Úvod > Články > Google chystá vlastní optickou síť: 1 Gbit/s pro domácí klienty

Google chystá vlastní optickou síť: 1 Gbit/s pro domácí klienty

A další novinky uplynulých dní: Microsoft si posvítí na pirátské Windows 7 - Mozilla přiznala, že doplněk nebyl nakažený trojským koněm - a více...

Microsoft si posvítí na piráty s Windows 7

Kvůli kladným ohlasům roste prý zájem o nelegální kopie Windows 7. A tak na rozdíl od předchozích Windows Vista se crackeři snaží vytvořit co nejvíce nástrojů umožňujících používání nelicencovaných, neaktivovaných verzí. Microsoft na tuto skutečnost reaguje a uživatelům v rámci Windows Update začne distribuovat "dobrovolnou" aktualizaci systému. Ta obsahuje protiopatření právě na použité cracky a různé nástroje obcházející řádnou aktivaci Windows 7.

Microsoft aktualizací míní najít a deaktivovat v systému "více než 70 známých a potenciálně nebezpečných cracků". Opatření je určeno pro edice Windows 7 Home Premium, Professional, Ultimate i Enterprise.

Na webu Microsoftu bude nová verze WAT (Windows Activation Technologies) dostupná od 16. února, v automatických aktualizacích Windows 7 se objeví den nato.

Aktualizace je dobrovolná – to dost možná také souvisí s faktem, že se nedá vyloučit, že jako mnohdy v minulosti WGA povede k planým hlášením i u licencovaných a řádně aktivovaných systémů, které se následkem špatné detekce deaktivují.

Mozilla bere zpět prohlášení o malwaru v rozšíření

Společnost Mozilla oznámila, že udělala chybu, když jeden z doplňků pro Firefox označila za infikovaný nebezpečným kódem.

Útočný kód se podle zjištění měl objevit ve dvou doplňcích - Sothink Web Video Downloader a Mater Filter. Mozilla proto oba doplňky infikované trojskými koni smazala ze serveru.

Jak se však teď ukázalo, u prvního zmíněného doplňku se jednalo o planý poplach. "Sothink Video Downloader v4 neobsahuje malware," sdělila Mozilla na blogu věnovaném doplňkům. Zdůraznila, že druhý doplněk naopak nebezpečného trojského koně obsahuje.

Proti obvinění o přibaleném malwaru se v minulém týdnu ohradili lidé z čínské firmy SourceTec Software, která rozšíření Sothink Web Video Downloader vyvíjí. Firma zdůraznila, že kódy před uvolněním vždy na přítomnost nežádoucích prvků testuje.

Mozilla doplněk vrátila na web a uživatelům i vývojářům se omluvila.

Google chystá vlastní optickou síť: 1Gbit/s až domů

Společnost Google oznámila, že má v plánu postavit a testovat vysokorychlostní připojení k internetu přes optická vlákna. Firma se bude snažit svá vlákna nabídnout napříč celými Spojenými státy a slibuje přípojky "100krát rychlejší než ty, které dnes má většina Američanů." I rezidenčním zákazníkům chce totiž za rozumnou cenu nabídnout přípojky s rychlostí 1Gbit/s.

Google uvedl, že v první fázi projektu bude připojení testováno u zhruba 50 tisíců klientů, v plánu má však půl milionu domácností.

Zájemci o testování se firmě mohou hlásit přes webovou stránku. 26. března pak bude oznámeno, kde bude síť spuštěna.

Za sdílení hry mladík zaplatí 1,5 milionu australských dolarů

James Burt (24) z australského Queenslandu zaplatí společnosti Nintendo 1,5 milionu australských dolarů, tedy v přepočtu více než 25 milionů korun, za to, že týden před vydáním zpřístupnil hru New Super Mario Bros pro konzolu Wii na internetu.

Jak uvádí australské deníky s odvoláním na prohlášení společnosti Nintendo, mladý muž "byl vypátrán pomocí sofistikovaných forenzních metod". Zároveň musel sdělit hesla ke všem svým účtům na sociálních sítích, hesla k e-mailovým schránkám i webovým stránkám.

Firma dále uvedla, že to nebyl jen problém na australské úrovni, ale byl celosvětový. "Tisíce a tisíce stažení – připravilo to o zisky nejen nás, ale celý průmysl. "Nahrání hry na internet se nedotklo jen nás, ale také prodejců. A pokud oni hry neprodají, musejí nést následky ztrát. Když je hra jednou na internetu, už ji mají na dosah všichni," řekl Rose Lappin z australské pobočky Nintendo pro The Sydney Morning Herald.

Google spustil vlastní sociální síť

Nával sociálních sítí soupeřících s Facebookem a Twitterem pokračuje. Udělat díru do kyberspolečenského světa chce i Google, který překvapivě spustil v rámci e-mailové schránky Gmail vlastní síť zvanou Google Buzz, česky "Hlášky".

Motivací Googlu je přinést jednoduchý nástroj pro komunikaci mezi skupinami lidí a ulehčit jim správu dalších sociálních sítí a webových stránek.

Uživatelé v hláškách vidí aktuální činnost kontaktů na dalších webech, jako je Google Picasa, Flickr, Google Reader nebo i Twitter. Mohou tak sdílet a komentovat fotografie, video nebo zajímavé články.

Google Hlášky zatím nepodporují Facebook, ale to se v budoucnu má změnit – novou službou Google chce lidem usnadnit orientaci v informacích, které na ně číhají na nesouvisejících sítích, právě včetně Twitteru a Facebooku. Brzo by se Hlášky měly dočkat i lepší provázanosti s Twitterem, tj. kdy přímo z prostředí Gmailu bude možné posílat aktualizace stavů na Twitter. Twitter s Hláškami je v současnosti provázán jen opačným směrem, tedy uživatel může do Gmailu importovat stavy z Twitteru.

Krátké představení Google Buzz (Hlášky) najdete na webu Googlu.

Nakonec malé upozornění: Hlášky začnete sdílet automaticky s těmi kontakty, s kterými si nejčastěji píšete. A takoví lidé pak mají přehled o dalších vašich kontaktech. Tato skutečnost o narušení soukromí byla Googlu už v den spuštění služby pořádně vyčtena.

15. 2. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...