovými rychlostmi – jak tehdy zástupci obou firem uvedli, reálně bychom se v sítích LTE mohli dočkat rychlostí kolem 20 Mbit/s pro stahování a 5 Mbit/s pro odesílání dat. Lidé by se neměli soustředit jen na vysoká teoretická čísla, ale měli by si všímat i dalších přednosti LTE sítí, jako je nižší latence spojení aj.

Hodnoty, které zmínily firmy ZTE a Motorola, jsou vlastně přesně takové, jakých je teď možné dosáhnout v síti TeliaSonera.

Byť mnozí komentátoři v těchto dnech vzhledem ke zkušenostem s LTE od TeliaSonera opět velebí stabilní 3G sítě, ve kterých lze dosáhnout spolehlivého spojení a „srovnatelných“ rychlostí (ovšem jak kde – v Česku se musíte spokojit s maximální rychlostí kolem 1 Mbit/s a to jen na pár místech) a varují před uspěchaným nasazením 4G, i firma NorthStream došla k závěru, že LTE svůj smysl má a splňuje své poslání: nahradit pomalu nedostačující mobilní připojení přes 3G.

„Když si uvědomíme, že ani Řím nebyl postaven za den, tak naše první zkušenost s LTE je velice pozitivní. Funguje to, což je potřeba ocenit. Nemáme sice pokrytí uvnitř kanceláří a i venku při plném signálu služba vypadává, ale nečekáme, že od prvního dne má LTE představovat [spolehlivou] komerční službu. […] I když po prvních zkušenostech se těšíme na další upgrade sítě, jsme rádi, že můžeme zapojit doplňkový HSPA modem, který byl součástí smlouvy na využívání LTE; HSPA vlastně poskytuje podobné špičkové hodnoty jako LTE, ale bez výpadků.“



28. 1. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...