Úvod > Články > Jak na webovou stránku s Google Sites

Jak na webovou stránku s Google Sites

Pokud přemýšlíte, jakým způsobem modernizovat svůj stávající web, nebo si jen chcete vyrobit stránky vlastní, je dobré se zamyslet nad možností užití Google Sites. Je to rychlé, pohodlné a snadné. Tento nástroj lze použít od osobních stránek, přes firemní intranet až po prezentaci vašich výrobků. Vše v několika minutách.

Google Sites není žádnou novinkou. Internetová jednička tento nástroj provozuje již poměrně dlouhou dobu a postupně jej vylepšuje. Zatímco svým primárním vzezřením byla zaměřena spíše na firmy, dnes se snaží oslovit i běžné uživatele, například rodiny... Jednou ze zmíněných inovací jsou například šablony, které vám mohou sloužit jako inspirace a ulehčit vám práci s návrhem webu.

Že nemáte ještě stránky vaší rodiny s rodokmenem a rodinnými příhodami? Nebo plánujete svatbu a nemáte svatební web? Či snad vy sami nebo vaše firma, zájmový kroužek nebo třeba dětský tábor, na který jezdíte jako vedoucí? Pak není vždy potřebné se snažit o vybudování vlastního webu pomocí xHTML, což je cesta vhodná spíše pro odborníky, ale můžete sáhnout po některém hotovém řešení. Svými funkcemi se v podstatě nabízejí především dvě služby; námi zmiňovaný Google Sites a český Webnode. My se budeme věnovat právě produktu prvnímu, ale i Webnode rozhodně stojí za vyzkoušení. Je sice o něco méně flexibilní a je pomalejší, ale umožňuje větší variabilitu vzhledu, nabízí možnost tvorby blogu v rámci webu a několik zajímavých funkcí, které mohou být pro nejednoho uživatele zajímavé a přínosné.

Nástroje tohoto typu umožňují dosáhnout poměrně pěkných výsledků s minimálním úsilím, ale s tím přichází určitá úskalí a omezení. Předně je to omezená variabilita vzhledu. Něco je možné měnit, upravovat, ale většinou máte na výběr několik málo šablon a weby vypadají pak velmi podobně. Dále je to nižší šance zasáhnout do HTML kódu webu. Zvláště Google takto omezuje možnost nějakého svévolného přidávání aplikací třetích stran.

A v neposlední řadě je zde úskalí, které číhá na nepříliš zkušeného uživatele. Při návrhu webu je potřeba zvážit, jak bude asi velký, jakou by měl mít logickou strukturu a provázanost. Spravovat špatně rozvržený web není nic snadného ani praktického. A nepřináší to ani komfort pro návštěvníky. Rozhodně se tak vyplatí věnovat pár minut zvažování a návrhu stránek tak, aby web byl funkční a přehledný pro všechny zúčastněné.

Přehled základních funkcí

Nyní se pokusíme představit alespoň ty nejdůležitější - již hotové a nachystané - funkce a podívat se na některé „triky,“ které nám umožní využít i na první pohled ne právě snadno implementovatelné funkce. Výčet není úplný, ale spíše informativní.

Každý web má zdarma k dispozici 100 MB prostoru (více je možné dokoupit). To sice není mnoho, ale celá řada komponent vašich stránek může být umístěna jinam. Například fotografie je vhodné umísťovat na Picasa Web Album, kde máte k dispozici 1 GB prostoru, přehlednou organizaci a navíc můžete vytvářet poměrně snadno i prezentace.

Další místo je možné uspořit, pokud svůj web propojíte s Google Dokumenty. To je výhodné nejen pro delší texty, ale především pokud chcete provozovat něco jako návštěvní knihu, petici, vzkazník... Právě pro tyto účely slouží Formuláře v právě zmíněných dokumentech. Praktickou ukázkou toho, jak může petice vypadat, jsou třeba stránky zamířené proti ČEZu. Výhodou jsou pak pokročilé možnosti analýzy získaných dat nebo jejich snadné vyhodnocování a další zpracování.

