Úvod > Články > Televizory – formáty, titulky a zvuk: jak na to?

Televizory – formáty, titulky a zvuk: jak na to?

Když jsem minule psal o širokoúhlých formátech, problém s televizním vysíláním jsem jenom naťukl. Zmínil jsem letmo, že přes všechny ty řeči o „moderním“ formátu 16:9 je stejně velká část – poměr si odhadnout netroufám, protože nesleduju vše od rána do večera – programů dokonce jen ve formátu 4:3. Spekuluju, že u zahraničních pořadů je nákupní cena tohoto formátu nižší. Další část je ve formátu 16:9, zbytek v 21:9.

Zmatek na straně diváka zvyšují set-top boxy, pozemní či kabelové (satelitní nemám, ale není důvodů, aby to tam bylo jinak), televizory a jejich propojení. Tyto čtyři komponenty, vlastně pět (formát pořadu, formát vysílání, StB, TV a jejich propojení), vytvářejí džungli neřešitelných problémů. 

Posledním okamžikem, kdy přepínání formátů a zobrazování fungovalo, byly klasické vakuové obrazovky. Sice byly v „zastaralém“ formátu 4:3, ale divák viděl, co měl -a to včetně titulků, což je problém, ke kterému dnes mířím. Já od pořízení obrazovky 16:9 řeším problémy s přepínáním obrazovek denně. Jediné, co funguje (měl jsem dva „digitální“ televizory), je automatický formát 16:9. Tedy, funguje. Pokud se vysílá v tomto formátu, je to OK. Formát 4:3 je přirozeně „automaticky“ neesteticky roztažený.

Pokud přijímáte kabelovku nebo máte externí set-top box, otvírá se vám prostor pro další nastavování. Týž program z kabelovky se chová jinak než při příjmu z interního set-top boxu, o externím nemluvě. A pokud máte diskový rekordér, máte záruku, že dálkový ovladač z ruky nepustíte.

Máte pravdu, pokud namítáte, že vy problémy nemáte. Já popisuji své zkušenosti a poznatky (dva loňské modely televizorů, jeden HD ready, jeden Full HD) a vycházím ze svých nároků. Je to stejné jako třeba s počítačem. Znám uživatele, kteří jednou týdně přeinstalovávají systém, aby počítač pracoval, jak chtějí, aniž by to považovali za újmu. Berou to jako nedílnou součást používání této technologické hračky a diví se těm, které to vytáčí. Já se zase divím těm, které vytáčí, když jim ve vlhkém počasí nestartuje auto – pro mě je to denní chléb, ale raději ho nikomu nenabízím...

Zpět k formátům. Zapomněl jsem ještě na HD vysílání, kdy se vše ještě komplikuje. Obraz téhož kanálu se chová jinak v normálním a vysokém rozlišení, možnosti nastavení jsou jiné a menší. Někdy dokonce obraz ani nezaplní obrazovku...

A teď si k tomu přidejte titulky. U obrazovek formátu 4:3 bylo velmi vítané, když titulky byly v dolním černém pruhu. Televizní titulkování se provádí větším fontem, takže občas měl divák dojem, že sleduje program přes skleněné dveře čekárny. U obrazovek 16:9 však musí titulky do obrazu, jinak se divák právem naštve. Fantazie na straně vysílací je však velká, takže se stává, že se objeví první řádek titulků v obraze a druhý v černém pruhu.

Tak či tak titulky pak určují, jak si nastavíte obraz u sebe, což však není tím správným řešením.

Uvažoval jsem, že se poptám, ale pak jsem to vzdal, protože s ohledem na vysílací praxi se dají odpovědi čekat. Ideální řešení, a sice volba umístění titulků, by se mohla uplatnit u nových pořadů. S ohledem na nesmyslný počet voleb u současných přijímačů by se jistě vložení další našlo, ale naději si nedělám. S ohledem na varietu ve formátech vysílaných pořadů by se stejně problém řešil jen částečně.

Přístup televizních společností je ostatně macešský už dlouho. Než začaly vysílat přijatelně často v širokoúhlém formátu, narostly mnohým fousy až po pás. Se zvukem je to ještě horší. Duální jazykový doprovod se vysílá jako stereo a mnohé přístroje automaticky nepřepnou. Vysílání ve vysokém rozlišení nabízí tzv. digitální zvuk. Podle všeho se tím míní Dolby Digital, což samo o sobě neříká nic o prostorovosti. DD je i 2.0, tedy prosté stereo. Nic proti němu, ale čekal bych přece jen víc. Běžný televizor ostatně se zvukem žádnou díru do světa neudělá, jak kvůli počtu zvukových kanálů a reproduktorů, tak s ohledem na jejich kvalitu. Pro dobrý zvuk musíte sáhnout k externím zesilovačům a reprobednám.

Možná si někdo vzpomene, že jednu dobu se objevovaly pořady se zvukem Dolby Digital ProLogic. Ten se dal přijímat i na analogových přijímačích a přes externí zesilovač s dekodérem se člověk mohl pokochat pěkným prostorovým zvukem. Ostatně podle mých zkušeností není nad staré dobré stereo, které po prohnání přes dekodér DD ProLogic, ať verze I nebo II, dosahuje prostorového dojmu často lepšího, než je běžný odbytý pětikanál DD 5.1 u dévédéček.

Já osobně jsem zvolil ryze pragmatický přístup – titulkované pořady sleduju zásadně přes projektor, kdy umístění titulků nehraje roli – místa na plátně je víc než dost. Tudy ostatně vede i cesta, jak se s formáty a titulky popasovat. Než investovat do obrazovek s velkou úhlopříčkou, pořiďte si projektor, s nímž dosáhnete lepších výsledků za menší peníz. A pokoj nehyzdí sice elegantní a dominantní, ale přece jen velká kráva. Zvuk proženu domácím kinem se zmíněným dekodérem DD ProLogic a nemusím být odkázaný na to, co mi nabídnou vysílací společnosti.

3. 3. 2010

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.