Úvod > Články > Placený hosting, aneb zadarmo drahý … ?

Placený hosting, aneb zadarmo drahý … ?

Zorientovat se v předražených a nekvalitních vodách českého hostingu není až tak jednoduché. Český trh za světem pokulhává hlavně v kvalitě služeb. Co za své peníze můžete očekávat a jak se vyvarovat chyb? Jakou koncovku domény si zaregistrovat? Jaký zvolit hosting, aby cena odpovídala službám? Jak zjistit, zda váš poskytovatel hostingu podporuje open source projekty, které používáte, aby vám nezůstal zaplacený hosting a jinak nic?

Dříve než začnete hledat kvalitní hosting, položte si otázku, co od něj očekáváte, a pak teprve hledejte, registrujte se a objednávejte. Základem pro pořízení hostingu je druh prezentace či aplikace, kterou budete na hostingu provozovat. Jde-li o čistě statickou prezentaci s několika fotkami, je pro vás placený hosting zbytečný. 

Platit za hosting se vám vyplatí, pokud chcete profesionální řešení na míru určené k prezentaci sebe či své firmy. Osobní blog, prezentaci firmy či organizace, malý e-shop, to jsou aplikace, pro které je placený hosting to pravé. Další požadavky určí velikost, rychlost, podpora databází či programovacích jazyků hostingu. Součástí registrace je také výběr domény, kterou buď již máte, nebo si ji objednáte spolu s hostingem.

U nás se nejčastěji používá doména prvního řádu s koncovkou .cz. Cena za registraci .cz domény se různí u každého registrátora, dejte si ovšem pozor na cenu za prodloužení domény na další rok, která je někdy dvojnásobná oproti ceně pořizovací. Samozřejmě nejste nuceni mít doménu prvního řádu s koncovkou .cz. Můžete si vybrat i z řad tzv. nevyhrazených domén s koncovkou .com, .info, .net, .org, .eu. U poslední domény prvního řádu můžete registrovat tvar domény i s českou diakritikou - a nejen této, ale všech abeced oficiálně používaných v EU, např. znaky bulharské abecedy. Jistou zvláštností je doména .name, měla by být vázána na použití s vaším jménem či příjmením, ale není to bezpodmínečně nutné.

Po registraci domény můžeme přistoupit k výběru hostingu. Nejlépe si vše ověříte bezplatnou zkušební dobou, kterou někteří poskytovatelé hostingu nabízejí. Je jich však jako šafránu, a proto se nebojte ji požadovat i u těch, kteří ji nenabízí. Pokud chcete provozovat některý z open source projektů jako je Drupal, Joomla, WP, phpBB a další, ptejte se předem. Valná část poskytovatelů v případě open source projektů uvádí, zdali je poskytuje, či ne, a jak si provoz daného projektu nastavit.

Ti pokročilejší vám umožní přes administrační rozhraní daný projekt nainstalovat jedním kliknutím. Nebojte se však navštívit i české stránky daného projektu, kde často najdete stránku černých i bezproblémových hostingů pro váš projekt, mezi nimi lze někdy objevit i poskytovatele, který o sobě svatosvatě prohlašuje, že tento open source projekt podporuje, ale v praxi je to jinak. Inu když na hosting lapají, krásně vám zpívají.

Zcela specifický problém před vámi vyvstane ve chvíli, kdy budete chtít provozovat svou vlastní aplikaci, kterou jste vy sami vyvinuli, a chcete v tom i pokračovat. To, co funguje na vašem localhostu, nemusí fungovat i na vašem hostingu. Důvod je jednoduchý, ale od poskytovatele se dočkáte odpovědi, že je to tak kvůli bezpečnosti serveru nebo kvůli přílišnému zpomalení serveru i aplikace. V 99 % jsou to však výmluvy a správce tohoto serveru je příliš líný nebo prostě neví, jak zabezpečit provoz hostingu, a pro jistotu zakáže vše, co jde. Platí zde tedy dvojnásob co před tím. Prověřit, otestovat a teprve potom platit.

Hlavním a největším problémem českého hostingu je styl jedna aplikace rovná se jeden hosting. Pokud tedy chcete hostovat více domén a u každé z nich mít i jinou prezentaci, budete hledat dlouho. Ale i u nás již svítá na lepší časy a na jednom hostingu lze za dobrou cenu provozovat více prezentací s několika doménami.

Závěrem tedy platí důvěřovat, ale prověřovat - a nejlépe v testovacím období zadarmo vyzkoušet. Platba se totiž v drtivé většině případů řeší na rok dopředu - a pokud již něco zaplatíte, svých práv se pak můžete domoci jen těžko.

Cena za prostor na rok není jediným ukazatelem, kterým byste se měli řídit. Předem si zjistěte, zdali je váš projekt podporován, a rovnou to i otestujte. Ověřte si rovněž podporu databází a jejich funkčnost, jako i podporované funkce podporovaného programovacího jazyka. Kvalitních poskytovatelů přibývá a tím se zvyšuje konkurence i kvalita poskytovaných služeb.

16. 3. 2010

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.