Ke každému webu je ve „standardní“ výbavě k dispozici fulltextové vyhledávání, které lze poměrně snadno nastavit dle vašich potřeb nebo generátor mapy stránek, což jistě návštěvníci ocení. Mezi další rychle a snadno použitelné nástroje patří funkce odpočítávání dnů do určité události, dále správce úkolů a možnost založit si na webu vlastní archiv souborů.

Jelikož nechybí možnost nastavení práv uživatelů, je možné web použít i k čistě soukromému archivování dat (i když je zde ona zmíněná omezená bezplatná kapacita) nebo pro práci v týmu. Uživatelům je možné nastavovat určitá práva, je možné také umožnit čtení webu jen vybraným uživatelům. Administraci přitom zvládne opravdu každý a je jen otázkou vkládání e-mailových adres do patřičného políčka a zaškrtnutí příslušných práv.

Web se snaží o maximální propojení s webovými aplikacemi od Google. Není tedy problém si přehrávat v okně PowePointovou prezentaci, odebírat RSS zdroje nebo sledovat videa uložená na YouTube. Nechybí ani podpora rozmanitých nástrojů (gadgetů). Na druhou stranu je pravda, že přidávání kódu třetích stran je značně komplikované, což má mimo jiné za cíl větší bezpečnost webu.

Vkládání jednotlivých prvků je poměrně intuitivní a pro vědecké či školní účely potěší možnost práce se vzorci a výrazy přímo v textu. Na webovou stránku je možné vkládat textové rámce, seznamy, videa, mapy, obrázky. Vše probíhá klikací metodou a pokud nechcete, nemusíte vůbec sáhnout po ruční úpravě HTML kódu.

Jako poznámku na okraj připojuji, že nechybí samozřejmě možnost vydělávat pomocí reklamy od Google. Tu je možné vkládat buď na určitá místa automaticky nebo také ručně na konkrétní stránku. Snadné je také propojení s Google Analytics, takže o provozu na svém webu můžete mít dokonalý přehled.

Začínáme

Nyní se pokusíme naznačit, kudy by se měly ubírat kroky začínajícího uživatele. Je potřeba zdůraznit, že ovládání aplikace je zcela intuitivní, takže jej zvládne opravdu každý. K založení webu je potřeba mít účet u Google. Ten koneckonců potřebujete i u Dokumentů a Picasa Web Alba. Pak již jen stačí zvolit název stránky, zda má být web veřejný - a jakou má mít adresu. Po opsání bezpečnostního kódu se před vámi objeví již čerstvě založený web. Pro jednoduchost je možné před založením webu ještě zvolit šablonu. Tato varianta je pro celou řadu uživatelů poměrně praktická. Stačí překrýt původní obsah a nějakou koncepcí se není třeba příliš zatěžovat. Šablonu ale doporučuji spíše začínajícím uživatelům. Těm pokročilejším by mohla přinést více práce než užitku.

Administrace se realizuje ve dvou oblastech. Jednak je to úprava samotné stránky. Ta se zapíná tlačítkem upravit stránku. Novou stránku je pak možné přidat tlačítkem vytvořit novou stránku. Pro administraci webu jako celku slouží v menu Další akce funkce spravovat web. Zde je možné nastavit, jaké položky se budou objevovat v bočním panelu, vzhled webu pomocí témat, rozložení webu nebo jeho popisek, který je vhodný pro SEO.

Nyní již jen stačí se pustit do samotné tvorby. Doporučuji projít si nejdříve možnosti nastavení, abyste zbytečně nehledali problémy tam, kde ve skutečnosti nejsou. Jako ukázky přikládám na závěr svůj web či stránky zajišťující kooperaci na přípravu jednoho dětského tábora.

25. 2. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...