Úvod > Články > Boj s dialery

Boj s dialery

Ač rozvoj rychlého internetu sílí, vytáčené připojení k internetu využívá v České republice přes 700 tisíc zákazníků. Hrozba přesměrování telefonního připojení na linky s nejvyšší tarifikací neustává, poslední dobou takovýchto případů spíše přibylo.

Co to vlastně dialer je?

Dialer je program, který změní telefonické připojení daného počítače. Tato modifikace spočívá v podvodném přesměrování na linky s vyšší tarifikací. Toto přesměrování míří jak na české, tak na zahraniční linky. Nejčastější výskyt tohoto škodlivého kódu je zaznamenáván na stránkách s pornografií, cracky apod. Krom běžných uživatelů modemového připojení se tento problém týká i zákazníků využívajících ISDN připojení. Nejčastěji je připojení přesměrováno do těchto destinací: Nová Guinea, Tokelau či na Cookovy ostrovy. Cena takového hovoru je okolo sta korun za minutu.

Co na to Český Telecom?

Jelikož je ČT majoritním vlastníkem telefonické sítě, měl by se nejvíce zasloužit o ochranu svých zákazníků. Snažení ČT je již dlouhodobé, ale až v posledních týdnech nabylo na komplexnosti. Na adrese http://www.telecom.cz/dialery najdete mnoho užitečných rad a postupů, jak se dialerům vyvarovat a jakou prevenci zvolit.

Český Telecom nabízí hned několik cest. Na webu najdete dvě prezentace v Powerpointu, ale jde spíše o reklamní a statistické informace. Dále je zda nabízena služba Infolimit, pomocí níž lze omezit délku hovoru na tyto specifické linky. V neposlední řadě je zde k dispozici freeware program Optim Access Dial, který zamezuje změnu telefonního čísla u vašeho připojení.

Jak se brání ISP?

Nejen Český Telecom, ale i poskytovatelé by měli mít na paměti uživatelovo dobro. Podíval jsem se po webech největších českých poskytovatelů dial-upu  jak informují své zákazníky o tomto nebezpečí. Volný na svých stránkách o tomto problému mlčí, možná někde v hloubi portálu zmínka je, ale na viditelném místě není. Contactel nabízí stáhnutí programu Optim Access Dial, ale už zapomíná vysvětlit, k čemu je tento program dobrý. Tiscali se tomuto problému věnuje podrobně, nabízí program Tiscali Hlídač, který má krom hlídání změny telefonního čísla i mnoho dalších funkcí.

Jak nabízené programy fungují?

Jedním z nabízených řešení je program OptimAccess Dial 3.0, který chrání telefonické připojení před náhlou změnou volaného čísla. Program je shareware, můžete jej používat 30 dní bez omezení funkčnosti. Když se vám zalíbí, můžete jej zakoupit za hezkou cenu 99 Kč. Krom toho, že program chrání před změnou telefonního čísla, znemožňuje také vytvoření připojení nového. Dále dokáže eliminovat přímý přístup škodlivého kódu k modemu pomocí AT příkazů.

K dispozici je i starší verze programu OptimAccess Dial 2.0, jde o freeware, ale nenabízí tak vysokou ochranu jako verze novější. Shareware i freeware verzi si můžete stáhnout na webu http://www.optimaccess.cz. Instalace je triviální, vyžaduje restart počítače. V programu přidáte do seznamu povolených čísel to, které využíváte k připojení na internet.

Speciálním případem je program Tiscali Hlídač, který si tato firma patrně nechala udělat na zakázku. Program stáhnete na firemním webu, například zde: http://hlidac.tiscali.cz. Program nainstalujete v mžiku, ani není vyžadován restart počítače. Ihned po instalaci je program spuštěn, a jste-li připojeni k internetu, je požadováno vyjádření se k právě běžícímu připojení, kde zvolte, že jej lze považovat za důvěryhodné. Program poté kontroluje automaticky připojení, zda není měněno. 

Závěrem

Jste-li připojeni přes vytáčené připojení k internetu, určitě použijte i jiné nástroje, než jen Optim Access Dial, například solidní antivir (Avast i AVG jsou k dispozici zdarma), k nim solidní firewall (například Kerio) a jste zabezpečeni až nad hlavu, i když se vám může zpomalit počítač. Každopádně je skvělé, že se Český Telecom i část operátorů snaží rozšiřovat informace o problému dialerů.

26. 5. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...