Úvod > Články > Co nevíme o Windows Phone 7

Co nevíme o Windows Phone 7

Microsoft má za sebou první vlnu komerční prezentace svého nového mobilního operačního systému - a prakticky okamžitě potom ukázal i demoverze mobilních telefonů postavených novému OS na míru. Něco tedy víme, ale zdá se, že toho neznámého je zatím víc.

Od prvního pohledu je jasné, že výhodu bude mít hrstka uživatelů přehrávače Zune HD, neboť rozhraní využívá stejný koncept („hubs“ a „pinning“), který se poprvé objevil právě u této periférie. Vyhledávač Bing bude mít vlastní tlačítko a stejně jako u iPhonu si neužijeme s aplikací Adobe Flash (nevysmívali se ještě nedávno zastánci Microsoftu konkurenci?). Víme také výrobce mobilů (LG, Samsung, HP, Dell, Sony Ericsson, Asus a Qualcomm), z čehož je jasné, že Microsoft se rozumně do výroby hardwaru nepouští.

Tím ale naše znalosti víceméně končí. Hned první otázkou je, kdy se nové mobily objeví, protože dosavadní informace o tom, že to bude někdy kolem svátků roku 2010, je víc než mlhavá. Většina expertů tipuje Vánoce 2010, ale bude to platit pro všechny výrobce, nebo jen pro někoho?

Podobně jako u Flashe, Microsoft mlží v oblasti multitaskingu. Také tam opakovaně kritizoval Apple, jehož OS to nepovoluje. Dosavadní informace o novém OS mluví o přístupu k aplikacím pomocí „hubs“, ale to není pravý multitasking. Řada lidí také marně pátrá po tom, která verze IE bude součástí operačního systému. Microsoft zatím poněkud neslaně a nemastně prohlašuje, že to bude nejpokročilejší verze IE v historii. Pod tím si ale může každý představit, co chce.

Nejasné je také to, který přesně operační systém vlastně bude srdcem nových mobilů Windows Phone 7. Název Windows Mobile 7 pravděpodobně platit nebude, takže která verze tam vlastně bude – CE 6.0 R3?

Stejně jsme na tom v oblasti služeb Windows Life. Podle prohlášení lidí z Microsoftu tam některé služby budou, termín „některé“ si ale můžeme vysvětlovat, jak chceme. Osobně bych tipoval Hotmail, Live Messenger, Life Writer a Life Photo Gallery, ale ve hře je ještě spousta dalších.

Trochu z jiného soudku je pochopitelně otázka na to, jestli to všechno není trošku pozdě. Sám Steve Ballmer přiznal, že současný trh s mobilními telefony je plný přístrojů, které vypadají úplně stejně a dělají totéž. Microsoft se proto snaží přijít s něčím jiným a maximálně přitom využít investice, které prošly komínem neúspěšného přehrávače Zune.

Dalším problémem je načasování. Pokud by nový mobil s novým operačním systémem byl na trhu v březnu, má šanci. V prosinci pak mnohem menší. Válka operačních systémů u mobilů nakonec nějak dopadne, ale které firmě chce Microsoft přebrat zákazníky? Apple ani Google mobil s OS od Microsoftu nabízet nebude, ostatně kdo by opakoval sebevraždu Palmu. A tak jediná firma, která se má důvod obávat, je RIM, který zatím o dalších plánech mlží a včasný a dobrý mobil s Windows Phone 7 by mu mohl vzít vítr z plachet.

24. 2. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.