Úvod > Články > Kam vás zavedou překlepy na síti?

Kam vás zavedou překlepy na síti?

Znáte to. Chcete napsat internetovou adresu na svoji oblíbenou restauraci a najednou koukáte na stránky domova důchodců. Nebo když si chcete změřit rychlost svého připojení a namísto DSL.cz napíšete jen DS.cz…

DS. Naštěstí se nedostanete na stránky dělnické strany, ale rovnou na Diplomatický servis. To je organizace, která spravuje majetek diplomatů, ale o rychlosti připojení nejspíše nebude mít nejmenší páru.

Pochopitelně nejvíce chyb se dá nadělat v nejrůznějších zkratkách. Za všechny uveďme jen několik příkladů: Zatímco DHL je společnost, která vám přepraví, co chcete a jak chcete, HL s příponou cz pak není Hokejová liga, ale doména firmy Herbalife, což dohromady tvoří povedenou trojkombinaci.

Pochopitelně jsou zde i další typy překlepů. Jedním z nich je problém s českou a anglickou klávesnicí. Pokud si nedáte pozor, neubráníte se občas záměně Y za Z a naopak. To dokáže také způsobit nejednu taškařici a odeslat vás kamsi na samé hranice vesmíru - a zároveň občas nestíháte kroutit hlavou nad tím, jaké domény si kdo dokáže registrovat.

Zajisté - občas v tom může být i záměr. Zkoušel jsem, zda je ještě funkční stránka zahoo.com, která svého času nabízela jakousi zásilkovou službu. Pochopitelně gigantu Yahoo musela být trnem v oku. A skutečně, dnes je jedno, jestli napíšete yahoo nebo zahoo, dostanete se tam, kam očekáváte.

Ono to napodobování známých domén je vůbec dobrý byznys. Svézt se na vlně popularity a ukrojit si z koláče aspoň částečku potenciálního zákazníka, a nebo alespoň napálit některého z těch ňoumů za počítači, to je nadmíru lákavé… Ale zkusili jste v poslední době rezistenci třeba Googlu? S trochou nadsázky se dá skoro říci, že to nepotrvá dlouho a když do lišty napíšete jenom G, budete ke Googlu jako k pramáti veškerenstva a nirváně světového internetu automaticky přesměrováni (Poznámka editora: V prohlížeči Opera skutečně stačí zadat jen G do adresního řádku.) Ti, kteří budou hledat bod stejného jména, budou sice možná zklamáni, ale na druhou stranu nemají jej hledat na internetu…

Když jsme u toho Googlu, měli bychom se ještě podívat, co se může stát, když chcete do svého Gmailu. Nic? Ale to se pletete. Když totiž zadáte „omylem“ gma.com, budete z nepochopitelného důvodu přesměrováni na mullermartini.com, což má být nějaká echt americká velkotiskárna… I když… Ono to vlastně k té poště - avšak papírové - má docela blízko!

Pak je tu ještě jedna forma dezinformace, ale ta je způsobena spíše inteligencí uživatele, který už se po webu pohybuje nějakou dobu a troufá si odhadnout, jak by mohla znít ta která adresa - řekli jsme si, že zejména u institucí jsou zkratky poměrně čitelné, i když se v nich dá snadno splést. Zkrátka a dobře dejme tomu, že chcete navštívit stránky Centra sociálních služeb Praha. Zcela logicky proto zadáte Cssp.cz, jste přece příliš dobří na to, abyste používali Google.

Nu, internet vám vaši domýšlivost vrátí i s úroky, protože namísto sociálních služeb se vám dostane leda České společnosti pro svařování produktů, což je v zásadě něco tak bizarního, že jste nakonec rádi, že jste zkusili štěstí. Upřímně si totiž nedokážu představit, že bych na tyhle stránky narazil jakýmkoli jiným způsobem. Navíc takový design aby člověk v dnešní době pohledal…

Jak je vidět, brouzdání po internetu je stále zábavné a vždy dokáže překvapit. Určování přesné cílové adresy je ale problém, který bude budoucnost docela řešit. S konkrétní situací se můžeme setkat při hledání adresátů stále ještě nových a neokoukaných datových schránek.

Pokud totiž chcete zaslat nějakou úřední listinu Janu Novákovi, advokátovi, můžete si být jisti, že takových Janů Nováků najdete už dnes (natož pak zítra) v systému možná celá mračna. V tom okamžiku nastává pídění se po dalších informacích, které vám jasně určí, že tenhle Honza je ten váš a žádný jiný to být nemůže. Zatímco překlep v url adrese je poměrně zábavným a nezdržujícím omylem, podobná chyba u datových schránek může přinášet přímo fatální následky. Ale to už je jiná a rozhodně nikterak veselá kapitola, která sem dneska rozhodně nepatří.

V každém případě - pokud máte sami nějaký povedený překlep, který vás dostal někam, kam jste se nikdy nechtěli podívat, podělte se v diskusi. Vsadím se, že se to stalo každému a určitě víckrát než jednou. Tudíž pod heslem „Čtenáři dsl.cz sobě!“ - podělte se!

6. 3. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...