Úvod > Články > Kvalitní bezplatný webhosting

Kvalitní bezplatný webhosting

Najít v dnešní době kvalitní placený hosting pro web je velice obtížné. Najít solidní hosting zdarma je skoro nemožné. Přesto se pokusíme srovnat několik projektů, které nabízejí zajímavé hostovací služby pro vaše webové stránky.

Pokud nahlédneme trochu do minulosti, pak můžeme zavzpomínat na doby, kdy hosting webových stránek patřil ke zbožnému přání a nedostupnému snu – zejména pro běžné uživatele, dnes bychom asi řekli pro bloggery. Kromě toho, že byl hosting drahý, obvykle bez podpory skriptovacích jazyků a databáze, také ceny doménových jmen se počítaly na tisícikoruny. Dnes, kdy lze doménu s různou koncovkou získat do tří stokorun, je situace jiná i na poli s hostingem.

Do českých předražených vod internetu, kde mnoho uživatelů raději hostovalo v zahraničí, vstoupili menší poskytovatelé webového prostoru a udělali v rámci konkurenčního boje pořádný vítr v cenících velkých webhostingovývh společností. Příkladem za všechny může být Banan nebo Ebola. Ač je na tyto nízkonákladové hostingy občas slyšet kritika, můžeme jejich autorům poděkovat. Nebýt těchto projektů, asi by byl hosting webů stále zbytečně předražený.

Endora: Maximum služeb za 0 Kč

Freehosting Endora byl od samého začátku navržen tak, aby jako první v ČR nabídl služby, za které se běžně platí, zcela zdarma. Nabízí solidní 2 GB prostoru pro FTP úložiště a databáze pro neomezené množství domén. Veškeré nastavení se provádí velmi snadno přes přehlednou webovou administraci. K dispozici jsou připraveny i videonávody. Asi největší výhodou tohoto hostingu je možnost spravovat více domén na jeden uživatelský účet. Pokud tedy vytváříte web pěti různým zákazníkům, můžete je všechny spravovat pomocí jednotného rozhraní. Na každý web tak máte 2 GB. Dohromady tedy dostanete na pět webů celkem 10 GB prostoru. 

Na každý web může být navázána jak doména druhého řádu, tak doména třetího řádu, kterou vám Endora poskytne zdarma. Hosting podporuje technologie PHP, MySQL (včetně PhpMyAdmin), dále umožňuje spouštět skripty pomocí služby CRON. Velkou předností je možnost nainstalovat redakční systémy Wordpress, Joomla, Drupal apod. pomocí jediného kliknutí v administraci. Zprovoznit tyto systémy je často nelehké, ale v podání tohoto hostingu jde o otázku několika vteřin.

Free webhosting Endora funguje ze sponzorských darů, na oplátku na každý web do patičky automaticky umisťuje pět sponzorovaných odkazů. Provozovatel se dušuje, že tyto odkazy nijak neomezují váš projekt, neodkazují totiž na pochybné nebo závadné stránky. Dále je možnost ovlivnit umístění i grafiku těchto sponzorovaných odkazů. Nově nabízí provozovatel placený webhosting, kde za cca 15 Kč měsíčně dostanete 5 GB prostoru pro každou doménu - a vaše weby budou zbaveny zmíněných reklamních odkazů.

IC.CZ: Dostačuje na základní projekty

Projekt Endora je poměrně nový, ale IC.CZ funguje již řadu let. Zdarma vám webhoster nabízí 250 MB prostoru, PHP, MySQL, CRON, přehlednou administraci a další služby. Na základní a méně náročné projekty je tento hosting jako dělaný. Buď si můžete zvolit webovou adresu třetí úrovně z nabízených variant, nebo za dvě stokoruny zaregistrovat doménu druhého řádu, která bude na váš freehosting přímo nasměrována. Freehosting má v záhlaví úzkou lištu se sponzorskými odkazy, jejíž barvu si můžete nastavit dle libosti. Provozovatelé nabízejí také placenou variantu hostingu, která má zhruba desetkrát větší prostor pro vaše stránky a pro databázi, je rychlejší, zálohovaná a dokonce k hostingu můžete dostat doménu druhého řádu zcela zdarma. Cena tohoto programu je 600Kč na rok.

Webzdarma: Neurazí, neoslní

Tato služba funguje na internetu již také mnoho let. Provozovatel na svém webu nabízí 200 – 500 MB prostoru podle toho, jaký typ reklamy si na webu necháte líbit (reklamní pás odkazů nebo banner). Kromě FTP účtu lze využít technologie PHP a MySQL, zdarma zaregistrovat doménu třetí úrovně nebo využívat e-mailovou schránku o velikosti 50 MB. Služba jako taková je vhodná na statické nenáročné prezentace, i když provozovatel uvádí možnost využít a instalovat redakční systémy, zkušenosti uživatelů jsou trpké – gigantické produkty jako Joomla fungují na tomto webhostingu poměrně pomalu.

ASPone: Pro nadšence do technologie ASP.NET

Bezplatný hosting pro skriptovací jazyk ASP.NET takříkajíc - abys pohledal. Existují ale možnosti, jak testovat tuto technologii bezplatně. Webhosting ASPone nabízí zdarma 40 MB pro váš projekt včetně možnosti využití databáze MS SQL a dalších technologií společnosti Microsoft. ASPone je jako jediný ASP.NET 3.5 freehosting zdarma, jenž nabízí všem uživatelům možnost vyzkoušet si nový Windows Server 2008. Zajímavé je, že i u bezplatných účtů je možné využít technickou podporu nebo obnovu dat ze záloh po dobu jednoho měsíce.

Závěrem

Vybrat dobrý bezplatný hosting je skutečně složité. Věřte ale, že mnohem těžší je vybrat dobrý hosting placený. U bezplatného jej vyzkoušíte a maximálně svůj web přesunete jinam. U placeného obvykle zaplatíte cenu na rok dopředu a jste tak s poskytovatelem kotingu svázáni. Pokud máte nějaký další zajímavý tip na bezplatný hosting, určitě jej napište do diskuse pod článkem.

18. 2. 2010

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.